Laat je goed informeren over jouw rechten en plichten bij de aankoop van een appartement. Ook bij geschillen is het verstandig om een advocaat in te schakelen die kennis heeft van het appartementsrecht. Zo ben je ervan verzekerd dat alles goed wordt geregeld.

Onze advocaten helpen je onder andere in de volgende situaties:

  • Wanneer je wil weten wat je rechten en plichten zijn als appartementseigenaar.
  • Bij een wijziging van de splitsingsakte.
  • Rechterlijke vordering tot naleving van de splitsingsakte.
  • Als je een conflict hebt met de vereniging van eigenaren over onderhoud en renovaties.
  • Bij overlast of ongewenste verhuur.
  • Bij conflicten over het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes.

Direct hulp? Vul ons contactformulier in of bel ons op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten). Wij bespreken jouw situatie, de juiste vervolgstappen en zorgen dat je direct in contact komt met de juiste specialist voor jouw zaak.

Aankoop appartement

Bij de aankoop van een appartement koop je als het ware een stuk van een gebouw. Naast het eigendomsrecht van je eigen appartement, krijg je ook een mede-gebruiksrecht over gemeenschappelijke ruimtes in het pand. Hierbij kan je denken aan de ontvangsthal, het trappenhuis, de galerij en de binnentuin. Daarnaast ben je als appartementseigenaar automatisch lid van een Vereniging van Eigenaren en zijn de regels van de VvE van toepassing.

Vereniging van Eigenaren

Bij de aankoop van een appartement word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Lidmaatschap is verplicht en brengt specifieke rechten en verplichtingen met zich mee. Deze rechten en plichten zijn wettelijk bepaald en vastgelegd in een splitsingsakte die bij de notaris is ingeschreven.

Een VvE bestaat uit twee organen, namelijk het bestuur en de algemene ledenvergadering (ALV). Is er sprake van een kleine VvE? Dan bestaat het bestuur vaak uit een aantal eigenaren van de appartementen. Is de VvE groter, dan wordt deze doorgaans bestuurd door professionele bestuurders. Het bestuur beheert de kas en houdt de administratie bij. De algemene ledenvergadering neemt beslissingen over zaken als onderhoud, renovaties en de begroting.

De begroting

Eén van de belangrijkste onderdelen waar een besluit over moet worden genomen is de begroting. Als lid van de VvE betaal je hiervoor een maandelijkse bijdrage. Deze maandelijkse bijdrage wordt gebruikt voor het onderhoud en beheer van het gebouw en voor een reservefonds voor toekomstig groot onderhoud. De ALV beslist over de verdeling van deze bijdragen en bijvoorbeeld de noodzaak van grote renovaties.

In een VvE zijn de leden het niet altijd met elkaar eens. Dit kan tot vervelende situaties leiden. Bijvoorbeeld wanneer de VvE besluit een dure renovatie verplicht stellen. Of als een appartementseigenaar uit het gebouw zijn woning verhuurt en dit tot overlast leidt. Hoe zorg je in zulke situaties dat jouw rechten als appartementseigenaar overeind blijven? Zorg dat je de hulp inschakelt van een advocaat die thuis is in het appartementsrecht.

Advocaat appartementsrecht

Een advocaat die is gespecialiseerd in het appartementsrecht weet wat jouw rechten en plichten zijn en hoe jouw rechten moeten worden veiliggesteld. Want recht hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen.

Laagste Advocatentarief werkt samen met ervaren advocaten die zijn gespecialiseerd in het appartementsrecht. Neem contact met ons op. Wij kunnen jou helpen bij het vinden van een deskundige advocaat bij jou in de buurt met het laagste uurtarief. Wij zijn op werkdagen tussen 9.00-17.15 ook bereikbaar op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) voor gratis juridisch advies.