Is er iets ernstigs aan de hand, dan kan een werkgever ervoor kiezen je te schorsen of op non-actief te stellen. Dit betekent dat je een bepaalde periode niet mag komen werken. Schorsing is vaak een voorbode van ontslag.

Wanneer mag een werkgever je schorsen?

De werkgever mag niet zomaar iemand schorsen. Hier moet echt een goede reden voor zijn. Maar wat zijn nou goede redenen om een werknemer te schorsen?

  1. Als je je misdraagt
  2. Bij een verstoorde arbeidsrelatie
  3. Als jij een conflict hebt met een collega
  4. Wanneer er onderzoek gedaan moet worden naar jouw gedrag
  5. Bij slecht functioneren of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
  6. Als er ingrijpende veranderingen zijn binnen het bedrijf

1. Als je je misdraagt

Je kunt worden geschorst als je je misdraagt. Heb jij bijvoorbeeld een collega geslagen, de baas uitgescholden, fraude gepleegd of een greep uit de kassa gedaan, dan kan de werkgever je schorsen. Heb je geluk, dan is dit je straf en loopt het op deze manier met een sisser af, maar in veel gevallen zal je uiteindelijk toch ontslagen worden. Je kunt dit proberen te vermijden door je excuses aan te bieden en aan te geven dat dit nooit meer zal gebeuren. Met een beetje geluk blijft het dan bij een schorsing en kun je hierna weer aan de slag. Wil de werkgever je uiteindelijk toch ontslaan, dan is het belangrijk om hier de juiste hulp bij in te schakelen. Word je om deze reden ontslagen, dan is de kans namelijk groot dat je geen WW-uitkering zult krijgen. Een jurist of advocaat kan je helpen om het ontslag zo goed mogelijk af te wikkelen, zodat je jouw recht op een uitkering wel kunt behouden.

Het is belangrijk om nooit zomaar akkoord te gaan met de schorsing. Maak altijd bezwaar. Dit doe je in eerste instantie door een brief te sturen waarin je aangeeft het niet eens te zijn met de non-actiefstelling. Neem daarnaast contact op met onze juridische medewerkers voor gratis juridisch advies. Zij helpen je graag verder en beantwoorden je vragen.

2. Bij een verstoorde arbeidsrelatie

Jij en je werkgever zijn het waarschijnlijk niet altijd over alles eens. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Een goede discussie kan juist heel goed zijn. Toch kan zo’n discussie ook uit de hand lopen en uitmonden in bijvoorbeeld een scheldpartij. Het kan zijn dat jullie arbeidsrelatie hierdoor flink wordt verstoord. De werkgever kan hierdoor besluiten om je te schorsen. Soms kan het helpen om een mediator in te schakelen. Deze zal jullie helpen om de strijdbijl te begraven. Lukt dit niet, dan is de kans groot dat je uiteindelijk ontslag krijgt. Schakel op tijd de hulp in van een jurist of advocaat om hier zo goed mogelijk uit te komen!

3. Als jij een conflict hebt met een collega

Het kan natuurlijk zijn dat jij niet met al jouw collega’s even goed overweg kan. Dat is natuurlijk heel normaal en hoeft ook geen probleem te zijn. Anders wordt het als jij en een collega een conflict krijgen en het werk of je andere collega’s hier onder gaan lijden. Dit kan een reden zijn om jullie of één van jullie te schorsen. Het kan zijn dat de werkgever besluit een mediator in te schakelen om het probleem op te lossen, maar bij dit soort situaties is de kans groot dat je ontslag krijgt.

4. Wanneer er onderzoek gedaan moet worden naar jouw gedrag

Wil de werkgever actie ondernemen omdat er sprake is van diefstal, fraude of andere misdragingen, dan moet hij/zij met bewijzen komen. Vaak heeft de werkgever tijd nodig om deze bewijzen te verzamelen. Er moet onderzoek worden gedaan. Het komt vaak voor dat de betreffende medewerkers tijdens het onderzoek op non-actief wordt gesteld. Blijkt dat je onschuldig bent, dan kun je daarna weer aan het werk. Tenminste als je dat nog wil, want jouw vertrouwen in de werkgever loopt hierdoor natuurlijk wel een flinke deuk op. Komen er wel bewijzen boven water, dan zal er waarschijnlijk direct ontslag plaatsvinden. Word je om deze reden ontslagen, dan is dit verwijtbaar ontslag en heb je waarschijnlijk geen recht op een uitkering. Schakel dan ook altijd een jurist of advocaat in om ervoor te zorgen dat je hier zo goed mogelijk uit komt.

5. Bij slecht functioneren of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

Is de werkgever van mening dat jij niet goed functioneert en dat dit een gevaar oplevert voor het bedrijf? Dan kan dit een goede reden zijn voor een schorsing. De werkgever moet wel kunnen bewijzen dat jij op tijd op de hoogte was van dit probleem en dat je de kans hebt gekregen om te verbeteren. Komt de schorsing voor jou als donderslag bij heldere hemel, dan kun je een kort geding aanspannen om de non-actiefstelling op te heffen. Ook gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kan een reden zijn voor schorsing. Dit kan alleen als de arbeidsongeschiktheid het bedrijf in gevaar brengt.

6. Als er ingrijpende veranderingen zijn binnen het bedrijf

Moet er bijvoorbeeld bezuinigd worden of is er een andere reden waarom er ingrijpende veranderingen binnen het bedrijf nodig zijn, dan kan dit ook een reden zijn voor non-actiefstelling. De werkgever heeft tijd nodig om alles goed te regelen en kan jou in de tussentijd non-actief stellen.

valsheid in geschrifte

download:Download onze voorbeeldbrief voor bezwaar non-actiefstelling!

Of bel ons voor vragen op 088-6002807
gebruikelijke belkosten

Schadevergoeding via kortgeding

Heeft de werkgever geen goede reden voor jouw schorsing, dan kun je een schadevergoeding eisen in een kortgedingprocedure. Een jurist of advocaat kan je hierbij helpen en vertelt je precies wat in jou geval de mogelijkheden zijn. Wil jij in contact komen met een goede en betaalbare specialist bij jou in de buurt? Neem dan even contact op met onze juridische medewerkers op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of laat je gegevens achter op ons contactformulier. Zij bellen je terug en geven je gratis advies.

Hoe zit het met mijn loon bij een schorsing?

Alleen als er in jouw arbeidsovereenkomst staat dat jouw loon of salaris bij een schorsing mag worden ingehouden, mag de werkgever dit ook doen. Staat dit niet in jouw overeenkomst, dan moet het loon dus gewoon worden doorbetaald.

Hoe lang duurt zo’n schorsing?

Hoe lang een schorsing of non-actiefstelling mag duren is op genomen in de cao. Hierin staat precies beschreven wat de regels zijn. Val jij niet onder een cao, dan wordt het een beetje lastig. Er is namelijk nergens bepaald hoe lang een schorsing mag duren. Wacht in ieder geval niet te lang met het inschakelen van hulp. Zit jij na een paar weken nog thuis en hoor je niets van de werkgever? Neem dan contact op met onze juridisch adviseurs voor gratis juridisch advies.

Ik word geschorst. Wat moet ik doen?

Teken vooral niets. Voor je het weet heb je akkoord gegeven voor stopzetting van je loon of heb je eigenlijk met je handtekening verklaard dat je het eens bent met de schorsing. Dit kan heel wat gevolgen hebben. Vraag de werkgever om de non-actiefstelling en de reden hiervan op papier te zetten. Vervolgens stuur je zelf een aangetekende brief naar de werkgever, waarin je aangeeft het niet eens te zijn met de schorsing. Heb jij het idee dat de schorsing niet terecht is of denk je dat de werkgever aanstuurt op ontslag? Dan is het zeker slim om een jurist of advocaat in te schakelen om de schorsing ongedaan te maken of ervoor te zorgen dat je jouw recht op een WW-uitkering kunt behouden.

Ben jij geschorst en heb je hier vragen over of hulp bij nodig? Wij geven je gratis juridisch advies waar je mee verder kunt. Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je op weg en brengen je in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt.