Veelgestelde vragen (FAQ) op Laagste Advocatentarief
Wij spreken dagelijks veel mensen. De een is op zoek naar concrete juridische hulp van een advocaat, maar sommige hebben ook enkel een vraag. Sommige vragen worden vaak gesteld en daarom hebben wij deze voor jullie verzameld. Per rechtsgebied of onderwerp hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden opgeschreven. Staat jouw vraag hier niet bij, wil je meer informatie of heb je hulp nodig? Neem dan contact op met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder.
Algemene vragen
Naast juridisch inhoudelijke vragen krijgen we ook veel vragen over onze werkwijze. Deze hebben we hieronder zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Elders op de website kan je nog meer informatie over ons lezen. Is het je nog niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust even contact op met ons.
Jazeker, dat klopt. Dit is een aantrekkelijk tarief dat we hebben afgesproken met onze advocaten. Door een lager tarief te bieden willen wij het recht voor iedereen toegankelijk te maken.
De advocaten die zijn aangesloten bij Laagste Advocatentarief hanteren dit tarief alleen als jij bij hen binnenkomt via onze site. In alle andere gevallen rekenen zij hun gewone tarief en dat ligt net als bij andere advocaten ergens tussen de 180 en 220 euro per uur. Je kunt er dus vanuit gaan dat je door een goede en deskundige advocaat wordt geholpen.
Sinds 1 januari 2014 mogen advocaten niet meer werken op no cure no pay basis. Uitzonderingen hierop zijn letselschade- en overlijdensschadezaken. Voor alle overige zaken geldt dus dat de advocaat dit niet meer mag aanbieden.
Of je in aanmerking komt voor een toevoeging is helemaal afhankelijk van jouw inkomen, woonsituatie en/of vermogen. Heb je een advocaat nodig en weet je niet of je in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag met je mee en kunnen je altijd in contact brengen met een goede pro-deo advocaat bij jou in de buurt.
Het overnemen van een toevoeging is voor veel advocaten reden om jouw zaak niet aan te nemen. De toevoeging is vaak al grotendeels opgebruikt door de voorgaande advocaat, waardoor een nieuwe advocaat niet betaald krijgt voor zijn/haar werk. Hierdoor is het in zo’n situatie meestal niet makkelijk om te veranderen van advocaat. We raden je dan ook aan om er eerst alles aan te doen om dat waarover je ontevreden bent met jouw advocaat te bespreken en samen tot een oplossing te komen. Kom je er echt niet uit? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om een nieuwe toevoeging te krijgen.
Echtscheiding
Een echtscheiding brengt naast alle emoties ook veel organisatie met zich mee. Er moet een hoop geregeld worden en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Elke situatie is anders. Maar we hebben toch de meestgestelde vragen gebundeld. Dit helpt je wellicht al iets vooruit. Heb je nog meer vragen of heb je de hulp nodig van een advocaat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Dit is iets wat veel mensen denken, maar dit is niet waar. Vanaf 12 jaar mogen kinderen wel hun mening geven en laten weten wat zij het liefst zouden willen, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de ouders of bij de rechter. Meer hierover lezen? Wij schreven op Eindesamenwonen.nl een interessant nieuwsbericht hierover.
Is er een koophuis, dan moeten jullie samen besluiten wat er met de woning gaat gebeuren. De hypotheekverstrekker kan jullie helpen om te bepalen of één van jullie de woning op naam kan blijven en hier kan blijven wonen. De ander zal dan moeten worden uitgekocht. Hebben jullie allebei genoeg inkomen om de hypotheek over te nemen en willen jullie ook allebei graag in de woning blijven wonen, dan kan je de rechter vragen om een knoop door te hakken en te besluiten wie er in de woning mag blijven wonen. Kunnen jullie allebei de hypotheek niet op naam krijgen, dan is verkoop meestal de meest voor de hand liggende optie. De winst of de restschuld wordt vervolgens verdeeld. Werkt jouw ex niet mee aan de verkoop? Je kunt dan vervangende toestemming vragen aan de rechter om de woning te koop te zetten of akkoord te gaan met een bod.
Als jullie de hypotheek allebei niet op naam kunnen krijgen, dan zal de woning uiteindelijk verkocht moeten worden. Meestal blijft tot die tijd één van de twee in de woning wonen en daar zit ook meteen het probleem. Degene die in de woning verblijft tot deze verkocht is, heeft waarschijnlijk geen haast met de verkoop. Hij/zij zit hier goed en het kan best zijn dat deze persoon daardoor ook maar weinig doet om een andere woning te vinden. Het kan zelfs zo zijn dat hij/zij de verkoop saboteert om in de woning te kunnen blijven. Dit kan zijn door bijvoorbeeld niet akkoord te gaan met de vraagprijs die de makelaar in gedachten heeft, waardoor dat te-koop bord maar niet in de tuin komt of door niet akkoord te gaan met een goed bod. Loop je hier tegenaan, dan is het goed om te weten dat je jouw ex hierin buiten spel kunt zetten. Werkt de ex niet mee aan het te koop zetten van de woning, dan kun jij hiervoor vervangende toestemming vragen aan de rechter. Hetzelfde geldt als er een goed bod is binnengekomen, maar de ex niet akkoord gaat. Bij vervangende toestemming vraag je de rechter eigenlijk om zijn/haar handtekening te zetten in plaats van de ex. Kan de ex de hypotheek wel op naam krijgen en wil hij/zij zelf in de woning blijven wonen, dan is het niet mogelijk om de ex te verplichten de woning te verkopen.
Zijn jullie getrouwd en wonen jullie in een huurhuis, dan hebben jullie allebei evenveel recht om in de woning te blijven wonen. Dat betekent dat jullie samen moeten bepalen wie van de twee blijft en wie vertrekt. Willen jullie allebei in de woning blijven wonen, dan zal de rechter hier uiteindelijk een knoop in door moeten hakken. Je kunt dan een advocaat inschakelen om de rechter te vragen de woning aan jou toe te wijzen.
Het is niet makkelijk om het besluit te nemen om te gaan scheiden. Heb je de knoop eenmaal doorgehakt, dan is het nog de vraag waar je nou eigenlijk moet beginnen. Hierbij is het belangrijk om je te beseffen dat jullie het wiel niet uit hoeven te vinden. Er zijn heel wat specialisten die jullie hier goed bij kunnen helpen. Zij nemen je bij de hand en helpen jullie hier zo goed mogelijk doorheen. Kunnen jullie nog redelijk overleggen, dan mogen jullie natuurlijk ook onderling aan de keukentafel de nodige afspraken op papier zetten. Toch zijn er een aantal zaken die je wellicht beter aan de specialist kunt overlaten. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan kunnen jullie terecht bij een mediator of een gezamenlijke advocaat. Deze gaat met jullie samen om tafel om op die manier tot afspraken te komen waar jullie je allebei in kunnen vinden. Lukt overleggen niet meer, staat er op financieel vlak veel op het spel of denken jullie heel verschillend over bepaalde zaken, dan is het wellicht slim om een eigen advocaat in te schakelen. Wat in jouw geval verstandig is, hangt helemaal af van de situatie. Leg jouw situatie gerust voor aan onze juridische medewerkers. Zij geven je graag advies en helpen je op weg. Ook kunnen zij jou in contact brengen met de juiste specialist bij jou in de buurt.
Jazeker! Een notaris kan de huwelijkse voorwaarden voor jullie op papier zetten. Dit gebeurt meestal als één van de twee een eigen bedrijf is begonnen, maar ook in andere situatie is het opstellen van huwelijkse voorwaarden mogelijk. Het is wel belangrijk dat jullie hier allebei achter staan.
Kinderalimentatie
Hoe zit het met de kinderalimentatie? De alimentatie ligt vaak gevoelig. De alimentatiebetaler vindt het bedrag al snel te hoog en de ontvanger te laag. Wij krijgen hier dan ook veel vragen over. Hieronder vindt je de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij of is het je nog niet duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Betaalt de ex de alimentatie niet, dan kan je in veel gevallen gaan vorderen. Dit kan als jullie alimentatieafspraken op papier staan. Heb jij een beschikking van de rechter, dan kan je hiervoor terecht bij het Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Zij kunnen tot zes maanden terugvorderen. Heb je geen beschikking of heeft de ex langer dan zes maanden niet betaald? In dat geval kan je terecht bij het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI) Zij kunnen tot vijf jaar terug vorderen en kunnen vaak ook actie ondernemen als de alimentatie niet officieel door de rechter is bekrachtigd. Zij vragen wel een kleine bijdrage voor hun diensten.
Het antwoord op deze vraag is nee. Het is nooit verstandig om uit jezelf, zonder overleg, de alimentatie stop te zetten. Doe je dit wel, dan kan jouw kind de alimentatie gaan vorderen en moet je dus alsnog betalen. Probeer dus altijd samen met je kind om tafel te gaan om nieuwe afspraken te maken, want je hebt wel een punt. Op het moment dat een kind 18 jaar is en stopt met school, heeft het kind alle tijd om fulltime te gaan werken. In dat geval kan hij/zij in zijn eigen levensonderhoud voorzien en is de alimentatie niet meer nodig. Lukt het niet om samen afspraken te maken, dan kun je een advocaat in de arm nemen om de alimentatie officieel stop te zetten.
Samenwonen heeft geen invloed op de kinderalimentatie. Er verander dus niets als je besluit te gaan samenwonen. Ga je trouwen of komt er een geregistreerd partnerschap, dan zal dit we invloed hebben op het alimentatiebedrag. Betaal of ontvang je partneralimentatie, dan heeft samenwonen wel invloed.
Er verandert alleen iets als de kinderen ook bij jou staan ingeschreven. In dat geval is jouw nieuwe partner officieel stiefouder en heeft hij/zij ook een eigen onderhoudsplicht. Bij een nieuwe alimentatieberekening wordt het inkomen van jouw nieuwe partner ook meegenomen. De ex heeft hiermee dus een goede reden om een verlaging van de kinderalimentatie te vragen. Dit kan in goed overleg of via de rechter.
Bij trouwen of geregistreerd partnerschap verandert er alleen iets als één van de kinderen bij jou staat ingeschreven. Alleen in dat geval is jouw nieuwe partner officieel stiefouder met een eigen onderhoudsplicht en wordt zijn/haar inkomen volledig meegenomen in de alimentatieberekening. De ex heeft daarmee een goede reden om een verhoging van de alimentatie te vragen. Jullie kunnen hier eventueel samen nieuwe afspraken over maken. Lukt dit niet, dan zal de ex dit bij de rechter neer moeten leggen.
Dit is iets wat veel mensen denken, maar toch klopt dit in de meeste gevallen niet. Dat er bij co-ouderschap geen kinderalimentatie verschuldigd is, geldt alleen als jullie inkomen ook hetzelfde zijn. Hebben jullie verschillende inkomens, dan zal degene met het hoogste inkomen een bijdrage moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Dit zorgt ervoor dat er geen hele grote verschillen tussen de huishoudens ontstaan. Jullie mogen samen afspraken maken over de hoogte van de alimentatie. Toch kan het slim zijn om dit officieel te laten berekenen, zodat je hier geen verdere discussie over kunt krijgen. Een mediator of advocaat kan ook eventueel helpen om tot een goede afspraak te komen.
Een ingrijpende verandering zoals het verliezen van je baan heeft ook rechtstreeks effect op de draagkracht. Het kan zijn dat de ex hierdoor de alimentatie niet meer op kan brengen en financieel in de problemen komt. Dit is voor de ex dan ook een goede reden om een alimentatieverlaging te vragen. Je bent echter niet verplicht om hier vrijwillig aan mee te werken. Ga je akkoord met een verlaging, dan raakt dat jou immers ook in de portemonnee. Het staat jullie vrij om onderling nieuwe, tijdelijke afspraken te maken. Wil jij dit niet, dan kan het zijn dat de ex via de officiële weg actie gaat ondernemen en een advocaat in de arm neem. In dat geval is het verstandig om zelf ook de hulp van een advocaat in te schakelen. Het oude alimentatiebedrag blijkt gelden tot de rechter een nieuw bedrag heeft vastgesteld. Besluit de ex uit zichzelf om de alimentatie te verlagen of stop te zetten, dan kun je gaan vorderen.
Alle kosten van de kinderen vallen onder de kinderalimentatie. Hierbij kan je dus denken aan kleding, eten, drinken, schoolspullen, de kosten voor voetbal en muziekles enz. Om deze kosten het hoofd te bieden krijgt de verzorgende ouder kinderalimentatie, kinderbijslag en kindgebonden budget. Hebben jullie een normale alimentatieregeling, dan hoeft de betalende ouder dus naast de alimentatie verder niets bij te dragen. Dit mag wel, maar is niet verplicht. Het is ook mogelijk om hier aparte afspraken over te maken en af te wijken van de normale regeling. Zo worden er in convenanten vaak aparte afspraken gemaakt over bijvoorbeeld schoolkosten. Is dit niet het geval, dan vallen ook de schoolkosten onder de alimentatie.
De sociale Verzekeringsbank (SVB) – dat zijn de mensen van wie jij de kinderbijslag krijgt – gaat ervan uit dat jullie kind in twee huizen woont. Daarmee hebben jullie allebei recht op de helft van de kinderbijslag. Meestal krijgt één van jullie het bedrag op zijn rekening, waarna je het onderling moet verdelen, tenzij jullie hier vooraf andere afspraken over hebben gemaakt.
Nee. De alimentatieontvanger is niet verplicht om inzage te geven aan de andere ouder over hoe de kinderalimentatie wordt besteed. Openen jullie samen een kinderrekening waar jullie allebei een bedrag op storten, dan kunnen jullie van elkaar wel zien waar het geld aan uitgegeven wordt. Dit brengt overigens vaak heel wat discussies met zich mee.
Huren en wonen
Het huurrecht zit complex in elkaar. Want wat zijn nou jouw rechten als verhuurder of huurder. En wat zijn jouw plichten? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen of heb je direct hulp nodig van een advocaat neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Is er iets mis met jouw huurwoning dan kan er nog wel eens discussie ontstaan over de verantwoordelijkheid. Gelukkig zijn hier duidelijke regels voor. Sommige herstel- of reparatiekosten komen namelijk voor rekening van de huurder, andere kosten komen juist weer voor rekening van de verhuurder. Op de site van Rijksoverheid kun je controleren wie wat moet herstellen. Blijkt dat de verhuurder verantwoordelijk is maar wil hij/zij niet meewerken? Neem dan contact met ons op en wij adviseren jou over de mogelijkheden.
Om als meerderjarig inwonend kind in de huurwoning te kunnen blijven, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de betreffende huurwoning jouw hoofdverblijf zijn en met je minimaal 2 jaar een duurzame gemeenschappelijke huishouding hebben gehad met de betreffende ouder. Twijfel je of je in jouw situatie de woning over kan nemen? Neem gerust contact met ons op.
De verhuurder is niet verplicht jou of de persoon met wie je samen huurt als enige huurder te accepteren en het contract waar je beiden huurder bent om te zetten naar een contract met één huurder. Als jouw verhuurder niet akkoord gaat, dan kun je de rechter vragen hierover een beslissing te nemen. Neem gerust contact met ons op als jouw verhuurder weigert jou van de overeenkomst te halen.
Krijg je te horen dat de verhuurder de huur wil opzeggen, dan is het mogelijk om hier bezwaar tegen te maken. Wat opzeggen betreft zijn er veel regels waar een verhuurder zich aan moet houden. Er moet altijd een goede reden zijn voor de opzegging. Ben jij het niet eens met de reden waar de verhuurder mee komt, maak dan bezwaar. Hiervoor kan je de voorbeeldbrief op onze site gebruiken.
Overig familierecht
Onder het familierecht vallen ook zaken als naamwijzigingen en afstammingen. Wij helpen je ook graag wanneer je hier vragen over hebt. Bel ons gerust even om jouw situatie te bespreken.
In bepaalde situaties is het mogelijk om een voornaam te wijzigen. Je moet hier dan wel een goede reden voor hebben. Daarbij valt te denken aan een belangrijke emotionele reden zoals het toevoegen van de naam van een familielid. Ook kan het zijn dat iemand veel gepest wordt met zijn of haar naam. Ook dan is het mogelijk jouw naam te wijzigen. Voor het wijzigen van een voornaam heb je een advocaat nodig. Neem gerust contact met ons op als je jouw voornaam of de voornaam van jouw kind wil wijzigen.
Als jouw ex weigert om zich uit te schrijven dan kun je bij jouw gemeente een verzoek tot adresonderzoek doen. De gemeente zal vervolgens onderzoeken of diegene daadwerkelijk van jouw adres is vertrokken en zal diegene uiteindelijk uitschrijven. Kom je hierdoor in de knel met jouw toeslagen? Dan kun je de Belastingdienst informeren dat jouw ex inmiddels in onderzoek staat en hen vragen om de toeslagen waar jij recht op hebt alvast uit te keren.
Partneralimentatie
Veel mensen hebben vragen over de partneralimentatie. Hoe zit het nou precies en waar dient het voor. Wij geven hieronder op de meest gestelde vragen antwoord. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel.
Waren jullie getrouwd of was er een geregistreerd partnerschap en verdient de ex meer dan jij, dan is de kans groot dat je inderdaad aanspraak kunt maken op partneralimentatie. Hoeveel? Dat hangt af van jullie inkomens en draagkracht. Dit verschilt per situatie en zal berekend moeten worden.
Dat ligt er even aan wanneer jullie precies zijn gescheiden. Was dat voor 1 januari 2020 en zijn jullie langer dan 5 jaar getrouwd geweest of hebben jullie samen kinderen, dan ligt de maximale alimentatieduur op 12 jaar. Waren jullie korter dan 5 jaar getrouwd, dan is de alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk. Ben je na 1 januari 2020 uit elkaar gegaan, dan zijn de regels wat ingewikkelder. De maximale alimentatieduur ligt dan op 5 jaar, maar er zijn de nodige uitzonderingen. Ben je korter dan 10 jaar getrouwd geweest, dan moet je partneralimentatie betalen voor de helft van de tijd dat jullie huwelijk duurde. Bij een huwelijk van 8 jaar betaal je dus 4 jaar partneralimentatie. Zijn er kinderen, dan betaal je partneralimentatie tot het jongste kind 12 is geworden. Zijn jullie langer dan 15 jaar getrouwd geweest en krijgt de ex binnen 10 jaar AOW, dan stopt de alimentatie als de AOW ingaat met een maximum van 10 jaar. Gaat de ex opnieuw samenwonen of kan hij/zij in zijn eigen levensonderhoud voorzien, dan komt het recht op partneralimentatie te vervallen.
Natuurlijk kan het zo zijn dat er iets verandert waardoor jouw financiële situatie er ineens heel anders uitziet. Denk aan het kwijtraken van je baan, arbeidsongeschikt worden of er misschien een kindje bij krijgen. Dit soort veranderingen kunnen een goede reden zijn om de hoogte van de partneralimentatie aan te passen. Eigenlijk kan je het zo zien: wordt jouw draagkracht minder, dan heb je vaak een goede reden om minder alimentatie te betalen. Andersom werkt het ook zo. Gaat de ex meer verdienen, dan wordt zijn/haar draagkracht groter en is er minder behoefte aan alimentatie. Ook dat is een reden om de alimentatie te verlagen. Je kan proberen om de ex hierover te benaderen en te kijken of jullie samen een nieuwe afspraak kunnen maken. Het laten maken van een herberekening kan hier goed bij helpen. Wil de ex hier niets van weten, dan kan je een advocaat inschakelen om een verlaging te vragen aan de rechter.
Ontvang jij partneralimentatie en weet je dat jouw ex meer is gaan verdienen of gaat de ex opnieuw samenwonen of trouwen met een partner met inkomen, dan heb je een goede reden om aan de bel te trekken. Wordt de draagkracht van de ex groter, dan mag jij daarin meegroeien. Daarnaast kan het zijn dat jouw eigen draagkracht minder wordt, doordat je bijvoorbeeld jouw baan kwijtraakt. Ook dat kan een reden zijn om meer partneralimentatie te vragen. Kan jij nog overleggen met jouw ex, dan zou je kunnen voorstellen om een herberekening te laten maken. Op die manier maak je samen een nieuwe afspraak over de hoogte van het bedrag. Wil de ex hier niet aan meewerken, dan kan een advocaat je helpen om een verhoging van de alimentatie te vragen.
Samenwonen heeft altijd invloed op de partneralimentatie. Of je nou betaler of ontvanger bent. Ontvang jij partneralimentatie en ga je samenwonen, dan komt daarmee jouw recht op partneralimentatie te vervallen. Jouw ex mag meteen stoppen met het betalen van partneralimentatie of jullie moeten hier andere afspraken over hebben gemaakt in jullie echtscheidingsconvenant. Betaal je partneralimentatie, dan kan samenwonen betekenen dat je meer moet gaan betalen. Heeft jouw nieuwe partner een eigen inkomen, dan is hiermee jouw draagkracht groter geworden. De ex heeft dan een goede reden om een verhoging van de alimentatie te vragen. Het inkomen van jouw nieuwe partner wordt hier volledig in meegenomen.
Ook met pensioen gaan heeft zo zijn gevolgen voor de partneralimentatie. Betaal jij alimentatie en ga je met pensioen, dan zal jouw draagkracht hoogstwaarschijnlijk minder worden. Daardoor heb je een goede reden om de alimentatie te verlagen. Ontvang je pensioen, dan kan dit betekenen dat jouw draagkracht groter wordt en je misschien wel geen recht meer hebt op partneralimentatie. In dit soort situaties is het altijd slim om een herberekening te laten maken.
Uit elkaar na samenwonen
Deze dagen trouwen steeds minder stellen. Wij zien dan ook het aantal vragen over uit elkaar gaan na samenwonen toenemen. Want hoe zit het dan precies? En welke rechten en plichten heb je tegenover elkaar?
Wonen jullie alleen samen en staat het huis op naam van jouw ex? In dat geval ben jij geen mede-eigenaar en heb je ook nergens recht op. Het huis is van jouw ex en hij/zij kan jou vragen te vertrekken. Ook bij verkoop van de woning heb jij geen recht op overwaarde ook al heb je misschien jarenlang wel meebetaald aan het onderhoud en de hypotheek.
Helaas… doordat jullie alleen samenwonen en het huis officieel op naam van jouw ex staat, ben jij geen mede-eigenaar. Dit betekent dan ook dat je nergens aanspraak op kunt maken. Je hebt geen recht om in de woning te blijven en ook een vergoeding zit er helaas niet in. Het huis is en blijft van de ex en hij/zij is jou niets verschuldigd.
Hebben jullie samen een koopwoning, dan is het slim om te bekijken of één van jullie in de woning kan blijven wonen en de hypotheek over kan nemen. De hypotheekverstrekker kan je helpen om de mogelijkheden op dit gebied op een rijtje te zetten. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met het feit dat de één de ander zal moeten uitkopen. Willen en kunnen jullie de woning allebei op naam krijgen, dan zullen jullie samen moeten bepalen wie van de twee hier blijft wonen. Komen jullie hier samen niet uit, dan kan je de rechter vragen om de woning toegewezen te krijgen. De rechter hakt dan de knoop door. Lukt het jullie allebei niet om de woning op naam te krijgen, dan is het het meest logisch om de woning te verkopen. De restschuld of overwaarde wordt vervolgens 50/50 verdeeld.
Kunnen jullie allebei de woning niet overnemen, dan zal deze moeten worden verkocht. Meestal blijft één van de twee in de woning wonen tot de verkoop rond is. Dit kan echter ook de nodige problemen opleveren. Degene die in de woning blijft heeft misschien wel niet zoveel haast om het huis ook daadwerkelijk te verkopen. Hoe langer het duurt, hoe langer hij/zij hier kan blijven zitten. Dit kan voor de nodige problemen zorgen. Zo kan dit ervoor zorgen dat hij/zij niet akkoord gaat met de vraagprijs die de makelaar voorstelt, waardoor het plaatsen van het te-koop bord steeds verder wordt uitgesteld of misschien is er wel een mooi bod binnen gekomen, maar gaat hij/zij hier niet mee akkoord. Loop je tegen dit soort sabotage-acties aan dan is het goed om te weten dat jij jouw ex hierin buitenspel kan zetten. Wil jij al enige tijd de woning te koop zetten, maar werkt de ander niet mee, dan kan je hiervoor vervangende toestemming vragen aan de rechter. De rechter zet dan zijn handtekening in plaats van de ex. Dit kan ook als er een redelijk bod is binnengekomen waar jij wel mee akkoord wil gaan, maar de ex niet. Om dit te regelen heb je wel een advocaat nodig.
Dat ligt eraan op wiens naam het huurcontract staat. Staan jullie in het huurcontract allebei op papier als huurder of medehuurder, dan hebben jullie ook allebei evenveel recht om in de woning te blijven. Het is dan aan jullie samen om te besluiten wie van de twee blijft en wie vertrekt. Komen jullie hier samen niet uit, dan kan je naar de rechter stappen om te vragen of jij de woning toegewezen kunt krijgen. Staat het huurcontract maar op één naam en is de ander officieel geen medehuurder, dan heeft de ander geen recht om in de woning te blijven. Dit is dan de persoon die moet vertrekken.
Het is belangrijk om samen duidelijke afspraken te maken over de kinderen. Wat voor omgangsregeling komt er? Welk bedrag wordt er betaald aan alimentatie? Hoe verdelen we de vakanties en de feestdagen? Wat als één van jullie wil verhuizen? Al dit soort afspraken zet je in een ouderschapsplan. Zo staat alles duidelijk op papier en kan hier eigenlijk ook geen discussie meer over ontstaan. Het staat jullie vrij om samen zo’n ouderschapsplan op te stellen. Een handig hulpmiddel hiervoor is onze Online Ouderschapsplanmodule. Vinden jullie het lastig om afspraken te maken, dan zou een mediator hier ook goed bij kunnen helpen. Is goed overleg helemaal geen optie? Schakel dan een advocaat in om een goede omgangs- en alimentatieregeling te krijgen.
Van partneralimentatie is alleen sprake als jullie getrouwd zijn geweest of als er een geregistreerd partnerschap was. Hebben jullie een samenlevingscontract, dan kunnen hier ook afspraken in zijn opgenomen over de partneralimentatie. Is dit niet het geval, dan heb je hier geen recht op. Hebben jullie samen kinderen, dan kan je wellicht wel aanspraak maken op kinderalimentatie.
Werk en ontslag
Dagelijks krijgen wij veel vragen van zowel werknemers als werkgevers over arbeidsgerelateerde zaken. Iemand wilt vaak weten wat zijn/haar rechten en plichten zijn. Als je verkeerd handelt kan dit namelijk grote gevolgen hebben binnen het arbeidsrecht. Laat je daarom altijd goed informeren. Staat jouw vraag er niet bij hieronder? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij bespreken jouw situatie, beantwoorden jouw vragen en brengen je indien nodig met een ervaren advocaat in contact.
Ben je gewoon non-stop in dienst geweest bij jouw werkgever, dan is dat natuurlijk niet zo moeilijk. Maar het kan ook zijn dat je in dienst was, uit dienst bent gegaan en weer terug bent gekomen. In dat geval kan je van het volgende uit gaan. Gaat het om contracten die zijn aangegaan na 1 juli 2012, dan tellen de jaren gewoon door als de periode tussen de contracten niet langer was dan 6 maanden. Bij contracten van voor 1 juli 2012 geldt een tussenliggende periode van maximaal 3 maanden. De perioden tussen de arbeidsovereenkomsten tellen mag je niet meetellen.
Nee, zeker niet. Sterker nog… het is verstandiger om niet direct te tekenen. Komt de werkgever met zo’n vaststellingsovereenkomst op de proppen, dan wil hij/zij jou dus ontslaan. De overeenkomst waar de werkgever mee komt is een eerste voorstel. De meeste werkgevers gaan er van uit dat jij met een tegenvoorstel komt. Dat betekent dus dat er valt te onderhandelen over bijvoorbeeld de hoogte van de transitievergoeding. Ga dus altijd in onderhandeling. Zijn jullie er uiteindelijk uit, dan is het heel verstandig om het document even te laten checken. Alleen dan weet je zeker dat je straks ook een uitkering kan krijgen. Wij kunnen dit gratis voor je doen.
Een vaststellingsovereenkomst is het pakket van afspraken dat jullie maken over het ontslag. In deze overeenkomst staat bijvoorbeeld wanneer jouw laatste werkdag is en hoe hoog de transitievergoeding is die je meekrijgt. Ook kunnen er afspraken instaan die jou in de weg kunnen zitten bijvoorbeeld een concurrentiebeding. Zet daarom pas je handtekening onder dit document als je dit heb laten checken en je zeker weet dat jij je eigen glazen niet ingooit. Pas dan weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt en dat je straks ook een WW-uitkering kan aanvragen. Wij helpen je hier graag bij en kijken jouw vaststellingsovereenkomst gratis voor je na!
Krijg je te maken met ontslag, dan heb je bijna altijd recht op een transitievergoeding. Dit is eigenlijk een soort ontslagvergoeding. Het kan echter best zo zijn dat de werkgever hier niet over begint om geld uit te sparen. Is dat het geval, kaart het dan zelf aan bij de werkgever. De enige reden waarom je geen transitievergoeding mee kan krijgen, is als je op staande voet ontslag krijgt, als je zelf ontslag neemt of als er sprake is van faillissement. In alle andere gevallen hoor jij een ontslagvergoeding mee te krijgen. Hoe hoog deze vergoeding is, heeft alles te maken met jouw inkomen en hoe lang je in dienst bent. Hoe langer in dienst, hoe hoger de vergoeding zal zijn. Op onze site kan je alvast een beetje berekenen waar je ongeveer aanspraak op kan maken. Het is wel belangrijk om te weten dat dit alleen een leidraad is. Over de transitievergoeding valt te onderhandelen. Ga dus nooit meteen akkoord met het eerste voorstel van de werkgever, want meestal valt er meer uit te halen. Een jurist kan je hier eventueel bij helpen.
Jazeker. Ook bij het niet verlengen van een tijdelijk contract hoor jij een transitievergoeding mee te krijgen. Dit zal nog niet zo’n hoog bedrag zijn, omdat je maar kort voor deze werkgever hebt gewerkt. Maar alle beetjes helpen. Begint de werkgever zelf niet over de transitievergoeding, wijs hem/haar er dan even op. Dat tijdelijke contracten hier ook voor in aanmerking komen is vrij nieuw en misschien nog niet bij alle werkgevers bekend. Het is ook belangrijk dat de werkgever jou wel op tijd laat weten dat jouw contract niet wordt verlengd. Dit moet hij minimaal een maand van te voren schriftelijk bij jou aangeven. Doet de werkgever dat niet, dan is hij jou ook nog een extra maandsalaris schuldig. Dit omdat hij zich niet aan de aanzegtermijn heeft gehouden.
Als je ziek bent, heb je ontslagbescherming. De werkgever kan je dan dus niet ontslaan. Pas na twee jaar ziekte mag een zieke werknemer officieel worden ontslagen. Toch zijn er nog wel een aantal uitzonderingen. Word jij ziek in de proeftijd, dan mag de werkgever de samenwerking beëindigen. Ook bij reorganisaties ben je niet veilig als je ziek bent. Werk jij niet goed mee aan je eigen re-integratie, dan kan dat ook een reden zijn voor ontslag. Daarnaast kunnen jij en de werkgever natuurlijk altijd besluiten om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan, maar dit heeft wel de nodige haken en ogen als je ziek bent. Neem hierover gerust contact met ons op voor gratis advies over jouw specifieke situatie.
Wil de werkgever jouw tijdelijke contract niet verlengen, dan is hij verplicht om dit minimaal een maand van tevoren schriftelijk te laten weten. Dit heet de aanzegtermijn. Houdt de werkgever zich hier niet aan, dan krijg je inderdaad een aanzegvergoeding. Deze vergoeding staat gelijk aan een extra maandsalaris.
De werkgever mag jou vragen om vakantiedagen op te nemen, maar kan jou niets verplichten. Wil jij dit niet, dan kan de werkgever dus niets.
De werkgever heeft geen goede reden nodig om een tijdelijk contract niet te verlengen. Ik ben bang dat je hier niets tegen kunt doen. Let er wel op dat je ook bij het niet verlengen van een contract recht hebt op een transitievergoeding!
Meer weten?
Staat jouw vraag hier niet tussen of heb je meer informatie nodig? Wij helpen je hier graag bij. Neem contact op via ons contactformulier of bel ons op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten). Wij nemen de tijd voor je en zorgen dat je de juiste hulp krijgt.