We kennen allemaal wel die verhalen van mensen die al jaren in een vechtscheiding verwikkeld zijn en hier al duizenden of soms zelfs tienduizenden euro’s aan hebben uitgegeven. Gelukkig gebeurt dit in de praktijk eigenlijk zelden. Toch kan het regelen van de scheiding best in de papieren lopen. Met welke kosten moet je rekening houden en hoe hou je die kosten onder controle?

Scheiden: het kostenplaatje

Het regelen van een scheiding zal sowieso de nodige kosten met zich meebrengen. Zo moet je misschien wel een andere woning gaan betrekken en wil je hier natuurlijk ook je eigen draai aangeven wat inrichting betreft. Zijn er kinderen, dan hebben ze misschien bij iedere ouder een fiets nodig. Tegen dit soort kosten ga je aanlopen. Probeer daar rekening mee te houden. Hoeveel je hier aan uitgeeft heb je grotendeels zelf in de hand. 

Los van deze kosten zijn er natuurlijk ook de kosten die je moet maken voor het regelen van de scheiding. Hoeveel je daar aan kwijt bent is helemaal afhankelijk van jullie situatie en de keuzes die je maakt. Ook jouw inkomen speelt hierin een belangrijke rol. 

De grootste kostenpost is het inschakelen van de advocaat of de mediator. Helaas is dit iets waar je niet onderuit komt. De scheiding moet officieel bij de rechter worden ingediend door een specialist op dit gebied. Dit kan en mag je niet zelf doen. Je hebt dus altijd iemand nodig. De kosten voor een advocaat of mediator liggen gemiddeld tussen de 150 en 220 euro per uur. Soms is het ook mogelijk om een vaste prijs af te spreken. Je betaalt dan een vast bedrag voor de hele scheiding. 

Naast de kosten voor de advocaat of mediator betaal je ook zogenaamde griffiekosten. Dit zijn de kosten voor de rechtbank. In 2022 bedragen de griffierechten 314 euro. Gemiddeld kost een scheiding uiteindelijk tussen de 2000 en 4000 euro. 

9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

"Ik had veel eerder contact moeten zoeken

Linda zette mij weer met beide voeten op de grond: wees zakelijk en geen emotioneel gedoe er doorheen. Zo'n goed en duidelijk en recht voor de raap advies gekregen! Bedankt"

Tegemoetkoming in de kosten

Heb je een wat lager inkomen, dan schrik je waarschijnlijk behoorlijk van deze bedragen. Gelukkig is er voor mensen met een lager inkomen een oplossing. Zij kunnen namelijk een tegemoetkoming in de kosten krijgen. Dit heet een toevoeging, maar is waarschijnlijk beter bekend onder de noemer gefinancierde rechtsbijstand of pro-deo hulp. Had jij in 2020 (het peiljaar) een inkomen onder de 29.400 euro, dan is de kans aanwezig dat jij hiervoor in aanmerking komt. Daarnaast mag je ook niet teveel vermogen hebben.

Kom je in aanmerking voor zo’n toevoeging, dan betaalt de overheid jouw advocaatkosten of de kosten van de mediator. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage. Dat scheelt dus behoorlijk. Ook is het mogelijk om een beroep te doen op de bijzondere bijstand voor een bijdrage in de griffiekosten. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van jouw inkomen. Hoe lager jouw inkomen, hoe lager de eigen bijdrage zal zijn. Op die manier wordt het recht voor iedereen bereikbaar.

Hoe hou je de kosten van de scheiding onder controle?

Kom je niet in aanmerking voor een toevoeging, dan krijg je dus te maken met een advocaat of mediator die je per uur moet gaan betalen. Toch kun je ook in die situatie de kosten wel degelijk onder controle houden. Nou bieden wij natuurlijk al hulp tegen het laagste tarief. Dat scheelt, maar ook op andere manieren kan je besparen op de scheiding.

Dit begint eigenlijk al met het kiezen van de juiste specialist. Besluit jij een mediator in te schakelen, terwijl er een aantal grote discussiepunten zijn waar jullie niet uitkomen? Dan kan het gebeuren dat het mediationtraject te lang duurt en uiteindelijk op niets uitloopt. Je hebt dan onnodig kosten gemaakt. Zonde! Probeer dus goed in te schatten welke specialist jullie het beste kan helpen.

Is er goed overleg mogelijk en zijn er niet veel struikelblokken, dan is een mediator zeker een goede keuze. Is de scheiding wat complexer (bijvoorbeeld doordat er een eigen bedrijf is) dan is het verstandig om een gezamenlijke advocaat in de arm te nemen. Lukt overleggen helemaal niet meer of zijn er punten waarvan je weet dat jullie hier niet uit gaan komen, dan kun je het beste een eigen advocaat in de arm nemen die jouw belangen gaat behartigen. Kunnen jullie nog uitstekend met elkaar overleggen, hoeft er eigenlijk niet zoveel geregeld te worden en kunnen jullie samen heel goed afspraken maken? Dan is online scheiden ook een goede en voordelige optie!

Let op:
Het kan best lastig zijn om de juiste specialist te kiezen. Heb je hier wat hulp bij nodig, dan helpen onze juridische medewerkers je graag. Aan de hand van jouw verhaal kunnen zij goed inschatten wat in jouw geval verstandig is. Daarnaast kunnen zij je ook direct in contact brengen met de juiste advocaat, mediator of online scheiden aanbieder bij jou in de buurt. Neem contact op voor gratis advies!

Heb je eenmaal een specialist gekozen, dan is het belangrijk om je te realiseren dat tijd geld is. Hoe minder tijd de advocaat of mediator aan jouw zaak hoeft te besteden, hoe lager de rekening zal zijn. Je kan hier zelf invloed op uitoefenen door bijvoorbeeld bepaalde zaken zelf te doen, documenten overzichtelijk en netjes aan te leveren en te proberen zakelijk te blijven. Denk er ook aan dat ieder telefoontje of mailtje in rekening wordt gebracht. Hou hier rekening mee en neem niet voor iedere kleine vraag contact op met de specialist. Op die manier kun je heel wat tijd en dus geld besparen. 

Kan je gratis scheiden?

Gelukkig zijn er dus inderdaad tegemoetkomingen voor mensen met een lager inkomen. Toch kan de eigen bijdrage die je in die situatie moet betalen nog teveel zijn. Het gaat in de meeste gevallen nog steeds om honderden euro’s en dat is voor veel mensen toch best veel geld. Hebben jullie nou een dermate laag inkomen dat het betalen van die eigen bijdrage een probleem wordt, dan is het in sommige gevallen mogelijk om gratis te scheiden. Dit moet dan wel in goed overleg gaan. 

Om voor gratis scheiden in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag jullie verzamelinkomen van 2020 als jullie thuiswonende kinderen hebben niet hoger zijn dan 20.900 euro. Zijn er geen thuiswonende kinderen, dan ligt dit bedrag op 14.000 euro. Ook is er een maximum gesteld aan het vermogen dat je mag hebben. Dit moet namelijk onder de 25.000 euro liggen. Ook mag het resultaat van de scheiding niet hoger zijn dan 15.000 euro. 

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan brengen wij je graag in contact met een specialist die jullie gratis kan helpen. De eigen bijdrage en de griffiekosten worden in dat geval voor jullie betaald, zodat het ook echt helemaal gratis is. Bel hiervoor gerust met 088-6002807 (gebruikelijke belkosten).

Gratis advies en het laagste tarief

Kom je niet in aanmerking voor gratis scheiden, dan moet je er dus wel rekening mee houden dat je met de nodige kosten te maken krijgt. Gelukkig helpen wij je om die kosten zo laag mogelijk te houden. Wij doen dit door het geven van gratis juridisch advies en daarnaast helpen onze advocaten en mediators jou tegen het laagste tarief. Uiteindelijk kan dit flink schelen. Heb jij vragen over jouw scheiding of ben je op zoek naar een specialist die jou kan helpen? Laat dan gerust jouw gegevens achter op ons contactformulier of bel op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten). Wij helpen je graag!