Besluit het UWV jouw uitkering stop te zetten? Is jouw aanvraag voor een uitkering afgewezen? Of moet je misschien geld terugbetalen? Dit zijn beslissingen die nogal wat impact hebben op je leven. Ben je het er niet mee eens, dan hoef je je niet zomaar neer te leggen bij het besluit. Je kunt bezwaar maken. Wij vertellen je hoe…

Bezwaarbrief

Ben jij het niet eens met het UWV en wil je bezwaar maken, dan is het belangrijk dat je dit binnen zes weken doet. Doe je dit niet, dan is het besluit definitief en kun je hier niets meer aan veranderen. Bezwaar maken kan digitaal of per post.

Om te beginnen stuur je een pro forma bezwaarbrief. Dit kun je zien als een voorlopig bezwaarschrift. Je maakt bezwaar, maar gaat verder nog niet in op de redenen voor je bezwaar. Dit komt pas later. Door een pro forma bezwaarbrief in te sturen win je tijd. Zo kun je de redenen voor het bezwaar goed op een rijtje zetten en zo goed mogelijk formuleren.

Zo’n pro forma bezwaarschrift kun je gewoon zelf aangetekend versturen. Vind jij het lastig om zo’n brief te maken, dan kun je hier een voorbeeld downloaden. Deze kun je aanpassen aan jouw situatie en vervolgens versturen. Van het UWV krijg je een ontvangstbevestiging. Hierin staat ook wanneer jouw bezwaarredenen binnen moeten zijn.

valsheid in geschrifte

Download onze voorbeeldbrief pro forma bezwaarschift UWV!

Of bel ons voor vragen op 088-6002807
gebruikelijke belkosten

De redenen

Je moet natuurlijk met goede redenen komen om het besluit van het UWV van tafel te vegen. Kom met redenen die er echt toe doen en werk deze goed uit. Je kunt dit zelf doen, maar het kan verstandig zijn om hier een gespecialiseerde advocaat voor in te schakelen. Een advocaat kent het UWV erg goed en weet precies welke redenen wel en niet werken. Zo maak je de kans van slagen meteen een stuk groter.

Sociaal zekerheidsrecht

Ben je van plan om een advocaat in te schakelen? Zoek dan een advocaat die goed thuis is in het sociaal zekerheidsrecht. Dat is namelijk het rechtsgebied waar dit soort zaken onder vallen. De advocaat weet precies hoe het UWV werkt en op welke manier je toch kunt krijgen waar je recht op hebt. Wil je weten wie jou het beste kan helpen? Onze juridische medewerkers brengen je graag in contact met de juiste advocaat bij jou in de buurt.

Het besluit van het UWV

Heb jij eenmaal jouw bezwaar en de redenen ingediend, dan is het een kwestie van afwachten. Het UWV zal alles opnieuw bekijken en besluiten of zij bij hun eerdere besluit blijven of dat ze jou (gedeeltelijk) in het gelijk stellen. Zoals we al even aangaven heb je in totaal 6 weken de tijd om je bezwaar in te dienen. Na deze 6 weken zal het ongeveer 13 weken duren voor je bericht krijgt van het UWV. Moet je nog medische gekeurd worden of is er onderzoek nodig van een arbeidsdeskundige, dan moet je 17 weken op de uitslag wachten. Het uiteindelijke besluit komt per brief.

Naar de rechter

Heeft het UWV niet geluisterd naar jouw bezwaar en blijven ze bij hun standpunt? Dan is het nog mogelijk om in beroep te gaan. De rechter zal zich dan over de zaak buigen. Je gaat in beroep door het insturen van een beroepschrift. De rechter zal ook het UWV vragen om een reactie. Vervolgens kan de rechter jou en het UWV schriftelijk een aantal vragen stellen. Uiteindelijk zul je een uitnodiging krijgen voor een zitting. Tijdens de zitting krijg je de kans om je verhaal mondeling nog een keer toe te lichten. De rechter is degene die uiteindelijk besluit wie er gelijk krijgt.

Schakel een advocaat in!

Bij zaken tegen het UWV staat er nogal wat op het spel. Schakel dan ook een advocaat in om je hierbij te helpen. Zo vergroot je jouw kansen aanzienlijk. Daarnaast is het vaak mogelijk om de advocaatkosten uiteindelijk te verhalen op het UWV als je uiteindelijk gelijk krijgt.

Heb je vragen of hulp nodig? Onze juridische medewerkers helpen je graag. Zij beantwoorden jouw vragen en kunnen je eventueel in contact brengen met de juiste advocaat bij jou in de buurt. Je kunt onze adviseurs bereiken op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier op de site.