Je hebt een mooi plan. Samen met je partner wil je een eigen huis laten bouwen of je eigen huis verbouwen. Op het moment dat je dit besluit komen er heel wat vragen op je af. Wat mag wel en wat mag niet? Hoe zit het met vergunningen en wat als de gemeente geen vergunning wil verlenen? Daarnaast krijg je ook te maken met de aannemer. De aannemer wil een koop- en/of aannemingscontract sluiten. Hoe weet je of dit contract goed is? Heb je bij het bouwproces een architect nodig? En wie is er aansprakelijk als er gebreken zijn?

Bouwrecht

Alle facetten van het bouwen of verbouwen van een huis vallen onder het bouwrecht. Het is belangrijk dat je alle regels goed in de gaten houdt. Schrijf je vragen op en verzamel alle informatie die je nodig hebt om goede keuzes te maken. Zorg ook dat je jouw rechten goed waarborgt binnen een bouwproces. Je hebt vaak met meerdere partijen te maken waardoor het lastig is een goed overzicht te houden.

Contracten

Bij de bouw of een verbouwing van een huis krijg je ook met contracten te maken. Zo zal er een koop- aanneemovereenkomst opgesteld moeten worden. Een deel van de overeenkomst gaat over de koop van de grond. Het andere deel heeft alles te maken met de aannemer en de bouw van de woning. Gaat het om een verbouwing van een bestaande woning, dan gaat het om een aanneemovereenkomst. Zorg dat deze overeenkomst goed in elkaar steekt om problemen te voorkomen.

Geschil met de aannemer

Het contract kan nog zo goed in elkaar steken, toch kun je nooit helemaal voorkomen dat er geschillen tussen jou en de aannemer ontstaan. Meestal gaan deze discussies over extra kosten die door de aannemer in rekening worden gebracht, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je niet tevreden bent over het werk van de aannemer.

Krijg je te maken met zo’n geschil, dan is het verstandig om het gesprek met de aannemer aan te gaan. Geef hem/haar de kans om met een oplossing te komen. Lukt dit niet, dan kan een bouwrecht advocaat je hier verder bij helpen.

Heb jij een conflict met de aannemer en wil je weten of het slim is om een advocaat in te schakelen? Onze juridische medewerkers geven je gratis advies. Bel ons op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en onze juridische adviseurs nemen vrijblijvend contact met je op.

Kosten bouwrecht advocaat

Het bouwen van een huis of een aanbouw kost behoorlijk wat geld. Als je de hulp van een in bouwrecht gespecialiseerde advocaat inschakelt, wil je goede hulp van een expert voor een scherp tarief. Laagste Advocatentarief werkt samen met gespecialiseerde bouwrecht advocaten. Neem contact met ons op. Wij kunnen jou helpen bij het vinden van een deskundige advocaat bij jou in de buurt met het laagste uurtarief.