Voornaam wijzigen bij wijziging gender identiteit

  • Voornaam wijzigen en een genderneutraal paspoort bij wijziging genderidentiteit. Hoe werkt dat?
  • Vragen? Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1416 beoordelingen

Lees voor

Er zijn steeds meer mensen die graag hun gender willen wijzigen. Dit omdat zij zich meer man of juist meer vrouw voelen of in sommige gevallen helemaal niet in een hokje gestopt willen worden en genderneutraal door het leven willen gaan. Als jij jouw gender wijzigt is het vaak ook belangrijk om ook je voornaam aan te passen op de nieuwe situatie. 

Hoe wijzig je je voornaam bij een verandering van gender?

Dit kan in deze situatie eigenlijk op twee manieren. Ten eerste kan je een advocaat in de arm nemen en een verzoek tot naamswijziging indienen bij de rechter. Een familierechtadvocaat kan je hierbij helpen. Jouw advocaat dient het verzoek in bij de rechter. Hierin geef je duidelijk aan wat de reden is voor de naamswijziging. De rechter zal vervolgens beoordelen of jouw verzoek wordt ingewilligd of niet. Op zich is dit een vrij snelle en gemakkelijke manier om jouw naam te wijzigen. Het zal echter wel wat kosten met zich meebrengen. 

Een andere manier om jouw naam te wijzigen is door gebruik te maken van de Transgenderwet. Hiermee verander je niet alleen jouw voornaam, maar ook jouw geslachtsregistratie. Hiervoor moet je wel een aantal stappen doorlopen:

  1. Deskundigenverklaring: ten eerste heb je een deskundigenverklaring nodig. Deze deskundige gaat jou haarfijn uitleggen wat de gevolgen zijn van de wijziging van jouw geslachtsregistratie. Je bent hiervoor aangewezen op een groep deskundigen die zijn geselecteerd door de overheid. Meestal is een gesprek bij deze deskundige voldoende, maar het kan ook zijn dat er meerdere gesprekken volgen. Je zult wel moeten betalen voor het gesprek met de deskundige en voor de verklaring die je meekrijgt. De prijzen variëren. Besluit een deskundige jou geen verklaring te geven, dan kun je een second opinion aanvragen.
  2. Naar de burgerlijke stand: heb jij de deskundigenverklaring ontvangen, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de burgerlijke stand in jouw geboorteplaats. Hier kun je een wijziging van jouw geslacht in de geboorteakte aanvragen. Ben je niet in Nederland geboren, dan kan je hiervoor terecht bij de gemeente Den Haag. Als je alle papieren op orde hebt, kan de burgerlijke stand jouw geslacht op jouw geboorteakte aanpassen. Ook kun je direct (gratis) jouw voornaam/voornamen laten aanpassen.
  3. Aanvragen nieuwe ID of nieuw paspoort: ook hiervoor kun je bij de gemeente terecht. Jouw nieuwe identiteit zal eerst verwerkt moeten worden. Dit duurt even. Hou hier rekening mee bij bijvoorbeeld het boeken van een vakantie of het aangaan van contracten.
  4. Denk er ook aan dat ook jouw rijbewijs moet worden aangepast aan de nieuwe situatie en dat alle instanties waar je mee te maken hebt op de hoogte worden gesteld.

Een x in je paspoort

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij een genderneutraal paspoort wil. Dit ligt een stukje gecompliceerder. Een genderneutraal paspoort kun je namelijk niet bij de gemeente aanvragen. Dit zal via de rechter moeten gebeuren. Een advocaat kan je hierbij helpen. De advocaat zal een verzoekschrift opstellen. Zo’n verzoekschrift bestaat uit een hoop juridische termen die jouw aanvraag moeten onderbouwen, maar daarnaast is jouw persoonlijke verhaal hierin ook heel belangrijk. Waarom is het voor jou zo belangrijk om die x in jouw paspoort te krijgen. Een deskundigenverklaring is in dit geval niet nodig. Wel kun je zelf eventueel een brief naar de rechter schrijven, waarin jij jouw persoonlijke verhaal nog eens uit de doeken doet. Uiteindelijk zal de rechter een besluit nemen en bepalen of er in jouw paspoort een x komt te staan of niet.

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij een naamswijziging of wil jij een gender neutraal paspoort? Onze advocaten kunnen jou hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op voor gratis juridisch advies over jouw situatie. Samen bekijken we wat de mogelijkheden zijn. Je kan ons bellen op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of jouw gegevens achterlaten op ons contactformulier

 

Meer informatie