Ben jij niet blij met je voor- of achternaam? Dan is het mogelijk om deze te wijzigen. Toch gaat dit nog niet zo makkelijk. Er zijn namelijk strenge voorwaarden verbonden aan een naamswijziging. Wil je je voornaam wijzigen, dan geldt een andere procedure dan voor het wijzigen van je achternaam. Zo heb je bij het wijzigen van je voornaam altijd een advocaat nodig. Wij werken samen ervaren advocaten die jou verder kunnen helpen. Bel ons op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in voor vrijblijvende informatie.

Wijzigen voornaam

Wil jij jouw voornaam laten veranderen, dan moet dit via de rechtbank geregeld worden. Je hebt hier dus een advocaat bij nodig. De advocaat moet het verzoekschrift tot voornaamswijziging indienen bij de rechtbank. Ben je minderjarig dan moeten je ouders of je voogd dit regelen. Een voornaamswijziging is niet makkelijk. Je moet hier een goede reden voor hebben en ook kunnen aangeven waarom het veranderen van jouw voornaam voor jou zo belangrijk is. Daarnaast mag er met de wijziging van jouw voornaam geen maatschappelijk belang worden geschaad.

Redenen voor wijzigen voornaam

Zoals al even werd aangegeven is het belangrijk dat je een goede reden hebt voor het wijzigen van jouw voornaam. Hierbij kun je denken aan de volgende redenen:

  • Adoptie
  • Geslachtswijziging
  • Wijziging in gender identiteit
  • Als je gepest wordt met jouw voornaam
  • Als je psychisch te lijden hebt onder jouw voornaam
  • Uit religieuze overwegingen
  • Problemen met een buitenlandse naam die hier een andere betekenis heeft of die voor Nederlanders moeilijk te verstaan of op te schrijven is
  • Discriminatie vanwege je naam

Samen met een advocaat geef je bij de rechter aan waarom jij jouw voornaam wil wijzigen en waarom dit voor jou zo belangrijk is. De rechter zal vervolgens besluiten of hij/zij jouw verzoek inwilligt of niet. 

Als het verzoek door de rechtbank wordt toegewezen, dan wordt jouw geboorteakte aangepast en worden jouw gegevens bijgewerkt in de BRP (Basisregistratie persoonsgegevens). Wil je weten of je in jouw geval een goede reden hebt voor naamswijziging? Neem vrijblijvend contact op met onze medewerkers. Zij geven je advies over jouw situatie en brengen je in contact met de juiste advocaat om je hierbij te helpen. Al onze advocaten werken tegen het laagste uurtarief in Nederland van € 159,-, exclusief btw.

Genderneutraal paspoort

Zie jij jezelf als genderneutraal of non-binair persoon? In dat geval kan het zo zijn dat je graag een genderneutraal paspoort wil aanvragen. Bij een genderneutraal paspoort staat er op de plek van geslacht geen man of vrouw, maar een x. Helaas is het aanvragen van een genderneutraal paspoort niet makkelijk. Ook hiervoor moet je naar de rechter. Wil jij in contact komen met een advocaat die je hierbij gaat helpen? Bel ons dan gerust voor advies op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten).

Wijzigen achternaam

Om je achternaam te laten wijzigen moet je ook aan strenge voorwaarden voldoen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen naamswijzigingen voor minder- en meerderjarigen. Je kunt een verzoek tot het wijzigen van jouw achternaam indienen bij Justis.nl. Justis controleert jouw gegevens en neemt contact met jou en eventueel andere belanghebbenden op. Hiervoor heb je geen advocaat nodig. Een familierecht advocaat kan jou wel begeleiden en adviseren. Bel ons voor meer informatie op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten).