Besluiten jullie uit elkaar te gaan, dan moet er veel geregeld worden. Jullie moeten samen de nodige afspraken gaan maken. Wie mag er in de woning blijven? Hoe verdelen we de spullen? Wat voor afspraken maken we over de kinderen? Zorg er altijd voor dat je jullie afspraken duidelijk op papier zet. Daarnaast is het belangrijk dat jullie dit document allebei ondertekenen. Alleen dan kun je actie ondernemen als één van de twee zich niet aan de afspraken houdt.
Afspraken over spullen en geld
In de loop der tijd zullen jullie samen de nodige spullen hebben gekocht. Deze spullen moeten worden verdeeld. Hoe? Dat ligt er aan of jullie alleen samenwoonden of getrouwd zijn en of het een huwelijk in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden betreft. Samen gaan jullie om tafel om al jullie spullen zo eerlijk mogelijk te verdelen. Lukt het jullie niet om tot afspraken te komen, dan kan een advocaat of mediator hier bij helpen. Naast het verdelen van jullie spullen zal er ook naar geld moeten worden gekeken. Hebben jullie samen gespaard, dan moet het spaargeld worden gedeeld. Ook hier kan een specialist eventueel bij helpen.
Uiteindelijk zullen jullie hier de nodige afspraken over op papier moeten zetten. Doe dit zo duidelijk mogelijk en onderteken dit document allebei. Zodra de handtekeningen zijn gezet, hebben jullie eigenlijk een officiële overeenkomst. Dit betekent ook dat de afspraken in het document bindend zijn en dat je kunt eisen dat de ex ze nakomt. Houdt de ex zich toch niet aan de afspraken, dan kun je hier actie op ondernemen. Natuurlijk kun je de ex eerst aanspreken op zijn/haar gedrag en verhaal gaan halen. Wat is er aan de hand? Waarom komt hij/zij de afspraken niet na? Misschien komen jullie er samen uit.
Betaal niet meer voor een
advocaat dan nodig is.
Vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je.
Onze advocaten hanteren een scherp ondernemers tarief.
Lukt dit niet, dan is het verstandig om eerst zelf een aangetekende brief te sturen, waarin je aangeeft dat de ex zich aan de afspraken moet houden. Krijg je hier geen reactie op en wil de ex niet meewerken, dan kan je een advocaat inschakelen. Deze zorgt ervoor dat jij krijgt waar je recht op hebt.
De afspraken over de omgangsregeling
Hebben jullie samen kinderen, dan is het ook belangrijk om goede en vooral ook duidelijke afspraken te maken over de omgangsregeling. Deze afspraken zetten jullie samen in een ouderschapsplan. In dit ouderschapsplan maken jullie ook een goede verdeling van de schoolvakanties en feestdagen. Zo weet iedereen waar die aan toe is. Wel zo prettig. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat er onenigheid komt over de omgangsregeling en dat één van jullie zich hier niet aan houdt. Heel vervelend, helemaal omdat de kinderen hier uiteindelijk de dupe van zijn. Ook in dit geval is het slim om eerst eens verhaal te gaan halen. Wat is er aan de hand? Misschien kunnen jullie samen een goede oplossing bedenken. Wil de ex nergens aan meewerken, dan kun je nakoming van de omgangsregeling afdwingen via een advocaat en de rechter.
Krijg jij je kind niet te zien en staat er nog geen omgangsregeling op papier? Ook dan kan een advocaat je helpen. Je hebt recht op omgang met je kind!
Kom jij er met de ex niet uit en heb je hulp nodig? Onze juridische medewerkers staan voor je klaar. Zij luisteren naar jouw verhaal en geven je gratis juridisch advies over de verdere vervolgstappen. Daarnaast kunnen zij jou ook in contact brengen met een goede en betaalbare advocaat bij jou in de buurt die je tegen het laagste tarief kan helpen.
Kinder- of partneralimentatie
Het onderwerp waar de meeste problemen over ontstaan is de alimentatie. Dit is ook wel begrijpelijk. Waar de één het liefst zo veel mogelijk ontvangt, zal de ander het liefst zo min mogelijk betalen. Jullie belangen hierin zijn totaal tegenstrijdig. De alimentatie kan hierdoor heel wat discussies teweeg brengen. Dit zorgt ervoor dat veel alimentatieontvangers vroeg of laat te maken krijgen met problemen op vlak. De ex houdt ineens van alles in op het bedrag of betaalt helemaal niet meer. Heel vervelend, want de rekeningen moeten natuurlijk wel gewoon betaald worden. Hebben jullie de afspraken over de alimentatie duidelijk op papier gezet, dan kun je waarschijnlijk ook vrij gemakkelijk gaan vorderen. Is dit niet het geval, dan zul je een advocaat nodig hebben om te krijgen waar je recht op hebt.
Dan is er natuurlijk ook nog een andere kant van het verhaal. Namelijk dat van de alimentatiebetaler. Want wat nou als je de alimentatie niet meer kan betalen, doordat je bent ontslagen of als zzp-er geen inkomsten meer hebt? Ook in dit soort situaties is het nooit slim om zomaar te stoppen met betalen. De ex kan het oude bedrag gaan vorderen en dit kan ervoor zorgen dat je alleen maar verder in de problemen komt. Probeer de situatie eerst een uit te leggen aan de ex. Misschien kunnen jullie samen een (tijdelijke) nieuwe afspraak maken. Lukt dit niet, ook dan kan een advocaat je helpen om de alimentatie te verlagen.
Vragen of hulp nodig? Wij helpen je graag!
Niets is zo frustrerend als een ex die zich niet aan de afspraken houdt. In zo’n situatie kun je vaak wel wat hulp gebruiken. Onze juridische medewerkers zijn er voor je. Zij luisteren naar jouw verhaal en bekijken samen met jou wat de beste juridische vervolgstappen zijn. Ook weten zij als geen ander welke instantie of advocaat je hier het beste bij kan helpen en hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden. Ben jij op zoek naar gratis advies? Bel dan naar 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier.