De waarschuwingsplicht van een aannemer

07 nov, 2024 | Wonen
9,5
Klanten vertellen

1438 beoordelingen

De waarschuwingsplicht van een aannemer betekent dat een aannemer verplicht is om de opdrachtgever te waarschuwen als hij tijdens zijn werk ziet dat er iets mis kan gaan of niet goed is ontworpen. Een aannemer moet bijvoorbeeld melden als hij merkt dat een onderdeel van het ontwerp niet veilig of praktisch uitvoerbaar is. Doet hij dit niet, en ontstaat er schade of een probleem, dan kan de aannemer daarvoor aansprakelijk worden gehouden. Het idee is dat de aannemer zijn expertise gebruikt om fouten te voorkomen.

Waarschuwingsplicht geldt al bij offerte

De waarschuwingsplicht geldt al voordat er een overeenkomst is opgesteld tussen de opdrachtgever en aannemer. Ook bij het uitbrengen van een offerte moet de aannemer al wijzen op eventuele fouten. In deze fase wordt wel minder strikt gekeken omdat er vaak minder tijd is om te kijken naar de opdracht. Maar er wordt wel van de aannemer verwacht dat hij min of meer opvallende fouten constateert en daarvoor waarschuwt.

Bouwtechnische fout in opdracht

Als een aannemer een specifieke opdracht krijgt is het ook zijn taak om te kijken of dit kan worden uitgevoerd. Indien er bijvoorbeeld een bouwtechnische fout in de opdracht zit moet een aannemer dit ontdekken en de opdrachtgever hiervan op de hoogte brengen. Als iemand gewoon doet wat er gevraagd wordt zonder de opdrachtgever te waarschuwen kan je aansprakelijk gesteld worden. De deskundigheid van de aannemer speelt hierbij een rol. Hoe meer kennis hij heeft, hoe sneller er van hem verwacht mag worden dat hij een fout ontdekt.

Duidelijke waarschuwing

Het is belangrijk dat de waarschuwing duidelijk is. Een aannemer moet uitleggen wat fout is en wat de mogelijke gevolgen zijn als het werk toch wordt uitgevoerd. Zo kan de opdrachtgever een weloverwogen keuze maken.

Schadevergoeding

Als een aannemer de opdrachtgever niet duidelijk waarschuwt en er gaat iets mis, kan hij aansprakelijk worden gehouden en een schadevergoeding moeten betalen. De schadevergoeding die de aannemer moet betalen, is alleen voor de schade die komt door het feit dat hij niet heeft gewaarschuwd voor de fout in de opdracht. Kosten die de opdrachtgever sowieso had moeten maken, blijven voor eigen rekening.

Hulp nodig?

We kunnen concluderen dat de waarschuwingsplicht belangrijk is! Aannemers moeten de opdrachtgever tijdig waarschuwen als zij een fout zien in de opdracht. Verzuimt de aannemer om te waarschuwen, dan is er de kanttekening dat de aannemer niet zo maar aansprakelijk is voor alle kosten die de opdrachtgever. Krijg je zelf te maken met zo’n situatie? Onze advocaten kunnen zowel aannemers als opdrachtgevers bijstaan in deze situatie. Bel ons direct op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) voor meer informatie.