Gaan jullie uit elkaar, dan zul je heel wat belangrijke beslissingen moeten nemen. Eén van die beslissingen gaat over jullie gezamenlijke woning. Want wie mag hier nou eigenlijk blijven wonen. Kan één van jullie de hypotheek of huur alleen betalen of moeten jullie allebei op zoek naar iets anders en komt er een ’te koop’ bord in de tuin?

Wie mag er in de koopwoning blijven bij uit elkaar gaan?

Hebben jullie een koopwoning, dan zijn er een aantal punten van belang om te bepalen wie hier kan/mag blijven wonen.

  1. Op wiens naam staat de hypotheek?
  2. Welke mogelijkheden zijn er?
  3. Kan de één de ander uitkopen?
  4. Samen een besluit nemen
  5. Naar de rechter

1. Op wiens naam staat de hypotheek?

Zijn jullie niet getrouwd of zijn er huwelijkse voorwaarden en staan het huis en de hypotheek op jouw naam? Dan blijft de woning ook van jou. De ander kan hier dan geen aanspraak op maken. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of staan jullie samen op de hypotheekakte? Dan is het huis van jullie samen. Jullie hebben allebei evenveel recht om hier te blijven wonen.

2. Welke mogelijkheden zijn er?

Als de woning van jullie samen is, is het slim om een afspraak te maken met de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker is uiteindelijk namelijk degene die bepaalt of één van jullie de hypotheek over kan nemen of niet. Op dit moment kunnen zij voor de betaling van de hypotheek bij jullie allebei aankloppen. Pas als de hypotheekverstrekker er vertrouwen in heeft dat één van jullie de hypotheek op kan brengen, zullen zij akkoord gaan met een wijziging en kunnen de woning en de hypotheek op één naam worden gezet. Plan dus een gesprek in met de hypotheekverstrekker om zich te krijgen op de mogelijkheden die er zijn.

Er zijn meerdere uitkomsten mogelijk.

  1. Jullie kunnen de hypotheek alleen samen dragen. Geen van jullie kan de hypotheek in zijn eentje betalen. De hypotheek kan hierdoor niet op één naam gezet worden. Hierdoor zijn je mogelijkheden beperkt. Je kunt besluiten om alles zo te laten blijven zoals het nu is. Een van jullie blijft in de woning en gaat de hypotheek betalen, maar op papier blijven jullie hier samen verantwoordelijk voor. Nadeel hiervan is dat de ander geen huis kan kopen, omdat er al een hypotheek op zijn/haar naam staat. Op het moment dat er een nieuwe partner om de hoek komt kijken of als het inkomen hoger wordt, kun je de hypotheek alsnog aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen om de woning te verkopen.
  2. De hypotheek kan omgezet worden op één van jullie namen. De vraag is natuurlijk wel of je dat ook wilt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om toch een andere woning te gaan zoeken en jullie gezamenlijke woning te verkopen.
  3. Jullie hebben allebei genoeg inkomen om de hypotheek op naam te krijgen. Op zich goed nieuws, maar dit betekent wel dat jullie moeten besluiten wie van jullie in de woning blijft. Dit kan wat discussie teweeg brengen. Willen jullie allebei liever in een andere woning gaan wonen, dan kun je natuurlijk ook besluiten de woning te verkopen.

3. Kan de één de ander uitkopen

Zijn jullie er uit en gaat de hypotheekverstrekker ermee akkoord dat één van jullie in de woning blijft wonen? Heel fijn, maar bedenk wel dat de ander wel uitgekocht moet worden. De partner die vertrekt heeft recht op de helft van de overwaarde. Natuurlijk kunnen jullie hier onderling ook andere afspraken over maken. Kun je deze overwaarde niet betalen, dan kan dit ervoor zorgen dat de woning alsnog in de verkoop moet.

4. Samen een besluit nemen

Als jullie eenmaal weten wat de mogelijkheden zijn, is het belangrijk om samen om tafel te gaan om een besluit te nemen. Soms kan dit best lastig zijn, helemaal als jullie eigenlijk allebei in de woning willen blijven wonen. Daarnaast gaat het natuurlijk ook om veel geld. Vinden jullie het lastig om samen goede afspraken te maken, dan kan een mediator jullie hier bij helpen. Zoek je een goede mediator bij jou in de buurt? Neem dan even contact op met onze juridisch adviseurs. Zij weten precies wie jou hier het beste bij kan helpen en geven je hier gratis advies over.

5. Naar de rechter

Lukt het jullie niet om samen afspraken te maken of is er überhaupt geen goed overleg mogelijk? Dan zal de rechter er aan te pas moeten komen. Zo kun jij de rechter vragen om de woning aan jou toe te wijzen. De rechter zal kijken voor wie het het belangrijkst is om in de woning te kunnen blijven. Ben jij de verzorgende ouder en wil jij met de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen, dan is de kans groot dat je de woning toegewezen krijgt. Je moet het natuurlijk wel kunnen betalen. Zijn er geen kinderen, dan wordt er bijvoorbeeld bekeken wie het makkelijkst een andere woning kan vinden. Kom jij er met de ex niet uit en wil je naar de rechter, dan heb je hier een advocaat bij nodig. Wij brengen je graag in contact met een goede advocaat bij jou in de buurt die je tegen het laagste tarief kan helpen. Neem hiervoor contact op met onze juridische medewerkers op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.

Wie mag er in de huurwoning blijven bij uit elkaar gaan?

Hebben jullie een huurwoning, dan gelden er weer andere regels. Het is belangrijk om te weten of jullie allebei op het huurcontract staan of dat jouw partner officieel medehuurder is, omdat jullie getrouwd zijn. Is dit het geval, dan hebben jullie allebei evenveel recht om in de woning te blijven wonen en zullen jullie zelf moeten besluiten wie van de twee moet vertrekken. Dit kan best een vervelende discussie worden. Hopelijk komen jullie samen tot een besluit. Zo niet, dan kun je ook hierbij de rechter vragen om de woning aan jou toe te wijzen. De rechter zal kijken wie de woning kan betalen, of er kinderen zijn en wie het gemakkelijkst een ander huis kan vinden.

Laat je bij dit soort zaken altijd bijstaan door een advocaat. Hiermee wordt de kans dat jij de woning toegewezen krijgt een stuk groter. Op zoek naar een goede, maar ook betaalbare advocaat? Wij weten precies wie jou het beste kan helpen. Bel ons voor gratis advies over jouw situatie!