Maak je het heel bont, dan kan de werkgever overgaan tot ontslag op staande voet. Dit is binnen het arbeidsrecht de zwaarste straf die je kunt krijgen. Bij ontslag op staande voet moet je direct vertrekken. Je bent meteen je inkomen kwijt. Omdat het ontslag je eigen schuld is heb je ook geen recht meer op een WW-uitkering. Een flinke financiële strop dus, want de meeste mensen kunnen het zich niet permitteren om zonder inkomen te zitten.
Wanneer ontslag op staande voet?
Er moet echt iets aan de hand zijn, wil je ontslag op staande voet krijgen. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van diefstal, fraude, seksuele intimidatie of geweld op de werkvloer. Je kunt ook ontslag op staande voet krijgen als je ernstig onbekwaam blijkt te zijn voor je functie of als je je schuldig maakt aan werkweigering. Werkweigering betekent dat je weigert een bepaalde opdracht van je leidinggevende uit te voeren of bijvoorbeeld weigert te komen werken.
Wat moet de werkgever doen?
Een werkgever moet zich bij ontslag op staande voet wel aan de nodige regeltjes houden. Zo moet het ontslag op staande voet onverwijld gegeven worden. Dit betekent dat de werkgever je direct op staande voet moet ontslaan op het moment dat hij ontdekt dat jij bijvoorbeeld iets hebt gestolen. Daarnaast mag hij je niet op staande voet ontslaan als hij alleen een vermoeden heeft dat jij de dader bent. Er moeten echt bewijzen voor zijn. Camerabeelden zijn een goed voorbeeld van bewijs. Heeft de werkgever geen bewijs, dan zal het ontslag op staande voet geen standhouden.
Betaal niet meer voor een
advocaat dan nodig is.
Vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je.
Onze advocaten hanteren een scherp ondernemers tarief.
Wat moet jij doen bij ontslag op staande voet?
Krijg jij te horen dat je op staande voet bent ontslagen, dan is het belangrijk om hier meteen bezwaar tegen te maken. Ga nooit zomaar akkoord! Je hebt officieel twee maanden de tijd om actie te ondernemen tegen het ontslag. Daarna is het definitief en kun je er niets meer tegen doen. Soms kan het ontslag helemaal van tafel worden geveegd of is het mogelijk om het ontslag op staande voet aan te passen naar een andere vorm van ontslag. Zo kun je in ieder geval je recht op een uitkering behouden.
Schakel hulp in!
Het is belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. Onze juristen en advocaten kunnen jou helpen. Zij gaan ervoor zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uitkomt. Wil jij weten wie jou hier het beste bij kan helpen tegen het laagste tarief? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Zij kunnen je vertellen wat de juiste vervolgstappen zijn en wie bij jou in de buurt je hier het beste bij kan helpen. Je kunt hen bereiken op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten). Of vul vrijblijvend ons contactformulier in. Onze medewerkers bellen je dan zo snel mogelijk terug.