Wordt jouw (tijdelijke) contract niet verlengd of krijg je ontslag, dan heb je in principe recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding is een bedrag dat jij meekrijgt van jouw werkgever als compensatie voor het ontslag. De meeste mensen kennen dit ook wel onder de naam ontslagvergoeding, oprotpremie of gouden handdruk.

Voor het vaststellen van de hoogte van deze transitievergoeding gelden wettelijke regels. Hiervoor is een berekening opgesteld. Wat veel mensen niet weten is dat je ook kunt onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Een advocaat kan deze onderhandelingen voor jou voeren en er zo voor zorgen dat je een zo hoog mogelijk bedrag meekrijgt. Onze advocaten helpen je hier graag bij. 

De transitievergoeding is officieel bedoeld voor het vinden van een nieuwe baan. Zo zou je het kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een nuttige cursus of om je om te scholen. Dit is echter niet verplicht. Je mag het geld ook heel ergens anders voor gebruiken.

Stel je recht op jouw transitievergoeding veilig: gratis controle vaststellingsovereenkomst!

Stel jouw recht op een transitievergoeding veilig. Als je een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst of ontslag met wederzijds goedvinden) hebt ontvangen, laat deze dan altijd controleren door een specialist! De inhoud van deze vaststellingsovereenkomst bepaalt uiteindelijk of je een WW-uitkering en een transitievergoeding krijgt of niet. Het is belangrijk dat je krijgt waar je recht op hebt, dat alles is afgesproken wat afgesproken zou moeten worden en dat jouw ww-uitkering gegarandeerd is. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Daarbij valt over de hoogte van de transitievergoeding vaak te onderhandelen. Wij controleren jouw vaststellingsovereenkomst gratis.  Je kan ons ook nu bellen op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) voor direct gratis juridisch advies!

Wanneer heb je recht op een transitievergoeding?

Als je 18 jaar of ouder bent en je meer dan 12 uur per week werkt heb je recht op een transitievergoeding als je wordt ontslagen of als jouw contract niet wordt verlengd. Als je zelf ontslag neemt of als ontslag op staande voet krijgt dan heb je geen recht op een vergoeding. Dit geldt ook als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt of als jouw werkgever failliet gaat.

Berekening transitievergoeding met dienstjaren

Voor het berekenen van de transitievergoeding wordt het aantal dienstjaren gebruikt. Ook tijdelijke contracten tellen mee. Ben je eerst bij de werkgever in dienst gekomen via een uitzendbureau? Dan tellen ook deze jaren mee in de berekening. Dit heet opvolgend werkgeverschap.

Al deze dienstjaren tellen mee voor de berekening van de vergoeding tenzij je tussentijds langer dan 6 maanden uit dienst bent geweest. De telling begint dan weer opnieuw vanaf het moment dat je weer in dienst komt.

Onderhandel over de transitievergoeding!

Over de hoogte van de transitievergoeding valt goed te onderhandelen. Je kunt er van uitgaan dat de werkgever hier in het eerste aanbod ook rekening mee heeft gehouden. Ga dus nooit direct akkoord. Je komt straks misschien wel in de WW terecht en dan kan je ieder extraatje goed gebruiken. Kom je er samen met de werkgever niet uit en heb jij toch echt het idee dat er een hogere transitievergoeding meegegeven moet worden, dan kun je naar de kantonrechter stappen. De kantonrechter kan in dat geval besluiten dat je een hogere transitievergoeding moet ontvangen. Neem in dit geval altijd contact met ons op. Het is belangrijk dat je in deze situatie de hulp van een specialist inschakelt. Het kan namelijk ook zijn dat de werkgever juist een verlaging van de transitievergoeding eist of helemaal geen transitievergoeding, omdat hij van mening is dat jou als werknemer iets te verwijten valt. Een advocaat kan je helpen om hier zo goed mogelijk uit te komen. 

Tijdelijk contract niet verlengen en transitievergoeding

Sinds 2015 is de transitievergoeding ook verplicht bij het niet verlengen van tijdelijke contracten. Als jouw contract niet wordt verlengd heb je in principe recht op een transitievergoeding.

Tip:
Krijg je een nieuw contract aangeboden maar besluit je deze niet te accepteren, dan vervalt jouw recht op een transitievergoeding. Uitzondering hierop is als je een nieuw contract aangeboden krijgt voor een andere functie of een lager salaris. Ga je hier niet op in, dan is dat eigenlijk heel logisch en kan je nog steeds aanspraak maken op een transitievergoeding.

Transitievergoeding en belasting

Als je een transitievergoeding ontvangt dan moet je daarover inkomstenbelasting betalen. Deze vergoeding valt namelijk onder jouw inkomsten. Gebruik je jouw vergoeding voor werk naar werk? Bijvoorbeeld aan een outplacementtraject of omscholing, dan hoef je over dat deel geen inkomstenbelasting te betalen.

Hulp nodig bij ontslag? Onze advocaten helpen je graag!

Ben je het niet eens met jouw ontslag of met de transitievergoeding die jou geboden wordt? Onderneem dan actie met één van onze arbeidsrecht advocaten. Zij helpen je om zo goed mogelijk uit deze situatie te komen. Wij zetten de voordelen van onze advocaten voor je op een rij:

Wat kan een advocaat precies voor je doen?

  • Ervoor zorgen dat het ontslag wordt afgewend en je in dienst kunt blijven.
  • Onderhandelen over goede ontslagvoorwaarden. 
  • Een zo hoog mogelijke transitievergoeding zien uit te onderhandelen.
  • Ervoor zorgen dat je straks gewoon een uitkering kunt aanvragen. 
  • Je helpen met de gang naar de rechter.
  • Zijn/haar kosten uitonderhandelen bij de werkgever
  • Jou helpen om te krijgen waar je recht op hebt!

Wat zijn de voordelen van een advocaat via Laagsteadvocatentarief.nl?

  • Je betaalt niet teveel voor een advocaat door het laagste uurtarief wat wij aanbieden.
  • Onze advocaten hebben veel ervaring in het arbeidsrecht.
  • Wij houden de kwaliteit van onze advocaten in de gaten.
  • Gratis juridisch advies van onze juridische medewerkers.
  • Wij brengen je in contact met de juiste advocaat voor jouw zaak.
  • Vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek bij onze advocaten.