Uit elkaar gaan is nooit leuk. Toch lukt het veel mensen om samen tot goede afspraken te komen en op een prettige manier de scheiding te regelen. Helaas gaat het soms ook anders. Door alle emoties die meespelen (verdriet, teleurstelling en boosheid) kan een scheiding ook voor grote problemen zorgen en lukt het totaal niet om tot afspraken te komen. In sommige gevallen leiden al deze problemen tot een vechtscheiding. Het op tijd inschakelen van juridische hulp kan een vechtscheiding voorkomen.

Tip:
Je staat er niet alleen voor. Wij werken samen met advocaten door heel Nederland! Omdat we onze advocaten goed kennen weten we exact wie het beste bij jouw situatie past!

Verschillende problemen vechtscheiding

Geld is meestal het belangrijkste strijdpunt, op de voet gevolgd door de afspraken over de kinderen en de verdeling van de spullen. Bij een vechtscheiding is het vaak zo dat één van beide exen dermate boos of teleurgesteld is, dat hij/zij de ander het licht in de ogen niet gunt. De ex is niet voor rede vatbaar en wil geen enkele concessie doen. In zo’n geval kan de scheiding onnodig lang duren en daardoor natuurlijk ook onnodig veel geld kosten. Daarnaast kan de scheiding in zo’n situatie ook extra moeilijk worden voor de kinderen en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt.

Elkaar dwarszitten

Exen verzinnen heel wat manieren om elkaar dwars te zitten. De meest voorkomende problemen bij een vechtscheiding zijn:

  • Via juridische wegen proberen elkaar het ouderlijk gezag of het recht op omgang met de kinderen af te pakken. Dit niet zozeer om zelf voor de kinderen te kunnen zorgen, maar vooral om het de ander niet te gunnen.
  • Het stelen van de inboedel, plunderen van rekeningen, het maken van extra hoge schulden tijdens het huwelijk of het ontwijken van de alimentatieplicht. Dit zijn punten die op financieel vlak vaak voorbij komen.
  • Het zwartmaken van de ex bij de kinderen, familie, vrienden, collega’s en buurtbewoners. Dit is een soort psychologische oorlogsvoering die heel erg ver kan gaan. In sommige gevallen wordt geprobeerd de kinderen tegen de ex op te zetten of wordt er zelfs een kracht ingediend wegens misbruik.
  • Het meest voorkomende probleem is het boycotten van de omgangsregeling en er hierdoor voor zorgen dat de ex de kinderen niet meer ziet. Niet alleen heel verdrietig voor de ex, maar vooral ook voor de kinderen!

Vechtscheiding en kinderen

Kinderen zijn vaak de dupe van een vechtscheiding. Een “gewone” scheiding heeft al heel wat impact op een kind. Laat staan een vechtscheiding. Als je ouders ineens als kemphanen tegenover elkaar staan, elkaar voor rotte vis uitmaken en met elkaar vechten over jou, dan kan dit heel wat teweeg brengen. Kinderen voelen zich vaak schuldig en denken dat het allemaal hun fout is. Let er goed op dat je ervoor zorgt dat jouw kinderen zo min mogelijk negatieve zaken meekrijgen van de scheiding. Het is voor hen al moeilijk genoeg.

Kinderen als machtsmiddel

Helaas worden kinderen maar al te vaak ingezet als machtsmiddel. “Als jij niet akkoord gaat met dat hoge alimentatiebedrag, mag je de kinderen niet meer zien”. Of ouders vertellen allerlei vervelende, negatieve dingen over de andere ouder. Door dit gedrag zorg je ervoor dat je kind een loyaliteitsconflict krijgt. Hij vindt papa net zo lief als mama, maar mag dit bij mama vooral niet laten blijken. Kinderen gaan op hun tenen lopen om het iedereen naar de zin te maken. Je kunt van een kind niet vragen om te kiezen tussen pappa en mamma. Ze houden van allebei evenveel. De andere ouder constant zwartmaken bij de kinderen wordt dan ook gezien als kindermishandeling.

Advocaatkosten

Een vechtscheiding kan een lang en slepend verhaal zijn. Er zijn zelfs scheidingen die pas na jaren worden afgerond. Als geen van de partijen ook maar iets wil toegeven en zij er allebei op uit zijn het leven van de ander zuur te maken, kan het allemaal heel lang gaan duren. Al die tijd zijn de advocaten bezig om alles maar zo goed mogelijk geregeld te krijgen. Hoe meer uren een advocaat in een zaak moet stoppen, hoe meer advocaatkosten jullie allebei kwijt zullen zijn. Je wilt onder geen beding je ex een alimentatie van 500 euro per maand betalen, maar ondertussen ben je wel duizenden euro’s kwijt aan de advocaat. Hou dit goed in je achterhoofd op het moment dat je een scheiding in gaat en bedenk goed of dit de strijd wel waard is.

Laagste tarief vechtscheiding

Ga je scheiden en is goed overleg echt geen optie meer? Dan brengen wij je graag in contact met een goede echtscheidingsadvocaat, die jouw belangen kan behartigen en kan werken tegen het laagste uurtarief. Op deze manier kan je de kosten zoveel mogelijk onder controle houden. Willen jullie na het lezen van dit verhaal toch proberen gezamenlijk de scheiding in te zetten, dan kunnen wij jullie ook laten bellen door een goede mediator of gezamenlijke advocaat. Neem hiervoor gerust even contact op met onze adviseurs. Zij helpen je graag op weg en geven je gratis advies!