Heb jij een advocaat of mediator nodig en heb je een wat lager inkomen? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten vanuit de overheid. Deze gefinancierde rechtsbijstand heet een toevoeging, maar is ook wel bekend onder de term pro-deo advocaat. Kom jij in aanmerking voor een toevoeging, dan betaalt de overheid de kosten van de advocaat. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage.

Wanneer krijg je een toevoeging?

Om voor gefinancierde rechtsbijstand (een toevoeging) in aanmerking te komen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  1. Je mag niet teveel verdienen. Je hebt alleen recht op een toevoeging als je verzamelinkomen in 2021 (peiljaar) lager is dan € 30.0000 (2023) als alleenstaande. Ben je getrouwd, samenwonend of ben je een eenoudergezin met minderjarige kinderen, dan ligt deze grens op € 42.400. Zit je hierboven, dan kom je helaas niet in aanmerking voor een bijdrage van de overheid.  De eigen bijdrage varieert van € 218,- tot € 918,- (2022). Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage. Voor mediation geldt een lagere eigen bijdrage.
  2. Je mag niet teveel vermogen hebben. Heb je teveel spaargeld of bijvoorbeeld een tweede huis kan het zijn dat je geen recht hebt op een toevoeging.
  3. Je moet een goede reden hebben. Gefinancierde rechtsbijstand is er voor mensen die het echt nodig hebben. De Raad voor Rechtsbijstand kijkt bij het beoordelen van rechtsbijstand ook naar de reden van de aanvraag.

Sociale advocaten

Er is de laatste tijd veel te doen over de toevoegingen. Veel advocaten zijn van mening dat zij hier van de overheid niet voldoende voor betaald krijgen. Hierdoor zijn er veel advocaten die dit soort zaken niet meer willen behandelen. Gelukkig hebben wij hierover goede afspraken met de advocatenkantoren waar wij mee samenwerken, waardoor wij altijd een goede sociale advocaat bij jou in de omgeving hebben zitten. Wij brengen je dan ook graag in contact met een goede advocaat of mediator, die met deze gefinancierde rechtsbijstand uit de voeten kan. Ook als je niet in aanmerking komt voor een toevoeging kunnen onze advocaten je helpen tegen het laagste tarief van € 159,-, exclusief btw.

Juridisch loket

In veel gevallen kun je via het juridisch loket een korting van € 54,- euro op je eigen bijdrage ontvangen als je gebruik maakt van gefinancierde rechtsbijstand. Deze korting kun je aanvragen met een zogenaamd diagnoseformulier.

Geen recht op toevoeging

Is je inkomen net iets te hoog, dan kom je helaas niet in aanmerking voor een tegemoetkoming in de advocaatkosten. Je moet dan de kosten van de jurist, advocaat of mediator zelf betalen. In dat geval is het verstandig eerst eens goed naar het kosten- batenplaatje te kijken. Heeft het zin om advocaatkosten te maken en verdien je deze ook weer terug? Neem vrijblijvend contact op met onze juridische adviseurs om hier een inschatting van te krijgen. Zij bekijken met jou of het in jouw situatie zinvol is om juridische hulp in te schakelen. Ook kunnen ze je in contact brengen met een goede advocaat of mediator bij jou in de buurt, die werkt voor het laagste advocatentarief van € 159,- per uur.

Inschakelen advocaat

Het zoeken naar een goede betaalbare advocaat is best lastig. Iedere advocaat heeft zijn eigen specialiteiten en zijn eigen kostenplaatje. De ene advocaat doet geen toevoegingszaken, de andere wel. Ook zit er veel verschil in de uurtarieven van advocaten. De ene advocaat is aanzienlijk duurder dan de andere. Wij hebben een goed en uitgebreid netwerk van advocaten samengesteld. Daarvan weten wij precies wie welke zaken graag oppakt, wie waar goed in is en of ze bij jou passen. Of je nou wel of niet in aanmerking komt voor een toevoeging, wij brengen je in contact met een advocaat die bij jou past!

Daarnaast hebben de advocaten in ons netwerk twee dingen gemeen:

  • Ze verstaan hun vak en zijn goed in wat zij doen.
  • Zij zijn bereid om tegen het laagste tarief van € 159,- exclusief btw jouw zaak te behandelen.