Ambtenarenrecht

  • Ben jij ambtenaar? Dan is het de vraag of jij onder het ambtenarenrecht valt of onder het arbeidsrecht.
  • Krijg je ontslag? Reageer op tijd!
  • Onze advocaten helpen je verder tegen het laagste tarief.
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Lees voor

Ben je ambtenaar en heb je een probleem op het werk, dan is het even de vraag onder welk rechtsgebied je valt. Val jij onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, dan valt jouw situatie onder het gewone arbeidsrecht. Ben jij een uitzondering op de regel, dan val je onder het ambtenarenrecht. Het ambtenarenrecht is een bijzonder rechtsgebied met heel wat aparte regels.

Val jij nog onder het ambtenarenrecht en heb je een geschil? Zoek altijd de hulp van een ambtenarenrechtspecialist. Een gespecialiseerde ambtenaren advocaat kan je met de juiste kennis en ervaring het beste helpen. Al onze advocaten werken tegen het laagste uurtarief! Bel ons vrijblijvend op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) voor meer informatie en wij helpen jou verder.

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

Vanaf 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in werking getreden. Vanaf dat moment worden ambtenaren steeds meer gelijk worden gesteld aan gewone werknemers in de private sector. Ontslag wordt voor de meeste ambtenaren niet meer afgewikkeld via het bestuursrecht, maar via het normale arbeidsrecht. Zo krijg je als ambtenaar dus meestal niet meer te maken met de bestuursrechter, maar met de kantonrechter en kun je ook ontslagen worden met een vaststellingsovereenkomst. Ben je ambtenaar en krijg je te maken met ontslag, dan zal dit in de meeste gevallen dus via het reguliere arbeidsrecht moeten worden afgewikkeld. Heb je hier vragen over, dan mag je ons natuurlijk altijd even bellen!

Verschillende regelingen ambtenarenrecht

Toch zijn er ook nog groepen waar het oude ambtenarenrecht voor blijft bestaan. Dit ambtenarenrecht kenmerkt zich door een hoop verschillende regels. Het valt als het ware tussen het bestuursrecht en ontslagrecht in. Welke regels op jou als ambtenaar van toepassing zijn is onder andere afhankelijk van waar je werkzaam bent. Zo valt een rijksambtenaar onder het ARAR (Algemeen Rijks Ambtenaren Reglement) en een belastingambtenaar onder het RPVB (Reglement Personeelsvoorschriften Belastingdienst). Veel algemene regelingen staan in het Awb (Algemene wet bestuursrecht). Omdat het ambtenarenrecht veel verschillende regels kent is het bij juridische geschillen altijd belangrijk een specialist in te schakelen. Onze ambtenarenrecht advocaten behandelen jouw zaak tegen het laagste uurtarief! Wacht daarom niet langer en krijg waar je recht op hebt! Bel ons op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten). Onze juridische medewerkers luisteren naar jouw situatie en geven jou vrijblijvend juridisch advies. Zij adviseren jou wat de juiste vervolgstappen zijn!

Ontslag ambtenarenrecht

Val jij nog onder het ambtenarenrecht, dan verloopt een ontslagprocedure heel anders dan bij niet-ambtenaren. Zo kun je niet ontslagen worden via het UWV of de kantonrechter. Het ontslag van de ambtenaar is geregeld in de Algemene Wet Bestuursrecht. Het ontslag loopt buiten alle instanties om. De werkgever neemt het besluit om je te ontslaan en hiertegen kun jij in bezwaar. Hierbij is het heel belangrijk om je aan de gestelde termijnen te houden. Maak je te laat bezwaar, dan kun je niets meer doen tegen het ontslag. Het is dus belangrijk om snel en goed te reageren. Een ambtenarenspecialist kan hier goed bij helpen.

Strafontslag

De meest ingrijpende vorm van ontslag voor een ambtenaar is strafontslag. Eigenlijk is strafontslag te vergelijken met ontslag op staande voet. Je bent direct je inkomen kwijt en je kunt ook geen aanspraak meer maken op een uitkering of een bovenwettelijke uitkering. Krijg je te maken met strafontslag, maak dan altijd bezwaar. Schakel een ambtenarenspecialist in die jou ontslag kan aanvechten. Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij kunnen je adviseren en in contact brengen met een ervaren ambtenarenrecht advocaat die werkt tegen het laagst tarief!

Juridisch geschil ambtenarenrecht

Heb je een juridisch geschil en ben je ambtenaar? Het is belangrijk om op tijd te reageren. Zoek dus op tijd hulp van een ambtenarenrecht specialist. Maak gebruik van onze advocaten tegen het laagste uurtarief!

Meer informatie