Wat is een vaststellingsovereenkomst?

  • Teken jouw vaststellingsovereenkomst nooit direct.
  • Wij controleren jouw vaststellingsovereenkomst gratis!
9,5
Klanten vertellen

1295 beoordelingen

Lees voor

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomt tussen jou en jouw werkgever waarin alle afspraken staan over het ontslag. Je krijgt een vaststellingsovereenkomst als de werkgever jouw arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden wil beëindigen. De werkgever doet jou een voorstel en vervolgens gaan jullie onderhandelen over de ontslagvoorwaarden.

De afspraken die jullie uiteindelijk maken over bijvoorbeeld de hoogte van de transitievergoeding en de opzegtermijn komen in de vaststellingsovereenkomst te staan. Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel beëindigingsovereenkomst, afvloeiingsregeling of ontslagregeling genoemd.

Tip:
Wij controleren gratis jouw vaststellingsovereenkomst. Zo weet je dat je krijgt waar je recht op hebt.

Wederzijds goedvinden?

Hoewel ontslag met wederzijds goedvinden klinkt alsof iedereen het daar helemaal mee eens is, is dat in de praktijk vaak niet het geval. Wil de werkgever, even bot gezegd, van jou af? Dan is ontslag met wederzijds goedvinden eigenlijk de makkelijkste weg. De kans is groot dat hij jou een vaststellingsovereenkomst aanbiedt. Vaak zie je dit niet aankomen, ben je overdonderd en ben je het er eigenlijk helemaal niet mee eens.

Toch gaan de meeste werknemers uiteindelijk vaak wel akkoord met het ontslag. Eerlijk is eerlijk, als je eenmaal een vaststellingsovereenkomst aangeboden hebt gekregen, wil jij liever helemaal niet meer terug naar die werkgever. Dan is het belangrijk dat je er zelf zo goed mogelijk uitkomt. Dit doe je door niet meteen te tekenen, maar te onderhandelen over de ontslagvoorwaarden!

Tip:
Tip:
Heb jij een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Onze jurist controleert gratis jouw vaststellingsovereenkomst. Juristen krijgen dagelijks te maken met onderhandelingen over vaststellingsovereenkomsten en kan er voor zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt.

Belangrijke punten in de vaststellingsovereenkomst

Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst is niet zonder risico. Zo zijn er een aantal belangrijke punten die afgesproken moeten worden. Dit niet alleen omdat je hier recht op hebt, maar ook omdat het jouw problemen met je WW-uitkering kan opleveren als dit niet goed op papier staat. Let er dus altijd goed op dat onderstaande punten zijn opgenomen in de vaststellingsovereenkomst en laat het uiteindelijke document ook altijd even checken! Alleen dan weet je zeker dat je met een gerust hart kan tekenen!

De opzegtermijn

Je kan niet van het één op het andere moment op straat worden gezet. De werkgever moet zich altijd houden aan de afgesproken opzegtermijn. Dit om jou de kans te geven om op zoek te gaan naar ander werk. Hoe lang deze opzegtermijn is,  staat meestal in de arbeidsovereenkomst of in de CAO. Is dat niet het geval, dan geldt de opzegtermijn die in de wet staat. De opzegtermijn hangt samen met hoe lang jij in dienst bent. Hoe langer je in dienst bent, hoe langer de opzegtermijn:

  • Korter dan 5 jaar in dienst: 1 maand
  • Tussen de 5 en 10 jaar in dienst: 2 maanden
  • Tussen de 10 en 15 jaar in dienst: 3 maanden
  • 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden

Let op:
Voor ontslag op staande voet en ontslag in de proeftijd geldt deze opzegtermijn niet.

Ga je zelf akkoord met een kortere opzegtermijn, dan kun je problemen krijgen met jouw WW uitkering. Het UWV rekent namelijk wel met de wettelijke opzegtermijn. Spreek je bijvoorbeeld af dat je per direct uit dienst gaat, terwijl de opzegtermijn 2 maanden is, dan kan dat betekenen dat je 2 maanden zonder inkomen komt te zitten.

De transitievergoeding

Krijg je ontslag, dan heb je bijna altijd recht op een transitievergoeding. Dit is een soort ontslagvergoeding die je mee krijgt van jouw werkgever. Krijg je ontslag op staande voet, is er sprake van een faillissement of heb je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan heb je geen recht op een transitievergoeding. In alle andere gevallen wel. Zelfs als jouw contact niet wordt verlengd!

De hoogte van de transitievergoeding heeft alles te maken met het aantal jaren dat jij in dienst bent geweest. Met onze berekentool kan je makkelijk berekenen hoe hoog de transitievergoeding ongeveer zou moeten zijn. Dit is puur een leidraad. Over het bedrag valt goed te onderhandelen. Vergeet daarbij vooral niet dat de werkgever bij ontslag met wederzijds goedvinden afhankelijk is van jouw handtekening. Zonder jouw handtekening zal de werkgever naar de rechter moeten en hoge kosten moeten maken. Hierdoor is er vaak wel het een en ander mogelijk.

Vrijstelling van arbeid

Heb je eenmaal te horen gekregen dat de werkgever van je af wil, dan is het misschien niet fijn om nog door te werken. Daarnaast kan je jouw tijd waarschijnlijk ook goed gebruiken om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Spreek in de vaststellingsovereenkomst af dat je wordt vrijgesteld van arbeid met behoud van loon. Je hoeft dan niet meer op het werk te verschijnen, maar je krijgt wel gewoon doorbetaald. Wil je liever gewoon doorwerken, dan kan dat natuurlijk ook. Maak hier samen duidelijke afspraken over. Zorg er natuurlijk wel altijd voor dat je jouw werk goed achterlaat en overdraagt.

Lukt het jou niet om dit met de werkgever af te spreken? Schakel dan een specialist in. Dit is één van de onderdelen die een specialist altijd mee zal nemen in de onderhandelingen.

Vakantiedagen, vakantiegeld en andere opgebouwde zaken

Waarschijnlijk heb je vakantiedagen, vakantiegeld en andere reserveringen opgebouwd. Maak in de vaststellingsovereenkomst afspraken over uitbetalingen van deze reserveringen. Je kunt proberen te onderhandelen dat de opgebouwde vakantiedagen niet hoeven worden opgenomen in de tijd dat je vrijgesteld bent van arbeid. Bij die afspraak worden die uren dus gewoon uitbetaald. Let er ook op dat je in sommige gevallen deels recht hebt op een bonus of winstuitkering. Ook dit moet in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen.

Studiekosten

Heb je een studie of cursus gevolgd die de werkgever heeft betaald? Zorg dan dat er in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen dat je deze niet hoeft terug te betalen. Spreek je hierover niets af, dan kun je voor een verrassing komen te staan. De werkgever kan dan deze kosten in bepaalde gevallen nog bij jou terughalen.

Concurrentiebeding

Let er goed op dat er geen concurrentiebeding in de vaststellingsovereenkomst is opgenomen en dat een eventueel concurrentiebeding in jouw arbeidsovereenkomst wordt opgeheven. Een concurrentiebeding kan je behoorlijk in de weg zitten als je op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Wanneer je zelf ontslag neemt

Neem je zelf ontslag of word je bijvoorbeeld op staande voet ontslagen, dan is het ontslag jouw eigen schuld en krijg je geen uitkering. In de vaststellingsovereenkomst moet dan ook duidelijk worden beschreven dat het initiatief voor het ontslag bij de werkgever ligt en dat jou niets te verwijten valt. Alleen dan heb je recht op een uitkering.

Teken nooit direct jouw vaststellingsovereenkomst!

Krijg jij een vaststellingsovereenkomst van jouw werkgever onder je neus geschoven? Teken dan nooit meteen! In hun eerste voorstel gaan werkgevers er van uit dat jij waarschijnlijk met een tegenbod komt. Zij zullen dus laag inzetten. Onderhandel! Hou hierbij vooral in gedachten dat jij degene bent die straks zonder werk zit. Trap niet in zielige verhalen van de werkgever en laat je ook niet onder druk zetten. De werkgever wil het liefst zo snel mogelijk jouw handtekening, maar vaak is het voor jou beter om alles een beetje te rekken. Neem het voorstel in ontvangst en geef aan dat je tijd nodig hebt om hier over na te denken. Neem daarna contact op met onze juridische medewerkers. Zij controleren gratis jouw vaststellingsovereenkomst en geven je  advies over de vervolgmogelijkheden! Je kan ons bereiken op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in voor de gratis vso-check. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug!

Hulp bij ontslag

Wil je het ontslag goed afwikkelen en ervoor zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uitkomt? Schakel dan de hulp in van een van onze specialisten. Een ontslagspecialist weet precies waarover zoal te onderhandelen valt, hoe ver hij/zij kan gaan en hoe je dit het beste aan kunt pakken. Neem contact met ons op en we bespreken vrijblijvend de mogelijkheden met je. Daarnaast kunnen wij gratis jouw vaststellingsovereenkomst controleren. Hierbij is het ook goed om te weten dat de kosten voor het inschakelen van een specialist in de meeste gevallen bij de werkgever worden neergelegd!

Meer informatie