Gaan jullie scheiden en was er sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap? In dat geval is de kans groot dat één van jullie partneralimentatie zal moeten gaan betalen. Van partneralimentatie is sprake als jullie inkomens flink uit elkaar liggen. Degene met het laagste inkomen heeft een bijdrage in het levensonderhoud nodig om ongeveer dezelfde levensstijl te kunnen aanhouden. Is er tussen jullie nog overleg mogelijk, dan kunnen jullie onderling een afspraak maken over de partneralimentatie. Het is wel belangrijk om deze afspraken duidelijk op papier te zetten.

Toch is meestal niet makkelijk om het samen eens te worden over de hoogte van de partneralimentatie. Jullie hebben nou eenmaal tegenstrijdige belangen. De één vindt het bedrag altijd te laag, de ander te hoog. Om er toch samen uit te komen kan het slim zijn om de alimentatie officieel te laten berekenen door een onafhankelijke partij. Zo weten jullie allebei zeker dat het uiteindelijke bedrag klopt en dat er een eerlijke afspraak wordt gemaakt. Onze alimentatiespecialist kan jullie hierbij helpen en maakt aan de hand van jullie financiële gegevens een duidelijke, officiële alimentatieberekening.

Hoe hoog wordt de partneralimentatie?

Zijn jullie de scheiding aan het regelen en hebben jullie hierbij een advocaat of mediator ingeschakeld? Dan zal deze waarschijnlijk ook een berekening maken van de partneralimentatie. Voordat de partneralimentatie definitief wordt vastgesteld, is eerst de kinderalimentatie aan de beurt. Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Eerst wordt berekend wat er aan kinderalimentatie betaald moet worden. Is er daarna nog ruimte over in de draagkracht, dan komt de partneralimentatie om de hoek kijken.

De volgende punten spelen een belangrijke rol bij het maken van deze berekening:

De alimentatiebehoefte

Het eerste wat wordt gedaan, is het vaststellen van de alimentatiebehoefte. Wat heeft iemand nodig om ongeveer dezelfde levensstijl aan te kunnen houden. Dit is een berekening die je ook makkelijk zelf kun vinden op het internet. De zogenaamde behoefteberekening.

Draagkrachtberekening

Tegenover die behoefteberekening komt een draagkrachtberekening. Hiermee wordt bekeken in hoeverre de ex in de behoefte van de ander kan voorzien. Wat is het inkomen? Welke vaste lasten zijn er? En wat blijft er onder aan de streep over? Er wordt dus gekeken naar de ruimte die je over hebt, waardoor je zeker weet dat er een realistisch alimentatiebedrag wordt afgesproken. Je moet het natuurlijk wel kunnen betalen. De draagkrachtberekening is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de hele alimentatieberekening.

De verdiencapaciteit

Het is ook belangrijk om te bekijken in hoeverre iemand in zijn/haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Is het nodig om fulltime thuis te zijn voor de kinderen? Kun je misschien meer gaan werken? Kortom, wat kun je zelf doen om meer inkomen te krijgen…

Voordat de partneralimentatie definitief wordt vastgesteld, is eerst de kinderalimentatie aan de beurt. Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Eerst wordt berekend wat er aan kinderalimentatie betaald moet worden. Is er daarna nog ruimte over in de draagkracht, dan komt de partneralimentatie om de hoek kijken.

Wat is de alimentatieduur?

Om de te bepalen hoe lang je partneralimentatie moet betalen of gaat ontvangen, kun je kijken naar de datum van de scheiding. Ben je voor 1 januari 2020 officieel gescheiden? Dan val je nog onder de oude regeling en duurt de partneralimentatie maximaal 12 jaar. Er is 12 jaar recht op partneralimentatie als jullie langer dan vijf jaar waren getrouwd of als er kinderen binnen jullie huwelijk zijn geboren. Is dat niet het geval, dan is de alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk.

Voor scheidingen na 1 januari 2020 gelden andere regels. In dat geval betaal je maximaal vijf jaar partneralimentatie. Er zijn wel twee uitzonderingen. Namelijk voor stellen die minstens 15 jaar getrouwd zijn of als de alimentatieontvanger minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af zit. Is dat het geval, dan krijg je alimentatie tot het moment dat de AOW in gaat. Ook als jullie jonge kinderen hebben gelden er andere regels. De partneralimentatie stopt dan als het jongste kind 12 is geworden.

Natuurlijk kan de alimentatie ook tussentijds komen te vervallen. Dit kan als de ex ondertussen zelf een inkomen op niveau heeft en in zijn/haar eigen levensbehoefte kan voorzien. Maar ook als de ex opnieuw gaat samenwonen of komt te overlijden.

Hoeveel alimentatie moet er worden betaald?

Zijn jullie de scheiding aan het regelen, dan zal de advocaat of mediator ook de partneralimentatie voor jullie berekenen en vastleggen. Hebben jullie hier nog niemand voor ingeschakeld, maar zijn jullie wel op zoek naar een specialist die hierbij kan helpen? Dan helpen wij je hier graag bij. Neem gerust vrijblijvend contact op met onze juridisch adviseurs. Aan de hand van jouw situatie kunnen zij goed inschatten welke advocaat of mediator bij jou in de buurt je hier het beste bij kan helpen. Je kunt hen bereiken op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten). Een berichtje achterlaten via het contactformulier kan ook. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.

Wil je besparen op de kosten en wil je geen advocaat of mediator inschakelen voor het maken van de berekening? Dan kun je voor een goede officiële onafhankelijke berekening ook terecht bij onze alimentatiespecialist. Als jullie alle financiële gegevens aanleveren die nodig zijn, dan maakt onze specialist een goede berekening van zowel de partner- als de kinderalimentatie die jullie zo mee kunnen nemen in het echtscheidingsconvenant.

Partneralimentatie wijzigen

Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren dat de hele boel op zijn kop zet. Misschien raak je jouw baan wel kwijt, waardoor je de alimentatie niet meer kan betalen. Of de ex gaat meer werken, waardoor de alimentatie aangepast moet worden. Eigenlijk hebben alle veranderingen die invloed hebben op de draagkracht ook invloed op de hoogte van de alimentatie. Kijk of het jullie samen lukt om nieuwe afspraken te maken. Wellicht kan een herberekening hierbij helpen. Wil de ex niet meewerken, dan kun je de rechter vragen het bedrag aan te passen. Een advocaat kan je hier bij helpen.

Voor je actie gaat ondernemen is het slim om te bekijken wat precies de mogelijkheden zijn. Om dit helder te krijgen kun je voor gratis juridisch advies terecht bij onze juridische medewerkers.

Wat als de ex de partneralimentatie niet betaalt?

Staan er eenmaal duidelijke afspraken over de partneralimentatie op papier, dan nog kan het wel eens mis gaan. Helaas komt het maar al te vaak voor dat exen de alimentatie niet meer willen betalen en hier gewoon mee stoppen. Informeer altijd eerst bij de ex wat de reden is dat hij/zij niet heeft betaald. Misschien komen jullie er samen uit. Lukt dit niet, dan kun je meestal gelukkig vrij makkelijk gaan vorderen.

Hulp nodig?

Op zoek naar een goede alimentatieberekening? Een ex die weigert te betalen? Of hulp nodig in jouw zoektocht naar een goede advocaat of mediator? Wij helpen je graag! Onze juridische adviseurs zitten klaar om al jouw vragen over partneralimentatie te beantwoorden. Zij geven je gratis advies over de juridische stappen die je kunt ondernemen.