Krijgen jullie een kind buiten het huwelijk, dan heeft de moeder automatisch het ouderlijk gezag. Wordt jullie kind na 1 januari 2023 geboren en ga je als vader de erkenning regelen, dan wordt het gezag ook automatisch geregeld. Is jouw kind voor 1 januari 2023 geboren, dan zal de vader dit, samen met de erkenning, apart moeten aanvragen. Jullie kunnen dit samen regelen via digitaal loket Rechtspraak.nl. Het aanvragen van het gezag is kosteloos. Het is belangrijk om het gezag te regelen als je straks ook iets te zeggen wil hebben over je kind. Regel je dit niet, dan mag de moeder alle belangrijke beslissingen alleen nemen.

Moeder werk niet mee

Als de moeder weigert mee te werken aan het aanvragen van het gezag of de erkenning, dan kun je hiervoor vervangende toestemming vragen aan de rechter. De rechter geeft jou dan toestemming om het ouderlijk gezag voor het kind aan te vragen. Je hebt wel een advocaat nodig om dit te regelen. Het zijn geen moeilijke kwesties en over het algemeen is het geen probleem om het gezag toch te regelen. Wil jij in contact komen met een advocaat die je hier goed bij kan helpen? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Zij weten precies welke advocaat bij jou in de buurt dit goed kan.

Wat is ouderlijk gezag?

Ouderlijk gezag houdt in dat jij kan meebeslissen over belangrijke zaken in het leven van je kind. Hierbij kun je denken aan de keuze van de school, toestemming geven voor reizen naar het buitenland of toestemming geven voor medische ingrepen. Heb jij het gezag niet geregeld, dan mag de moeder alles in haar eentje bepalen. Zo kan zij dus ook besluiten om samen met jullie kind naar het buitenland te verhuizen. Heb je geen gezag, dan kun je hier niets tegen doen.

Hulp nodig?

Het is dus erg belangrijk om het ouderlijk gezag goed te regelen om problemen in de toekomst te voorkomen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met onze juridisch adviseurs. Zij kunnen je vertellen wat je het beste kunt doen en brengen je eventueel in contact met een specialist bij jou in de buurt om je hierbij te helpen.