Omgangsregeling

  • Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de omgangsregeling.
  • Deze afspraken komen in het ouderschapsplan te staan.
  • Heb jij vragen over de omgangsregeling of komen jullie er niet uit? Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Lees voor

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen, dan zullen jullie ook moeten bepalen wie er voor de kinderen zorgt en wanneer de kinderen bij de andere ouder zijn. Dit heet de omgangsregeling. Als ouder heb je recht op omgang met je kinderen. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. Door alles goed op papier te zetten, weet iedereen waar die aan toe is. Wel zo prettig. Alle afspraken die jullie maken over de omgangsregeling moeten worden opgenomen in een ouderschapsplan. Kom je er samen niet uit? Schakel dan op tijd een mediator of advocaat in!

Inhoud omgangsregeling

De inhoud van de omgangsregeling bepalen jullie zelf. Natuurlijk is het belangrijk dat in de omgangsregeling goed wordt beschreven wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Hoe specifieker je hierin bent, hoe minder onduidelijkheden er in de praktijk kunnen ontstaan. Gaan de kinderen iedere vrijdagmiddag naar vader en brengt hij ze op zondag weer terug? Spreek dan ook een tijdstip af voor het terugbrengen. Zo kun je hier geen onenigheid over krijgen. Denk er ook aan om afspraken te maken over de schoolvakanties, want ook die zullen moeten worden verdeeld.

Hou bij het maken van de afspraken rekening met je werk, de leeftijden van de kinderen, de nieuwe gezinssituatie en de afstand tussen beide ouders. Zo is het eigenlijk onmogelijk om een co-ouderschap af te spreken als jullie ver uit elkaar wonen. De kinderen moeten immers naar school, sport en clubjes. Hou het vooral logisch en bedenk dat het vooral voor de kinderen prettig moet zijn!

Let op:
Heb jij vragen over de omgangsregeling of komen jullie er niet helemaal uit wat betreft het ouderschapsplan? Onze juridische medewerkers helpen je graag op weg. Zij geven je gratis advies waar je weer mee verder kan. Onze juridische adviseurs zijn bereikbaar op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten).

Samen de omgangsregeling opstellen

Kunnen jullie nog met elkaar overleggen, dan kunnen jullie wellicht samen tot een goede omgangsregeling komen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat de kinderen om de week een weekend bij de vader zijn en de rest van de tijd bij de moeder. Vroeger was dit de meest voorkomende regeling. Ondertussen is hier het nodige in veranderd en gaan vaders steeds vaker de zorgende rol op zich nemen. Co-ouderschap is hierdoor een omgangsregeling die steeds vaker voorkomt. Bij co-ouderschap wordt de zorg voor de kinderen fifty fifty verdeeld. Onze juridische adviseurs helpen je graag verder als je hier  vragen over hebt.

Problemen omgangsregeling

Komen jullie er samen niet uit of houdt één van jullie zich niet aan de afspraken die jullie onderling hebben gemaakt, dan is het wellicht verstandig om een mediator of advocaat in te schakelen. Het is namelijk belangrijk dat de omgangsregeling goed op papier komt. Een mediator kan jullie helpen om toch samen tot een afspraak te komen. Staan jullie op dit punt recht tegenover elkaar of krijg je jouw kind niet te zien, dan is het slimmer om een eigen advocaat in de arm te nemen. Deze kan je helpen om een goede omgangsregeling te krijgen.

Omgangsregeling wijzigen

Situaties veranderen en kinderen worden ouder. Dit kan ervoor zorgen dat gaandeweg de omgangsregeling die jullie hebben afgesproken eigenlijk niet meer zo goed werkt. In dat geval is het mogelijk de omgangsregeling te wijzigen. Ook hierbij geldt dat jullie dit in goed overleg kunnen doen. Lukt dat niet, dan kun je ook als je de omgangsregeling wil wijzigen een mediator of een advocaat in de arm nemen. Het lastige bij het veranderen van de omgangsregeling is dat dit vaak ook gevolgen heeft voor de alimentatie. Om dit goed te regelen is vaak wel hulp nodig. Zo kun je bijvoorbeeld een onafhankelijke alimentatieberekening laten maken of kun je een advocaat of mediator inschakelen om jullie te helpen om nieuwe afspraken te maken. Wij hebben een landelijk netwerk van mediators en advocaten die allemaal gespecialiseerd zijn in het familierecht. Zij helpen je verder voor het laagste uurtarief van € 159,-, exclusief btw.

Contact advocaat omgangsregeling

Is goed overleg niet meer mogelijk, schakel dan een van onze advocaten of mediators in. Het is belangrijk dat je jouw kinderen te zien krijgt na een scheiding en dat er een goede en vooral eerlijke regeling komt. Wij werken samen met een landelijk netwerk aan zelfstandige advocaten en mediators. Onze advocaten werken allemaal voor een uurtarief van € 159,-, exclusief BTW. Zij kunnen je ook verder helpen wanneer de omgangsregeling niet wordt nageleefd. Bel voor gratis advies met onze juridisch adviseurs op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op het contactformulier. Je wordt dan zo snel mogelijk even teruggebeld.

Meer informatie