Hebben jullie kinderen, dan zullen jullie ook moeten bepalen wat voor omgangsregeling er komt. Wat is er mogelijk en hoe willen jullie de zorg voor de kinderen gaan verdelen? Hierbij kun je kiezen voor een gewone omgangsregeling of een co-ouderschap. Maar wanneer is co-ouderschap nou een goede keuze?
Wat houdt co-ouderschap in?
Co-ouderschap is een omgangsregeling waarbij jullie de zorg voor de kinderen gelijk verdelen. De kinderen zijn dus evenveel bij jou als bij de ex. De kinderen zien beide ouders evenveel en daarnaast zijn allebei de ouders ook evenveel betrokken bij de opvoeding. Dit zorgt voor een hele gelijkwaardige situatie en dat kan voor zowel ouders als kinderen erg prettig zijn.
Wanneer kies je voor co-ouderschap?
Co-ouderschap moet wel bij jullie en jullie situatie passen. Er zijn een paar punten die bepalen of een co-ouderschap voor jullie geschikt is of niet.
- Is er overleg tussen jullie mogelijk?
- Hoe groot is de afstand tussen de ouders?
- Past een co-ouderschap in de agenda?
- Wat vinden de kinderen ervan?
Betaal niet meer voor een
advocaat dan nodig is.
Vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je.
Onze advocaten hanteren een scherp ondernemers tarief.
1. Is er overleg tussen jullie mogelijk?
Om een co-ouderschap goed te laten verlopen, is het belangrijk dat jullie goed met elkaar kunnen overleggen. Je zult immers veel contact met elkaar hebben over de kinderen. Is er geen goed overleg meer mogelijk, dan zal een co-ouderschap heel lastig worden. Daarnaast is het belangrijk dat jullie allebei open staan voor een co-ouderschap. Wil één van de ouders dit niet, dan kun je een co-ouderschap ook niet afdwingen via de rechter.
2. Hoe groot is de afstand tussen de ouders?
Wonen jullie nog bij elkaar in de buurt? Dat is namelijk wel belangrijk bij een co-ouderschap. Woon jij 30 km verderop, dan zal het heel lastig worden om je kind iedere dag op tijd op school te krijgen. Ook clubjes en vriendjes zitten dan wel erg ver weg. Is de afstand wat groter, dan zul je goed moeten bekijken of een co-ouderschap praktisch gezien wel handig is. Wonen jullie wel bij elkaar in de buurt, dan is co-ouderschap zeker een mogelijkheid. Hou er wel rekening mee dat je niet zomaar naar een andere stad kunt verhuizen als je eenmaal een co-ouderschap hebt. Je zult bij elkaar in de buurt moeten blijven. Dit beperkt je wel enigszins in je mogelijkheden.
3. Past een co-ouderschap in de agenda?
Hoe ziet jullie agenda eruit? Is co-ouderschap überhaupt te combineren met werk? Werkt een van jullie fulltime en zullen de kinderen veel naar de opvang moeten terwijl de andere ouder thuis is, dan is co-ouderschap misschien een minder logische keuze. Pak dus allebei je agenda erbij en bekijk samen wat de mogelijkheden zijn. Overleg ook eventueel met je werkgever of je bijvoorbeeld thuis kan werken of je werkdagen kunt aanpassen.
4. Wat vinden de kinderen ervan?
Het allerbelangrijkst is dat de kinderen zich goed moeten voelen bij jullie keuze. Het ene kind vindt co-ouderschap heel prettig, terwijl de ander liever alleen in het weekend naar de andere ouder gaat. Ieder kind is anders en hier zullen jullie de omgangsregeling, waar mogelijk, op aan moeten passen. Betrek je kind dan ook in de keuze. Wat zou hij/zij het prettigst vinden? Misschien is het ook slim om een soort van testperiode af te spreken om te kijken hoe de omgangsregeling bevalt.
Maak een duidelijk ouderschapsplan
Maak samen duidelijke afspraken over de omgangsregeling, en de verdeling van de taken. Denk ook aan het maken van een verdeling van de schoolvakanties en feestdagen. Zo kun je hier later geen discussies meer over krijgen. Zet al jullie afspraken goed op papier in een ouderschapsplan. Door een ouderschapsplan op te stellen, worden jullie afspraken officieel en kun je elkaar ook houden aan deze afspraken. Misschien vinden jullie het lastig om bepaalde afspraken te maken en dit goed op papier te zetten. Onze online ouderschapsplanmodule kan jullie hierbij helpen. Een andere optie is het inschakelen van een mediator. Deze gaat samen met jullie om tafel om alle belangrijke punten door te spreken en zet uiteindelijk de afspraken op de juiste manier op papier. Wil jij in contact komen met een goede mediator? Wij bekijken graag wie bij jou in de buurt je hier het beste bij kan helpen. Neem voor gratis advies contact op op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier.
Is er ook sprake van alimentatie bij co-ouderschap?
Veel mensen denken dat er bij een co-ouderschap geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden. Dit is niet waar. Ook bij een co-ouderschap zal degene met het hoogste inkomen nog een bijdrage moeten betalen aan de ouder met het laagste inkomen. Jullie hebben namelijk allebei evenveel zorg en dus ook evenveel kosten voor de kinderen. De ouder met het hoogste inkomen kan dit makkelijker dragen dan de ouder met het lagere inkomen. Door kinderalimentatie te betalen, worden die situaties wat meer gelijk getrokken. Maak samen goede afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie en zet ook deze in het ouderschapsplan. Om een eerlijke afspraak te maken is het slim om een officiële alimentatieberekening te laten maken. Hiermee voorkom je discussies. De mediator kan hier eventueel ook bij helpen.
Vragen of hulp nodig?
Om het co-ouderschap goed te regelen, moeten jullie samen heel wat afspraken maken. Dat kan best lastig zijn. Komen jullie er niet helemaal uit, heb je vragen over co-ouderschap of heb je hulp nodig bij het regelen? Onze juridische medewerkers helpen je op weg met gratis advies.