Medewerkers en studenten van de Universiteit Twente kwamen maandag massaal in actie. Ze protesteerden tegen het ontslag van 47 medewerkers bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Acht vakgroepen verdwijnen. Dit raakt niet alleen docenten en onderzoekers, maar ook studenten. Demonstranten eisen een einde aan de bezuinigingen in het onderwijs.
Waarom protesteren medewerkers en studenten van de Universiteit Twente?
De reorganisatie kost 47 medewerkers hun baan en vermindert de werkuren van velen. Volgens de demonstranten zijn deze ontslagen niet alleen pijnlijk voor de direct betrokkenen, maar ook schadelijk voor de universiteit als geheel.
Demonstranten sturen een krachtig signaal naar Den Haag
Promovendus Elias König nam ook deel aan de actie, ondanks dat hij zelf niet direct getroffen wordt. Hij ziet de ontslagen als onderdeel van een groter probleem, er moet een signaal worden afgegeven. Studenten maken zich ook zorgen. Yasmin en Jelle van de Enschede Student Movement willen een vakbond oprichten om sterker te staan tegen verdere bezuinigingen.
Volgt er een staking tegen de bezuinigingen?
Naast protesteren overwegen medewerkers en studenten verdere acties, waaronder een mogelijke staking. De vakbonden bespreken deze week mogelijke vervolgstappen. Een staking is een optie, maar zou zich richten op Den Haag, waar de overheid beslist over de financiering van het onderwijs. Wesselink zegt dat deze ontslagen onderdeel zijn van een bredere trend in het hoger onderwijs: “Als we nu niets doen, wat gebeurt er dan bij de volgende ronde bezuinigingen?”
Bezuinigingen schaden de toekomst van het onderwijs
De demonstratie op de Universiteit Twente laat zien dat er veel onvrede is over de bezuinigingen op het onderwijs. Medewerkers en studenten vrezen niet alleen voor banenverlies, maar ook voor de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. De vraag blijft: luistert de politiek naar deze oproep?