Ga je in een huurwoning wonen, dan zul je waarschijnlijk ook een waarborgsom moeten betalen. Door het betalen van deze waarborgsom verklaar je eigenlijk dat jij je goed zult houden aan alle afspraken die jullie in het huurcontract hebben gemaakt. De verhuurder mag zelf de hoogte van de waarborgsom bepalen. Meestal is de waarborgsom even hoog als één maand huur. Besluit je te verhuizen of zegt de verhuurder de huur op, dan krijg jij de waarborgsom weer terug als je het huis in goede conditie achterlaat. Toch wil dit nogal eens wat problemen met zich meebrengen en is het niet altijd even makkelijk om je geld terug te krijgen.

Hoe krijg je de waarborgsom terug

Je hebt de sleutels van de huurwoning ingeleverd en samen met de verhuurder zijn jullie het huis doorgelopen. Zijn er geen bijzonderheden, dan is de verhuurder verplicht om jou de waarborgsom terug te betalen. Het is slim om hier direct na het afgeven van de sleutels schriftelijk om te vragen. Stuur de verhuurder een aangetekende brief, waarin je hem/haar vraagt het geld terug te storten. Een vaste termijn is hier niet voor. Het kan wel zo zijn dat jullie hier in het huurcontract een afspraak over hebben gemaakt. Staat hierover geen duidelijke afspraak op papier, dan kun je in jouw brief het beste een betalingstermijn van 14 dagen na oplevering aanhouden.

Tip:
Om het je iets makkelijker te maken, maakten wij alvast een voorbeeldbrief. Deze kun je downloaden en aanpassen aan jouw situatie. Zorg ervoor dat je de brief uiteindelijk aangetekend verstuurt.
valsheid in geschrifte

Download voorbeeldbrief verzoek terugbetaling waarborgsom

Of bel ons voor vragen op 088-6002807
gebruikelijke belkosten

Geen reactie?

Staat het geld na die 14 dagen niet op jouw rekening en hoor je verder niets van de verhuurder, dan is het verstandig om een aanmaning te sturen. Ook hiervoor stuur je een aangetekende brief, waarin je de verhuurder nog een keer de kans geeft om zijn verplichtingen na te komen. In deze brief geef je de verhuurder opnieuw 14 dagen de tijd om over de brug te komen. Om een beetje druk op de ketel te zetten, kun je erbij vermelden dat je genoodzaakt bent om verdere stappen te ondernemen als het geld binnen 14 dagen niet op jouw rekening staat. Heb je behoefte aan een voorbeeld? Download dan de voorbeeldbrief en pas deze aan. Zo weet je straks zeker dat je een goede brief hebt verstuurd.

Albert Heijn

Download voorbeeldbrief aanmaning terugbetalen waarborgsom

Of bel ons voor vragen op 088-6002807
gebruikelijke belkosten

Waarborgsom vorderen

Helaas werken dit soort brieven niet altijd. Sommige verhuurders trekken zich hier niets van aan. Heb jij te maken met zo’n verhuurder, dan is het verstandig om het vorderen van de waarborgsom uit handen te geven. Hiervoor kun je terecht bij een deurwaarder of een incassobureau. Geeft de verhuurder aan dat je de waarborgsom niet terugkrijgt, omdat er bijvoorbeeld schade is aan de woning, dan is het slimmer om een advocaat in de arm te nemen. Deze kan je helpen om toch te krijgen waar je recht op hebt.