Bij een vechtscheiding is in ieder geval één van de exen niet van plan om maar een strobreed toe te geven aan de andere ex. Hierdoor duurt de scheiding vaak onnodig lang, zijn er nare confrontaties, lopen de advocaatkosten snel op en worden de kinderen vaak onnodig de dupe. Een vechtscheiding kan dus nogal wat gevolgen hebben.

Problemen bij vechtscheiding

Bij een vechtscheiding is het voor de exen vooral belangrijk om de andere ex zoveel mogelijk dwars te zitten. Dit gebeurt op veel verschillende manieren. Zo proberen de exen elkaar op financieel vlak te raken door bijvoorbeeld zomaar een deel van de inboedel mee te nemen, de rekening te plunderen of nog even (tijdens het huwelijk) flink wat schulden te maken. Of proberen exen elkaar zwart te maken bij vrienden, collega’s en buren.

Vervelender wordt het als de kinderen worden ingezet in de strijd. Zo zijn er heel wat gescheiden ouders die de andere ouder zwartmaken bij de kinderen. Ze vertellen alleen maar negatieve dingen in de hoop het kind te beïnvloeden. Hierdoor komen de kinderen in een loyaliteitsconflict terecht. Zij hebben het gevoel te moeten kiezen. Kiezen ze voor mama, dan is papa verdrietig en andersom. De kinderen kunnen het nooit goed doen. Een andere manier is het gebruiken van de omgangsregeling als machtsmiddel. Als jij niet akkoord gaat met het alimentatiebedrag, dan mag je de kinderen niet zien. Hiermee wordt alles voor de kinderen alleen maar nog moeilijker. Sterker nog… dit soort gedrag wordt gezien als kindermishandeling en kan kinderen voor de rest van hun leven beschadigen.

Redelijkheid overboord

Een vechtscheiding voorkomen is natuurlijk het mooist, maar helaas lukt dit niet altijd. De emoties lopen soms hoog op. Als er sprake is van veel verdriet, woede en onbegrip wil het nog wel eens misgaan. Alle redelijkheid gaat overboord. Dit uit zich meestal in eerste instantie in het afwijzen van redelijke voorstellen en het doen van onmogelijke voorstellen. Vooral niet toegeven lijkt het belangrijkste te zijn.

Hulp bij vechtscheiding

Heb je inderdaad een ex die aan alle kanten dwars ligt, dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Soms lukt het uiteindelijk toch om de ex om tafel te krijgen en te proberen om samen tot afspraken te komen. Een goede mediator kan hierbij helpen. Lukt dit echt niet, dan kan je het beste zo snel mogelijk een eigen advocaat in de arm nemen. Deze zal er alles aan doen om, in overleg met de advocaat van de ex, de schade zoveel mogelijk te beperken en zo snel mogelijk tot duidelijke afspraken te komen. Lukt dit niet, dan zal de rechter zich erover buigen.

Mediator of advocaat nodig?

Wij helpen graag om jouw scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat zowel jij als de kinderen hier zo min mogelijk schade van ondervinden. Wij hebben een uitgebreid netwerk van mediators en advocaten, die hierin gespecialiseerd zijn en jou ongetwijfeld verder kunnen helpen. Wij brengen je graag met één van hen in contact om te bekijken wat zij voor je kunnen doen.