Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen, dan is de kans groot dat de kinderen uiteindelijk meer bij de ene ouder zullen zijn dan bij de ander. De ouder die het meest voor de kinderen zorgt, is de verzorgende ouder. De andere ouder heeft een omgangsregeling met de kinderen en is degene die kinderalimentatie zal moeten gaan betalen. Hoe hoog de kinderalimentatie zal zijn, zal berekend moeten worden. Hierbij wordt gekeken naar jullie inkomens, vaste lasten en het kindgebonden budget, maar ook heel belangrijk is de omgangsregeling. Hoe meer omgang er is, hoe lager de kinderalimentatie.

Kinderalimentatie samen afspreken

Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan mogen jullie de hoogte van de kinderalimentatie samen afspreken. Toch zul je merken dat dit misschien makkelijker is gezegd dan gedaan. Er kan flink wat discussie ontstaan over de hoogte van de alimentatie. De betaler zal de alimentatie zo laag mogelijk willen houden, terwijl de ontvanger juist zoveel mogelijk wil gaan ontvangen. Dit kan dus behoorlijk lastig zijn en kan zelfs voor ruzie zorgen.

Gelukkig kun je ruzies en lange discussies voorkomen door de alimentatie officieel te laten berekenen. Door een berekening te laten maken weten jullie allebei zeker dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken en is er eigenlijk geen discussie meer mogelijk. Dat scheelt een heleboel. Wij maken dit soort officiële berekeningen en helpen jullie hier graag mee. Jullie leveren je gegevens aan en onze alimentatiespecialist gaat aan de slag. De uiteindelijke berekening kunnen jullie ondertekenen. Zo heb je een officiële afspraak die ook toegevoegd kan worden aan het ouderschapsplan.

Hoe regel ik de kinderalimentatie als er geen overleg meer is?

Helaas is het niet altijd mogelijk om in goed overleg tot afspraken te komen. Lukt dit niet of wil de ex niet met jou om tafel, ook dan kun je de kinderalimentatie gewoon regelen. Doe dit ook zeker, want jij en je kinderen hebben recht op dit bedrag. Een advocaat kan je helpen om de alimentatie goed te regelen. De advocaat zal in eerste instantie proberen om toch samen met de ex of met zijn/haar advocaat een goed bedrag te bepalen. Lukt dit niet, dan is het uiteindelijk de rechter die de knoop moet doorhakken.

Welke kosten vallen onder de kinderalimentatie?

Is er uiteindelijk een bedrag aan kinderalimentatie vastgelegd, dan is het de bedoeling dat de verzorgende ouder alle kosten van de kinderen hiermee betaalt. Hierbij gaat het dus niet alleen om eten, drinken en kleding, maar ook kosten voor school, sportclubjes, muziekles, de beugel en cadeautjes voor kinderfeestjes. De betalende ouder hoeft hier verder niet mee aan mee te betalen. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat de betalende ouder de kosten voor eten, drinken en uitjes betaalt als de kinderen bij hem/haar zijn.

De regeling hierboven is een standaardregeling. Jullie mogen er ook voor kiezen om samen andere afspraken te maken. Het is sowieso slim om naast de alimentatieafspraak ook een afspraak te maken over eventuele studiekosten. Doe je dit niet, dan zal de alimentatieontvanger deze alleen moeten betalen. Welke afspraken jullie ook maken, zorg ervoor dat ze op papier worden gezet!

Hoe lang duurt de kinderalimentatie?

De kinderalimentatie loopt door tot het moment dat kinderen 21 worden. Op dat moment komt de alimentatie te vervallen en worden kinderen geacht om voor zichzelf te kunnen zorgen. Natuurlijk staat het je vrij om ook na de 21ste verjaardag een bijdrage aan je kind te doen, maar dit is niet meer verplicht. Tot een kind 18 is, wordt de kinderalimentatie betaald aan de verzorgende ouder. Vanaf de 18e verjaardag moet het bedrag naar het kind zelf worden overgemaakt. Is een kind 18 jaar of ouder en is hij/zij al financieel zelfstandig (niet meer studeren, maar werken), dan is dit een reden om eerder te stoppen met betalen. Doe dit nooit zomaar, maar overleg altijd met het kind.

Kan ik de kinderalimentatie veranderen?

Verandert er iets belangrijks in jouw situatie, dan is het verstandig om de kinderalimentatie hier ook op aan te passen. Verandert jouw inkomen? Besluit een van jullie te trouwen met een nieuwe partner? Of verandert de omgangsregeling? Dit zijn allemaal zaken die invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Raak je bijvoorbeeld je baan kwijt, dan is het verstandig om eens met de ex om tafel te gaan om de alimentatie (tijdelijk) te verlagen. Zo voorkom je dat je in de financiële problemen komt.

De alimentatie verhogen of verlagen mag in goed overleg, helaas lukt dit niet altijd. Wil de ex de alimentatie niet aanpassen, dan kun je de rechter om een verlaging of verhoging vragen. Wil jij weten of jij een goede reden hebt om de alimentatie te verlagen of te verhogen? Leg jouw situatie voor aan onze juridisch adviseurs. Zij kunnen goed inschatten wat de mogelijkheden zijn en geven je gratis advies waar je mee verder kan. h

Wat kan ik doen als de ex de kinderalimentatie niet betaalt?

Helaas komt het vaak voor dat de ex ineens stopt met het betalen van de kinderalimentatie. Misschien kan hij/zij het niet meer betalen, maar meestal is het een kwestie van niet willen. Natuurlijk is het verstandig om eerst eens verhaal te gaan halen. Waarom wordt de kinderalimentatie niet meer betaald? Misschien lukt het jullie om dit probleem samen op te lossen. Lukt dit niet, dan kun je in de meeste gevallen de kinderalimentatie gemakkelijk gaan vorderen. Dit kan alleen als er duidelijke afspraken over de kinderalimentatie op papier staan. Nog makkelijker is het als er een officiële beschikking van de rechter is. De kinderalimentatie officieel vastleggen is dus zeker een goed idee. Hier kan een advocaat je bij helpen.

Alimentatie als je in de bijstand zit

Is jouw ex de verzorgende ouder en komt hij/zij in de bijstand terecht? Dan is de kans groot dat de gemeente zich maar weinig aantrekt van de afspraken die jullie samen hebben gemaakt. De meeste gemeenten zullen van jullie eisen dat jullie de alimentatie officieel regelen via een advocaat. Bij andere gemeenten gelden weer andere regels. Zij geven zelf aan hoe hoog de kinderalimentatie wordt zonder dit echt te berekenen. Let op, want dit bedrag is meestal veel te hoog. Het is belangrijk om hier tegen in bezwaar te gaan, anders betaal je gewoon veel te veel. De ex wordt vervolgens gekort op zijn/haar uitkering, waardoor het geld uiteindelijk bij de gemeente terecht komt in plaats van bij de kinderen. Wil jij bezwaar maken, schakel dan altijd een advocaat in!

Gratis juridisch advies

Wil jij de alimentatie gaan regelen, maar kom je er niet helemaal uit? Betaalt de ex de alimentatie niet? Of heb jij een advocaat nodig om alles goed te regelen? Onze juridische medewerkers geven je graag gratis juridisch advies. Zij luisteren naar jouw verhaal en vertellen je wat je het beste kunt doen. Je kunt hen bereiken op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.