Letselschade

  • Heb jij letsel opgelopen door toedoen van iemand anders? Misschien kom je in aanmerking voor smartengeld.
  • Je hebt het dan over letselschade.
  • Onze advocaten helpen je te krijgen waar je recht op hebt!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Letselschade kan veel impact hebben op je leven. Een ongeluk of medische misser kan ervoor zorgen dat je leven op zijn kop staat en je toekomst er ineens heel anders uit gaan zien. Misschien kan je niet meer werken of zit je de rest in je leven in een rolstoel. Wanneer iemand anders verantwoordelijk is voor jouw letsel heb je recht op een schadevergoeding. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd.

Een goede letselschade advocaat zorgt ervoor dat jij krijgt waar je recht op hebt en dat alles zo goed mogelijk wordt afgewikkeld. Ben jij benieuwd of je in aanmerking kan komen voor een schadevergoeding? Bel ons op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) voor gratis deskundig advies. Je mag ook jouw gegevens achter laten op ons contactformulier. Een van onze juridisch adviseurs belt je dan zo snel mogelijk even terug.

Wat is letselschade?

Heb jij te maken gehad met een medische fout of een gebrekkig product? Was je slachtoffer van een misdrijf? Of was je betrokken bij een verkeers- of bedrijfsongeval? Heb je hierdoor lichamelijke en/of psychische schade opgelopen, dan heet dit letselschade. Dit letsel kan tijdelijk of blijvend zijn. Is er iemand anders verantwoordelijk voor dit letsel, dan kun je deze persoon hiervoor aansprakelijk stellen en wellicht een financiële compensatie ontvangen voor de geleden schade. Natuurlijk maakt dit niet direct alles goed, maar het kan je wel helpen om je leven weer op te pakken. 

Wil je smartengeld gaan ontvangen, dan zal er eerst onderzocht moeten worden in hoeverre jij letsel hebt opgelopen, of er nog herstel mogelijk is en welke gevolgen het letsel voor jou heeft. Vervolgens wordt gekeken welk bedrag aan smartengeld hier tegenovergesteld zou moeten worden. In veel gevallen heb je te maken met een verzekeraar als tegenpartij.

Heb je recht op een schadevergoeding?

Letselschade kan grote gevolgen hebben: je kunt er financieel veel op achteruitgaan, je kunt arbeidsongeschikt worden, ook kunnen er hoge huishoudelijke kosten of medische kosten uit voortkomen. Je hebt verschillende soorten letsel:

– lichamelijk (whiplash, breuken, brandwonden, zenuwletsel e.d.)

– emotioneel of psychisch (depressie, PTSS, angst, e.d.)

Je hebt alleen recht op een schadevergoeding wanneer het letsel of je geleden schade als een ander hiervoor aansprakelijk is. De meest voorkomende oorzaken van letselschade zijn een verkeersongeval, bedrijfsongeval, een whiplash of een medische fout. We zullen deze hieronder toelichten.

Whiplash

Veel mensen die betrokken zijn bij een kop-staartbotsing krijgen te maken met een whiplash. Het hoofd van de bestuurder of passagier maakt door de klap van een auto die achterop rijdt ineens een snelle beweging. Hierdoor kunnen er vervelende klachten ontstaan. Maar wat is een whiplash nu precies?

Een whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Het is een plotselinge slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van je romp. Klachten van mensen met een whiplash zijn: nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid en/of concentratie- en geheugenstoornissen. Een whiplash wordt vastgesteld door een arts. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts te gaan wanneer je klachten hebt. Het herstel na een whiplash kan vaak wel even duren, waardoor je problemen kunt krijgen op je werk en je medische kosten kunnen ook hoog oplopen. Een schadevergoeding is dan wel fijn, maar dit vraagt wel om professionele hulp. Een advocaat van ons kan je hier goed bij verder helpen.

Verkeersongeval

Ieder jaar raken er duizenden mensen gewond bij verkeersongevallen. Hierbij kun je denken aan een aanrijding met een voetganger, een botsing tussen automobilisten of een automobilist die een fietser aanrijdt. Als je hierdoor letsel oploopt die veroorzaakt is door een ander, dan kun je de schade die hieruit voortvloeit verhalen op die ander of op zijn verzekeraar. De gevolgen van een verkeersongeval kunnen behoorlijk zijn. Vaak is er schade aan de auto of fiets, maar denk ook aan psychische schade of letselschade. Het is belangrijk om deze schade direct na het ongeval te laten vaststellen door een medisch specialist. Onze advocaat kan je helpen bij het verkrijgen van een schadevergoeding. Ook wanneer er pas later klachten zijn opgetreden.

Bedrijfsongeval en beroepsziekte

Helaas gebeuren er dagelijks ongelukken op het werk. 1 op de 15 werknemers krijgt hiermee te maken. Meestal is de werkgever aansprakelijk. Dit is ook het geval wanneer je als werknemer zelf niet goed oplet of wanneer het je eigen schuld is. Daarnaast kun je als werknemer ook te maken krijgen met verschillende beroepsziektes (RSI, burn-out of rugklachten) door arbeidsomstandigheden. Ook in dit soort situaties kun je te maken krijgen met blijvend letsel, hoge medische kosten of psychische klachten. Ook als je door het bedrijfsongeval of de ziekte die ontstaan is op het werk arbeidsongeschikt raakt, heb je een reden om aan de bel te trekken en is het mogelijk om een schadevergoeding te eisen. 

Medische fout

Medische fouten komen vaker voor dan je denkt. Jaarlijks worden ruim 40.000 mensen slachtoffer van een medische fout. Ongeveer 10.000 mensen houden hier blijven letsel aan over. Een medische fout kan grote gevolgen hebben op fysiek, mentaal en financieel gebied. Binnen het medisch aansprakelijkheidsrecht wordt een onderscheid gemaakt tussen een complicatie en een verwijtbare fout. Een complicatie is een ongewenste uitkomst van zorg door een hulpverlener. Dit is niet verwijtbaar. Van een verwijtbare fout is sprake als de schade niet zou zijn ontstaan wanneer een vakgenoot jouw in dezelfde omstandigheden zou hebben behandeld. Wanneer is vastgesteld dat er sprake is van een medisch verwijtbare fout zal de zorgverlener of zorginstelling aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Lang en moeilijk traject

Het claimen van een schadevergoeding na letsel is een lang en moeilijk traject. Je moet bewijzen dat de schade die jij hebt geleden inderdaad is ontstaan door het betreffende voorval en daarnaast zal je moeten vaststellen welke financiële vergoeding hier tegenover moet komen te staan. Bij materiele schade is dat niet zo moeilijk, maar bij letselschade wordt dat een stuk lastiger. Het is dan ook belangrijk om hiervoor een goede advocaat in te schakelen. 

Advocaat letselschade

Het is belangrijk om je bij dit soort zaken bij te laten staan door een goede letselschade advocaat. Helemaal omdat je vaak te maken hebt met verzekeraars is het belangrijk om een specialist in te schakelen. Jouw advocaat zal er altijd voor proberen te zorgen dat je jouw leven weer zo goed mogelijk kan oppakken zonder financiële zorgen door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid en gaat hierover in conclaaf met de verzekeringsmaatschappij.

Helaas duren dit soort zaken vaak behoorlijk lang. Een letselschadezaak is vaak een emotioneel en slepend proces. Juist daarom is het belangrijk om je te laten bijstaan door een letselschadespecialist. Onze letselschade advocaten kunnen jouw zaak in de meeste gevallen gratis behandelen. Moet je onverhoopt de kosten toch (deels) zelf betalen, dan geldt het laagste uurtarief van € 159,- exclusief btw.

Kosten letselschade advocaat

Als de tegenpartij inderdaad aansprakelijk blijkt voor het letsel dat jij hebt opgelopen, dan zullen de advocaatkosten worden verhaald op de tegenpartij. In dat geval hoef je zelf dus geen advocaatkosten te betalen en is het inschakelen van een letselschade advocaat gratis! Overweeg jij een letselschade advocaat in de arm te nemen, dan zal deze advocaat van te voren een goede inschatting kunnen maken van jouw kansen en dus ook kunnen aangeven hoe groot de kans is dat jij zelf met kosten komt te zitten. Jouw advocaat zal altijd proberen er het maximale voor je uit te halen!

Schakel een advocaat in via Laagste Advocatentarief.nl. Onze advocaten pakken jouw zaak op tegen het laagste uurtarief van € 159,- exclusief btw.

Meer informatie