Weinig aandacht voor hersenletsel bij jonge verdachten in de rechtbank

27 jun, 2024 | Advocaten
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Door fysiek geweld of bovenmatig gebruik van drugs loopt ongeveer 30 procent van de jeugdige criminelen rond met een hersenbeschadiging. Maaike Kempes, bijzonder hoogleraar Forensische Neuropedagogiek, vindt dat hier tijdens rechtszaken te weinig rekening mee wordt gehouden. Gedragsdeskundigen die de rechtbank adviseren moeten zich hier meer bewust van zijn.

Gevolgen hersenletsel

Hersenletsel kan van invloed zijn op iemands gedrag.  Iemand met een trauma aan de hersenen is sneller overprikkeld en kan moeilijker omgaan met stress. Hierdoor komt agressie eerder om de hoek kijken. Risico’s kunnen moeilijker worden ingeschat en hierdoor raakt een persoon sneller betrokken bij een strafbaar feit.

Het criminele gedrag  van deze groep jongeren kan je natuurlijk niet volledig afschuiven op niet-aangeboren hersenbeschadiging. Er lopen ook genoeg jongeren rond met hetzelfde letsel die zich niet schuldig maken aan crimineel gedrag. Toch zou Maaike Kempes graag zien dat gedragsdeskundigen onderzoeken of  er sprake is van hersenletsel bij jeugdige verdachten. Op dit moment gebeurt dat zo goed als niet.

Beslisboom

Onderzoekers werken op dit moment aan een beslisboom die gedragsdeskundigen kunnen gebruiken om hersenletsel op te sporen. De eerste vraag moet zijn of iemand  wel eens harde klappen op het hoofd heeft gehad. Ook moet er worden vastgesteld of er moeilijkheden zijn met het verwerken van informatie. Zodra je daar antwoord op het hebt, kan je als deskundige bepalen of er een hersenscan moet worden aangevraagd voor een verdachte.

Juiste hulp

Wanneer is aangetoond of iemand wel of geen hersenletsel heeft dan weet je ook in hoeverre een persoon in bepaalde mate minder toerekeningsvatbaar is. Het aantonen van hersenletsel betekent niet dat iemand wordt vrij gepleit van alle beschuldigingen, maar het kan er wel voor zorgen dat de juiste hulp wordt opgestart. Jongeren met hersenletsel kunnen niks met de therapie die nu aangeboden wordt. Door het opgelopen hersenletsel kunnen zij nieuwe informatie lastig verwerken. Het is daarom van belang om een behandeling aan te bieden die rekening houdt met hersenschade. Met de juiste therapie zorgt de behandeling ervoor dat criminele jongeren minder vaak de fout in gaan. Een mooi doel om na te streven!