Sociaal zekerheidsrecht

  • Problemen met je uitkering? Dit valt onder het sociaal zekerheidsrecht.
  • Maak altijd bezwaar als je het niet eens bent met een beslissing van het UWV of de gemeente.
  • Een advocaat kan hier goed bij helpen. Wij geven je gratis advies!
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Lees voor

Wordt jouw uitkering stopgezet? Moet jij een deel van jouw uitkering terugbetalen of heb je een uitkering aangevraagd, maar wordt dit geweigerd? Dit zijn allemaal zaken die onder het sociaal zekerheidsrecht vallen. Heb je dus een conflict met het UWV, de gemeente (bijstand) of de Sociale Verzekeringsbank, dan kan een advocaat sociaal zekerheidsrecht je helpen. Krijg je te maken met boetes, stopzetting of weigering van een uitkering, dan kun je hier altijd tegen in bezwaar.

Eerstejaars Ziektewet-beoordeling

Na een jaar in de ziektewet (als er geen werkgever in beeld is) krijg je een Eerstejaars Ziektewet-beoordeling. Bij deze beoordeling bekijkt het UWV of je wellicht (deels) weer aan het werk kan. Aan de hand van jouw ziekte en mogelijkheden wordt bekeken hoeveel je zou kunnen verdienen door weer te gaan werken. Is dit meer dan 65% van wat je verdiende voor je ziek werd? Dan krijg je geen uitkering meer.

Dat is nogal een zware beslissing, want zie na zo’n lange tijd in de ziektewet maar weer eens een baan te vinden. Dat valt niet mee. Daarnaast kan de arbeidsdeskundige van het UWV natuurlijk wel bepalen dat je weer aan het werk kan, maar misschien ervaar jij dit heel anders.

Bezwaar tegen besluit UWV

Ben je het niet eens met het besluit van het UWV, dan kun je in bezwaar. Doe dit wel snel, want het bezwaar moet binnen zes weken binnen zijn. Bij het indienen van het bezwaarschrift is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Deze kan ervoor zorgen dat je hier zo goed mogelijk uit komt.

Daarnaast kost het inschakelen van een advocaat, als het gaat om uitkeringskwesties, meestal niets. De advocaat kan vaak pro-deo voor je aan de slag. Kom je hier niet voor in aanmerking, maar win je je zaak dan krijgt het UWV de rekening voorgeschoteld.

(Her)keuringen WIA-uitkering

Ben je twee jaar of langer ziek, dan kun je een WIA-uitkering aanvragen. Je moet meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn om aanspraak te kunnen maken op een gehele of een gedeeltelijke uitkering (IVA of WGA). Je voelt je misschien 100% ziek, maar de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige kunnen hier heel anders tegenaan kijken. Deze kijken naar wat je nu nog zou kunnen verdienen en hangen hier een percentage aan.

Helaas komt het voor dat de impact van ziektes of beperkingen niet goed of zorgvuldig worden meegenomen, waardoor de uitkering bijvoorbeeld wordt geweigerd of waardoor deze veel lager uitvalt. Ook bij herkeuringen van de WIA kan dit gebeuren. Ook tegen deze beslissingen kun je bezwaar aantekenen met behulp van een goede advocaat.

Participatiewet Wajong-uitkeringen

Sinds de komst van de participatiewet moeten veel mensen met een Wajong-uitkering opnieuw worden gekeurd. Het UWV gaat onderzoeken of je nu misschien wel kunt werken. De hoogte van de Wajong-uitkering wordt hierop aangepast of soms wordt de uitkering zelfs helemaal ingetrokken. Heb je een Wajong-uitkering aangevraagd, maar is deze geweigerd? Of wordt de uitkering helemaal stopgezet na een herkeuring. Neem dan contact met ons op voor hulp. Wij brengen je graag in contact met een gespecialiseerde advocaat die je kan helpen hier zo goed mogelijk uit te komen.

Advocaat sociaal zekerheidsrecht inschakelen

Ben jij het niet eens met een besluit dat is genomen over jouw uitkering? Dan is het eigenlijk altijd verstandig om bezwaar in te dienen. Het gaat tenslotte om jouw inkomen. In dit soort gevallen kun je je vaak voor weinig geld bij laten staan door een goede advocaat. De advocaat kan meestal op pro-deo basis voor je aan de slag. Hierdoor hoef je alleen een eigen bijdrage te betalen. Kom je hier niet voor in aanmerking, maar win je de zaak, dan worden de kosten bij het UWV neergelegd.

Wil jij weten of het in jouw geval slim is om actie te ondernemen? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers voor gratis advies. Zij bekijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn en brengen je eventueel in contact met de juiste expert bij jou in de buurt. Je kunt ons bereiken op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier.

Meer informatie