Hoe kun je een vechtscheiding voorkomen?
- Geef elkaar de tijd
- Inleven in de ander
- Goede communicatie
- Beïnvloeden
- Begeleiding
1. Geef elkaar de tijd
Zoals we al even aangaven kom je bij een scheiding in een soort rouwproces terecht. Pas als de eerste fases van boosheid en verdriet voorbij zijn, kun je ook echt actie gaan ondernemen. Ben jij degene die het initiatief tot de scheiding neemt, hou er dan rekening mee dat jij hier in je hoofd al veel langer mee bezig bent dan je partner. Jij bent al verder in het rouwproces dan de ander en je bent ook al verder in het verwerkingsproces. Het is belangrijk dat je beseft dat jouw partner hier nog aan moet beginnen. Geef de ander dan ook de ruimte om boos en verdrietig te zijn en begin niet meteen over de zaken die geregeld moeten worden. Geef elkaar de tijd om dit belangrijke besluit te verwerken en ga alles pas regelen als jullie hier allebei klaar voor zijn.
2. Inleven in de ander
Probeer je te verplaatsen in de ander. Jullie hebben allebei jullie eigen emoties en gevoelens en zullen deze op jullie eigen manier ervaren. Probeer in het achterhoofd te houden dat jullie allebei het beste met de kinderen voorhebben en ook allebei evenveel van de kinderen houden. Zij mogen niet de dupe worden van jullie problemen. Respecteer elkaars gevoelens in deze lastig periode. En accepteer dat jullie niet altijd op een lijn zitten. Probeer samen de dingen te regelen voor de kinderen en hou daarbij het belang van de kinderen altijd in het achterhoofd.
3. Goede communicatie
Denk goed na bij wat je zegt en hoe je communiceert. Wanneer je geëmotioneerd bent kunnen dingen er anders uitkomen dan de bedoeling is. Probeer kalm te praten met je ex. Als jullie allbei rustig blijven en elkaar laten uitpraten bereik je meer. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar respecteer elkaars mening en probeer samen een middenweg te vinden. Uiteindelijk willen jullie hier allebei zo goed mogelijk uitkomen en willen jullie ook allebei het beste voor de kinderen.
4. Beïnvloeden
Laat je niet teveel beïnvloeden door anderen. Je zal niet de eerste zijn die eigenlijk door de bemoeienissen van anderen in een vechtscheiding terecht komt. Laat familieleden en vrienden geen extra olie op het vuur gooien. Daar heb je niets aan. Omring je juist met mensen die met jullie meedenken en geen partij kiezen. Dit soort neutrale mensen kunnen jullie helpen om niet te handelen uit emotie, maar goed over alles na te denken. Natuurlijk is het fijn om bij vrienden eens even goed te klagen over de ex en hier ook een luisterend oor te vinden, maar ga hier niet naar handelen en blijf de scheiding zakelijk bekijken.
5. Begeleiding
Het inschakelen van goede begeleiding kan een vechtscheiding voorkomen. Willen jullie wel proberen om samen tot afspraken te komen, maar eindigen jullie discussies eigenlijk altijd in ruzie, dan kan een mediator misschien helpen. Een mediator zit bij jullie gesprekken en zorgt ervoor dat dit allemaal in goede banen wordt geleid. Zo kun je ruzie voorkomen en kan het best zijn dat jullie ineens wel goede afspraken kunnen maken. Is jullie situatie op financieel vlak wat complexer, dan is het slimmer om een gezamenlijke advocaat in te schakelen. Een gezamenlijke advocaat kiest geen partij. De advocaat stelt vragen en laat jullie over de situatie nadenken. Het doel is om afspraken te maken waar jullie je beide in kunnen vinden. Op deze manier is het niet nodig om allebei een eigen advocaat in te schakelen en zijn er geen winnaars of verliezers.
Advies nodig?
Heb jij vragen over de scheiding of wil je in contact komen met een goede mediator of advocaat bij jullie in de buurt? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij geven je gratis advies en helpen je op weg.