Heb ik recht op een erfenis?

24 jun, 2024 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Is er een familielid van je overleden? Dan krijg je misschien een erfenis. Maar hoe weet je of je een erfenis krijgt?

Inzage overlijdensakte

Stap 1 is het opvragen van de overlijdensakte. Je kan bij de gemeente waar de overledene stond ingeschreven een overlijdensakte aanvragen. Je kunt dit ook laten doen door de begrafenisondernemer. Met deze overlijdensakte kun je inzage krijgen in het CTR (Centraal Testamentenregister). In dit register staan alle testamenten die door een notaris zijn vastgelegd. Dit register geeft alleen antwoord op de vraag óf er een testament is opgesteld en bij welke notaris dit zich bevindt. De inhoud van het testament wordt niet getoond.

Benader de notaris

Indien er een testament is opgesteld dan kan je de notaris benaderen waar deze is opgesteld. Je kan het testament enkel inzien wanneer je erin staat. Indien je niet in het testament genoemd staat krijg je ook geen toegang. Ben je onterfd? De notaris brengt je hiervan op de hoogte. Let op als kind heb je altijd recht op de legitieme portie.

Ik ben geen familielid, wat nu?

Ben je geen familielid, dan heb je een notaris of advocaat nodig om de overlijdensakte te verkrijgen. Het kan zijn dat de overledene jou wel als erfgenaam in het testament heeft opgenomen. Meestal krijg je hier via de familie of notaris bericht van.

Wat wanneer er geen testament is?

Heeft de overledene geen testament opgesteld? Dan hangt het af van je familierechtelijke relatie met de overledene of je recht hebt op de erfenis. Dit is wettelijk bepaald. De erfgenamen moeten dan samen de nalatenschap afwikkelen. Komen jullie hier echt niet uit? Schakel dan een erfrechtadvocaat in. Wij helpen je hier graag bij.