Een echtscheiding betekent het einde van jullie huwelijk. Een ingrijpende en emotionele gebeurtenis voor jullie beiden en eventueel jullie kinderen. Maar waar begin je nou eigenlijk en wat moet er allemaal geregeld worden? Wij helpen je een stukje op weg met een stappenplan bij echtscheiding.

Stappenplan bij echtscheiding

  1. Keuze maken om te scheiden
  2. Zoek hulp van een familierecht mediator of advocaat
  3. Scheiding aanvragen
  4. Afspraken maken
  5. Naar de rechter

1. De keuze maken om te scheiden

De eerste stap is misschien ook wel meteen de moeilijkste. De knoop doorhakken door het besluit te nemen te gaan scheiden. Een moeilijke en ook enge beslissing, want er komt nogal wat op je af. Je hele leven staat op zijn kop. De keuze om te scheiden kan een individuele of gezamenlijke keuze zijn. Als het een individuele keuze is, is het belangrijk dat je dit aan je partner vertelt. Een moeilijke stap, maar belangrijk om persoonlijk te doen.

Geef je partner de tijd om de situatie te laten bezinken. Als jij degene bent die de beslissing neemt, ben jij hier in je hoofd ook al veel langer mee bezig. Voor je partner komt de boodschap misschien als donderslag bij heldere hemel. Ga er dan ook niet van uit dat je meteen van alles kunt gaan regelen. Geef je partner echt even de tijd om de boodschap te verwerken voor je verder gaat. Dit zorgt ervoor dat jullie makkelijker tot afspraken kunnen komen.

2. Zoek hulp van een familierecht mediator of advocaat

Als het hoge woord eruit is en je weer iets verder bent, is het belangrijk om te bepalen wie je gaat inschakelen om te helpen bij de scheiding. De keuze die je hierin maakt is ook afhankelijk van jullie situatie. Kunnen jullie nog goed overleggen en zijn er kinderen? Dan kan een mediator jullie waarschijnlijk goed helpen om goede afspraken te maken. Moet er op financieel vlak veel geregeld worden (ben je bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer), dan is een gezamenlijke advocaat de beste keuze. Ga samen op zoek naar een goede familierecht advocaat of mediator. Het is belangrijk dat je iemand kiest waar jullie je allebei prettig bij voelen.

Is goed overleg niet meer mogelijk? Staan jullie op bepaalde punten recht tegenover elkaar of is er een eigen bedrijf, maar heb jij totaal geen inzage in de financiën? Dan is het inschakelen van een eigen advocaat het verstandigst. Jouw advocaat zal jouw belangen gaan behartigen en probeert je hier zo goed mogelijk uit te laten komen.

Natuurlijk zijn er heel veel mediators en advocaten waar je uit moet gaan kiezen. Wie kan jou nou het beste helpen? Wij helpen je graag bij het maken van die keuze. Om dit te doen hebben wij een groot netwerk van mediators en advocaten over heel Nederland. Ieder advocaat of mediator heeft zijn eigen specialisme. Aan de hand van jouw situatie kunnen onze juridische medewerkers goed inschatten welke advocaat of mediator bij jou in de buurt hier het beste bij kan helpen. Dit scheelt je een hoop zoekwerk. Daarnaast werken al onze advocaten en mediators tegen het laagste tarief, waardoor je ook nog eens geld bespaart. Bel ons op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in om in contact te komen met een goede familierechtspecialist bij jullie in de buurt.

3. Scheiding aanvragen

Een echtscheiding wordt in Nederland uitgesproken door de rechter. De advocaat of mediator is degene die de scheiding voor jullie moet aanvragen. De echtscheiding kan op gemeenschappelijk verzoek worden aangevraagd (als jullie het op alle punten met elkaar eens zijn) of er wordt eenzijdig een verzoek ingediend (als je partner het niet eens is met de echtscheiding of jullie het niet eens geworden zijn over de punten).

4. Afspraken maken

Bij een echtscheiding moet je veel afspraken maken. Wie gaat er voor de kinderen zorgen? Wat wordt de hoogte van de alimentatie? Hoe worden de spullen verdeeld? En nog veel meer. Hierbij moet ook nog eens worden gekeken naar de manier waarop jullie getrouwd zijn; in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar, dan is het maken van een ouderschapsplan verplicht. In dit ouderschapsplan komen alle afspraken over de kinderen te staan. Jullie kunnen de afspraken samen maken en op papier zetten door bijvoorbeeld gebruik te maken van onze online ouderschapsplan module of onze alimentatieberekening. Dit scheelt tijd en dus ook kosten bij de advocaat. De advocaat legt de afspraken vast in het scheidingsconvenant. Lukt het jullie niet om samen afspraken te maken, dan wordt dit begeleid door jullie eigen advocaten. Willen jullie er wel graag samen uitkomen, maar weten jullie niet waar je moet beginnen? Dan kan een mediator hier goed bij helpen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

5. Naar de rechter

Uiteindelijk komt jullie scheiding voor de rechter. Zijn jullie het overal over eens, dan stuurt jullie advocaat of mediator het echtscheidingsconvenant (eventueel samen met het ouderschapsplan) naar de rechter. De rechter zet zijn stempel erop en de scheiding is rond. Zijn jullie het niet overal over eens, dan zal de rechter de nodige knopen doorhakken. Zo kan een rechter bijvoorbeeld bepalen welk alimentatiebedrag er wordt afgesproken of wat voor omgangsregeling er moet komen. De beslissingen van de rechter komen uiteindelijk te staan in de echtscheidingsbeschikking. Zodra de echtscheiding is uitgesproken, wordt de echtscheidingsbeschikking ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand waar jullie huwelijk is gesloten. De advocaat die de echtscheiding heeft aangevraagd regelt dit normaal gesproken voor jullie.

Hulp bij regelen scheiding

Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Dit kan je soms aanvliegen. Naast alle emoties wil je ook dat alles juridisch gezien goed geregeld wordt. Wij helpen je hier graag bij. Onze juridische medewerkers staan jou graag vrijblijvend te woord. Ze luisteren naar jouw verhaal en geven je gratis advies. In overleg met hen kan je beslissen of je het beste een gezamenlijke advocaat kunt nemen of misschien beter voor een mediator kunt kiezen. Ook kunnen zij je op weg helpen bij wat je moet regelen. Daarnaast kunnen we je altijd vrijblijvend in contact brengen met een advocaat die bij jou/jullie past. Onze advocaten pakken de zaak op tegen het laagste uurtarief in Nederland! Bel ons voor meer informatie op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.