9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Nee, een advocaat is niet verplicht wanneer je kind uit huis geplaatst wordt. Echter leert de ervaring dat het wel zeer verstandig is om een advocaat in te schakelen wanneer er sprake is van een uithuisplaatsing. Je hebt als ouder recht op een gratis advocaat wanneer je voor de eerste keer met een uithuisplaatsing te maken krijgt. Daarna kun je ervoor kiezen om zelf een advocaat in te schakelen. Dit is zeer aan te raden. Een gespecialiseerde advocaat helpt en begeleidt je verder.

Verweer

Ben je het niet eens met het besluit? Ga dan altijd in verweer. Nadat de uitspraak is gedaan, ontvang je hiervan een brief. Ben je het niet eens met de beslissing van de rechter, dan kun je binnen drie maanden na de uitspraak in hoger beroep gaan. In een hoger beroep bekijkt de rechter de uitspraak opnieuw. Het kan zijn dat de uitspraak blijft staan of het wordt aangepast. Wij adviseren je om je bij te laten staan door een ervaren advocaat. Zo heeft het hoger beroep meer kans van slagen. Als je het ook niet eens bent met de uitspraak in hoger beroep, kan je nog in cassatie gaan. Als je in cassatie gaat is een advocaat verplicht. De advocaat moet binnen drie maanden in cassatie gaan tegen de uitspraak.

Advocaat niet verplicht

Zoals aangegeven is in de meeste gevallen een advocatie niet verplicht. Enkel wanneer je in cassatie gaat moet je een advocaat inschakelen. In 2022 bepleitten de partijen ChristenUnie en de SP voor een nieuwe wet die ouders zou verplichten om een advocaat in te schakelen bij uithuisplaatsingen en bij het beëindigen van het gezag. Tot op heden is het inschakelen van een advocaat nog steeds niet verplicht. Het is wel raadzaam om een advocaat in te schakelen. De gevolgen van uithuisplaatsingen zijn zeer ingrijpend. Wij brengen je vrijblijvend in contact met een advocaat die jou bijstaat. Vul direct ons contactformulier in en onze medewerkers bellen je in de meeste gevallen dezelfde werkdag terug.