Ouderschapsplan

  • Gaan jullie scheiden en hebben jullie kinderen? Dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht.
  • In het ouderschapsplan staan alle afspraken over de kinderen.
  • Zorg dat alles goed op papier staat. Wij geven je graag advies!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Gaan jullie scheiden en hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In een ouderschapsplan staan eigenlijk alle afspraken over de kinderen. Dus de omgangsregeling, de alimentatie, maar ook de verdeling van vakanties en feestdagen en afspraken over bijvoorbeeld de opvoeding. Het is belangrijk dat het ouderschapsplan goed in elkaar zit, want dit wordt bij de scheiding ook ingediend bij de rechter. Het staat jullie vrij om zelf een ouderschapsplan op te stellen, maar je kunt hier ook de hulp van een advocaat of mediator bij inschakelen.

Het opstellen van een ouderschapsplan is ook verplicht als jullie alleen samenwoonden en allebei het gezag hebben over de kinderen.

Onze advocaten en mediators helpen je graag bij het opstellen van een goed ouderschapsplan. Zij werken allemaal voor het laagste advocatentarief van € 159,-, exclusief btw. Een scheiding is al duur genoeg, dus via deze weg kun je mooi op de advocaatkosten besparen! Bel ons op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in voor meer informatie en een goede specialist bij jou in de buurt.

Ouderschapsplan verplicht

Het ouderschapsplan is verplicht als je minderjarige kinderen hebt en gaat scheiden. Ook bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap, een scheiding van tafel en bed en bij ouders met gezamenlijk gezag die uit elkaar gaan is een ouderschapsplan verplicht. Het idee is dat beide ouders zich verantwoordelijk voelen voor hun kind(eren) na de scheiding. Het is dan ook belangrijk dat het plan door beide ouders wordt ondertekend. Hiermee geven beide ouders aan dat zij zich zullen houden aan de afspraken die in het ouderschapsplan zijn gemaakt. Daarnaast is het verstandig dat het ouderschapsplan door de rechter wordt bekrachtigd. Onze advocaten of mediators kijken graag samen met jou wat in jouw situatie de juiste aanpak is. Neem gerust contact op voor gratis juridisch advies!

Inhoud ouderschapsplan

De inhoud van het ouderschapsplan mag je als ouders zelf bepalen. Wel zijn er een aantal punten die in het plan aan bod moeten komen:

  • De omgangsregeling (wanneer is het kind bij wie?).
  • Verdeling van de zorg- en opvoedingstaken.
  • Afspraken over hoe jullie elkaar op de hoogte houden over de ontwikkeling van jullie kind.
  • Alimentatie (hoe zit het met de kosten en wie betaalt wat?)
  • Hoe overleggen jullie met elkaar over belangrijke beslissingen in het leven van je kind.

Naast deze belangrijke punten kun je eigenlijk onderling afspreken wat je wilt. Denk er ook even aan dat het misschien slim is om afspraken te maken over toekomstige studiekosten. Dit is misschien nu nog een ver-van-je-bed-show, maar het is wel verstandig om hier nu alvast bij stil te staan.

Uiteindelijk zullen jullie het ouderschapsplan samen ondertekenen. Hiermee wordt het officieel en hebben jullie eigenlijk een overeenkomst afgesloten. De afspraken hierin zijn bindend. Houdt één van jullie zich hier niet aan, dan kun je daar actie op ondernemen.

Maak je eigen ouderschapsplan

Jullie mogen zelf een ouderschapsplan maken, maar dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Het ouderschapsplan moet namelijk wel aan bepaalde eisen voldoen. Wil je een goed ouderschapsplan maken dat ook langs de rechter kan, maar wil je geen hoge kosten maken, dan kun je er ook voor kiezen om online een officieel ouderschapsplan op te stellen met onze online ouderschapsplanmodule. Zo weet je zeker dat je een goed plan op papier hebt, maar heb je hier geen advocaat bij nodig!

Mediator of advocaat

Jullie kunnen dus onderling een ouderschapsplan opstellen, maar je kan hier ook de hulp bij inroepen van een mediator. Kunnen jullie niet meer met elkaar overleggen of hebben jullie bijvoorbeeld hele andere ideeën over de omgangsregeling of de alimentatie, dan is het verstandig om een eigen advocaat in de arm te nemen die je hierbij gaat helpen. Heb je vragen of hulp nodig? Onze juridische medewerkers zitten klaar om je vrijblijvend te adviseren. Zij kunnen je tevens in contact brengen met een ervaren advocaat of mediator uit ons netwerk. Zij werken allemaal voor het vaste lage uurtarief van € 159,-, exclusief btw.

Meer informatie