Maken jullie samen duidelijke afspraken over de alimentatie, dan is het de bedoeling dat jullie deze afspraken ook nakomen. Toch komt het helaas vaak voor dat de alimentatie, om welke reden dan ook, niet wordt betaald. Vervelend, want dit kan voor een hoop discussie zorgen. Gelukkig is er meestal wel een goede oplossing en is het niet moeilijk om de alimentatie te laten vorderen.

Tip:
Heeft de ex de alimentatie niet betaald en wil je gaan vorderen? Of wil je de alimentatie goed geregeld hebben? Onze medewerkers helpen je graag!

Mijn ex betaalt de alimentatie niet. Wat nu?

Meestal kun je de alimentatie vrij gemakkelijk vorderen als de ex weigert te betalen. Wel is het verstandig om eerst eens even verhaal te gaan halen bij de ex. Waarom heeft hij/zij niet betaald? Misschien is er een goede reden en kunnen jullie samen bekijken hoe jullie dit het beste kunnen oplossen. Lukt dit niet of wil de ex überhaupt niet in gesprek, dan is het verstandig om actie te ondernemen en te gaan vorderen.

Het vorderen van de alimentatie gaat het makkelijkst als jij een beschikking van de rechter hebt. Heb jij zo’n beschikking en is de achterstand niet groter dan 6 maanden? In dat geval kun je voor het vorderen terecht bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het LBIO neemt contact op met de ex en zal proberen hem/haar zover te krijgen om toch te betalen of een regeling te treffen. Pas als dit niet lukt gaan ze verdere actie ondernemen en kunnen ze uiteindelijk zelfs beslag leggen als dat nodig is.

Is er geen beschikking en hebben jullie bijvoorbeeld onderling alimentatieafspraken gemaakt, dan kun je terecht bij het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI). Daarnaast kun je ook bij hen terecht als de ex al langer dan 6 maanden geen alimentatie heeft betaald. Het NLAI kan tot vijf jaar terug de alimentatie vorderen. Ook het NLAI zal eerst de ex benaderen om te horen wat er aan de hand is en een oplossing te zoeken. Lukt dit niet, dan zal er uiteindelijk beslag worden gelegd.

Alimentatie indexering

Ieder jaar worden zowel de kinder- als de partneralimentatie geïndexeerd. Dit betekent dat de alimentatie meegaat in de loon- en prijsstijgingen en dus ieder jaar iets hoger wordt. Hoeveel hoger wordt bepaald door de overheid. Zij stellen het indexeringspercentage vast. De ex moet deze indexering zelf toepassen en zal dus ieder jaar vanaf 1 januari een ander bedrag moeten overmaken. Het toepassen van deze indexering is verplicht. Doet de ex dit niet, dan kun je ook de achterstallige indexering gaan vorderen. Ook dit kan via het LBIO of het NLAI en kan tot vijf jaar terug.

Alimentatie beschikking van de rechter

Heb jij een alimentatie beschikking van de rechter, dan maakt dit het vorderen een stuk makkelijker. Met een beschikking kun je terecht bij het LBIO en kun je kosteloos actie ondernemen. Het is dus slim om jullie afspraken over de alimentatie te laten bekrachtigen door de rechter. Een advocaat kan dit voor je regelen. Hebben jullie onderling een afspraak gemaakt, maar dit niet op papier gezet? Dan zal het lastig worden om te gaan vorderen. Bewijs maar eens dat jullie inderdaad een afspraak hadden. Komt de ex jullie mondelinge afspraak niet na, dan is het slim om alsnog naar de rechter te stappen om de alimentatie officieel te regelen. Hiermee kun je alimentatieproblemen in de toekomst voorkomen.

Hulp nodig?

Heeft de ex niet betaald en wil je gaan vorderen of wil jij juist de alimentatie goed geregeld hebben? Met al jouw alimentatievragen kun je terecht bij onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar jouw verhaal en bekijken welke juridische vervolgstappen je het beste kunt ondernemen. Daarnaast kunnen zij je in contact brengen met de juiste specialist bij jou in de buurt. Je kunt onze juridische medewerkers bereiken op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of je gegevens achterlaten op het contactformulier. Advies van onze juridisch adviseurs is gratis en vrijblijvend!