Algemene voorwaarden: de kleine lettertjes

07 okt, 2024 | Overig, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1438 beoordelingen

De meeste ondernemers gebruiken algemene voorwaarden. Maar pas je ze ook op de juiste manier toe in de overeenkomsten met je klanten?

Algemene voorwaarden opstellen

Als eerst moet je de algemene voorwaarden opstellen. Wanneer je als ondernemer bent aangesloten bij een brancheorganisatie dan helpt dit. Zij hebben vaak algemene voorwaarden liggen die je kunt gebruiken. Wanneer dit geen optie is moet je ze zelf (laten) opstellen. Een advocaat of jurist kan dit voor je opstellen of de door jouw opgestelde algemene voorwaarden controleren. Zo weet je zeker dat de voorwaarden aan de wet voldoen en alles goed is omschreven. Zijn de algemene voorwaarden opgesteld en goedgekeurd? Dan kun je ze gebruiken. Maar hoe doe je dat?

Het informeren over de algemene voorwaarden

Voor of tijdens het sluiten van de overeenkomst moeten de algemene voorwaarden aan de klant worden gegeven. Wij adviseren om de voorwaarden mee te sturen met de offerte. In de offerte meld je duidelijk dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn. Zet de algemene voorwaarden ook op je website. Een veel voorkomende plek is een link in de footer van de website. Verkoop je producten online? Dan moet de klant de algemene voorwaarden kunnen inzien voordat ze de aankoop afronden. De voorwaarden moet aanklikbaar zijn en kunnen worden opgeslagen. Vraag de klant akkoord te gaan met de algemene voorwaarden door een vinkje te zetten. Soms gelden er nog extra verplichtingen. Daarom is het verstandig een advocaat of jurist in de arm te nemen. Zo weet je zeker dat je aan de informatieplicht voldoet en jouw algemene voorwaarden juist zijn opgesteld.

Ben ik verplicht algemene voorwaarden op te stellen?

Nee, het is niet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen. Het is wel zeer verstandig en wij raden aan dit te doen! Algemene voorwaarden geven duidelijkheid en bescherming aan je bedrijf. Ze leggen vast wat klanten van jou kunnen verwachten en wat jij van hen verwacht, bijvoorbeeld over betalingen, levertijden, aansprakelijkheid en garanties. Dit helpt om conflicten te voorkomen en maakt je juridische positie sterker als er toch iets misgaat.

Wat moet er in de algemene voorwaarden staan?

De inhoud van de algemene voorwaarden verschillen per branche. Je kan ook niet zomaar wat in de voorwaarden zetten. Er bestaan wetten die consumenten beschermen tegen onredelijke voorwaarden. Het is verstandig om de algemene voorwaarden door een advocaat te laten opstellen. Een advocaat zorgt ervoor dat de voorwaarden juridisch correct en waterdicht zijn. Zo weet je zeker dat de voorwaarden aansluiten bij de wet en jouw specifieke bedrijfsactiviteiten. Op deze manier ben je goed beschermd tegen mogelijke risico’s. Een advocaat kan ook helpen om de voorwaarden zo te formuleren dat ze helder zijn voor klanten, wat misverstanden en conflicten voorkomt.

Verschil algemene voorwaarden en contract

Algemene voorwaarden zijn standaardregels die gelden voor meerdere klanten, zoals afspraken over levering, betaling en aansprakelijkheid. Ze zijn bedoeld om te informeren en beschermen, en hoeven niet telkens opnieuw worden besproken.

Een contract is een specifieke overeenkomst tussen jou en een klant, waarin jullie concrete afspraken vastleggen voor een specifieke situatie of opdracht. Een contract is vaak maatwerk en kan afwijken van de algemene voorwaarden.

Hulp nodig van een jurist?

Neem gerust contact met ons op als je ook hulp wil bij het opstellen of controleren van jouw algemene voorwaarden. Wij werken samen met gespecialiseerde advocaten en juristen die jou kunnen helpen!