Ook als je na samenwonen uit elkaar gaat zullen er veel afspraken gemaakt moeten worden. Wie van jullie blijft er in de woning wonen? Wat voor omgangsregeling komt er? En hoe verdelen jullie al jullie spullen? Dit zijn allemaal belangrijke zaken waar jullie het samen over zullen moeten gaan hebben.
Wie blijft er in de woning?
Jullie wonen samen in een koop- of huurwoning. Gaan jullie uit elkaar, dan zullen jullie moeten besluiten wie van jullie in de woning blijft wonen of dat de woning bijvoorbeeld wordt verkocht. Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Koopwoning
Is er een koopwoning die op naam staat van één van jullie twee, dan is en blijft dit de eigenaar. Dit betekent automatisch dat de ander zal moeten vertrekken. Hebben jullie de woning samen gekocht en staat de hypotheek op beide namen? In dat geval hebben jullie allebei het recht om in de woning te blijven. Vervolgens is het belangrijk om te bekijken wie het koophuis in zijn eentje kan betalen. Om hier duidelijkheid over te krijgen kun je het beste contact opnemen met de hypotheekverstrekker. Deze kan jullie precies vertellen wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is het ook de hypotheekverstrekker die bepaalt of één van jullie de hypotheek alleen op naam kan krijgen. Zo niet, dan zullen jullie de situatie moeten laten zoals hij nu is of de woning moeten verkopen. Hebben jullie een samenlevingscontract? Check dit dan ook altijd even. Misschien hebben jullie hierin al afspraken gemaakt over de woning. Is dat het geval, dan moeten die afspraken worden nageleefd.
Betaal niet meer voor een
advocaat dan nodig is.
Vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je.
Onze advocaten hanteren een scherp ondernemers tarief.
Huurhuis
Wonen jullie samen in een huurhuis, dan is het de vraag op wiens naam het huurcontract staat. Dit is de officiële huurder. Komt jouw naam niet voor op het huurcontract en ben jij niet officieel medehuurder, dan zul jij uiteindelijk een andere woning moeten gaan zoeken. Staan jullie wel allebei op het huurcontract, dan mogen jullie allebei in de woning blijven. Jullie zullen dan samen moeten besluiten wie er vertrekt.
Willen jullie allebei in de woning blijven?
Komen jullie er samen uit, dan is dat natuurlijk ontzettend fijn. Je kunt dan alle afspraken over de woning en zaken als een eventuele uitkoopsom op papier zetten en samen afhandelen. Anders wordt het als jullie allebei in de woning willen blijven. Wil geen van jullie twee vertrekken en lukt het jullie niet om afspraken te maken, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen. De rechter bekijkt voor wie het het meest logisch is om in de woning te blijven en hakt uiteindelijk de knoop door. Daarnaast kun je de rechter ook om toestemming vragen om de woning te koop te zetten als de ex hier niet aan mee wil werken. Om dit te doen heb je wel een advocaat nodig. Wil jij weten wie jou hier het beste bij kan helpen? Onze juridische medewerkers geven je gratis advies!
Afspraken over de kinderen
Hebben jullie samen kinderen, dan zullen ook hier de nodige afspraken over gemaakt moeten worden. Hebben jullie allebei het gezag, dan zijn jullie verplicht om al deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan. In dit ouderschapsplan komen al jullie afspraken te staan over bijvoorbeeld de omgangsregeling, de alimentatie, maar ook bijvoorbeeld de verdeling van vakanties en feestdagen. Hoe duidelijker de afspraken zijn, hoe minder discussie hier uiteindelijk over kan ontstaan. Zo weten jullie allemaal waar je aan toe bent. Wel zo prettig.
Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan kunnen jullie samen al deze afspraken op papier zetten. Onze online ouderschapsplanmodule kan je daar goed bij helpen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en komen de afspraken ook meteen op de juiste manier op papier te staan. Voor het berekenen van de alimentatie kun je hier een officiële alimentatieberekening aan toevoegen. Zo is het plaatje helemaal compleet.
Komen jullie er samen niet uit, maar willen jullie wel graag tot afspraken komen? Dan kan een mediator jullie hierbij begeleiden. Is overleggen sowieso geen optie meer of denken jullie totaal anders over bepaalde zaken, dan kun je beter een eigen advocaat inschakelen. Deze zal zijn/haar best doen om alles voor jou zo goed mogelijk te regelen.
Vraag jij je af wie jou nou het beste kan helpen? Aan de hand van jouw situatie kunnen onze medewerkers goed inschatten welke advocaat of mediator het beste bij jouw zaak zal passen. Zij brengen je graag in contact. Wil jij advies? Bel ons dan op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op het contactformulier.
Jullie spullen
In de loop der tijd hebben jullie ongetwijfeld de nodige spullen verzameld. Gaan jullie uit elkaar, dan moeten deze spullen worden verdeeld. De verdeling hiervan is niet moeilijk. Denk maar aan het liedje van Acda en De Munnik: ‘Cd van Jou, Cd van Mij’. Eigenlijk klopt dit helemaal. Wat jij hebt gekocht of betaald is en blijft van jou en vice versa. Zijn er spullen die jullie samen hebben gekocht of waar jullie allebei aan hebben meebetaald, dan moet je deze eerlijk verdelen. Maak een lijst van deze spullen en geef hierop aan wie wat wil hebben. Probeer op die manier een goede verdeling te maken. Het kan makkelijk zijn om aan alle spullen een bepaalde waarde te hangen. Zo kun je zien of de waarde van de spullen eerlijk is verdeeld. Hebben jullie een samenlevingsovereenkomst? Bekijk dan of jullie hierin misschien afspraken hebben gemaakt over jullie inboedel. Lukt het niet om hier samen uit te komen, dan kun je ook in dit geval de hulp van een advocaat of mediator inschakelen.
Rekeningen en verzekeringen
Dan is er nog de factor geld. Misschien hebben jullie een gezamenlijke bankrekening of spaarrekening waar jullie maandelijks een bedrag op storten. Het saldo van deze rekeningen moet tussen jullie worden verdeeld. Denk ook aan eventuele verzekeringen. Misschien is er een lijfrentepolis of levensverzekering waar afspraken over gemaakt moeten worden.
Gratis juridisch advies!
Er komt nogal wat op je af als je besluit uit elkaar te gaan. Misschien zit je met vragen of ben je op zoek naar een specialist die je kan helpen. Weet dat je voor gratis juridisch advies altijd terecht kunt bij onze juridische medewerkers. Zij helpen je verder en brengen je eventueel in contact met een goede advocaat of mediator bij jou in de buurt. Bel voor gratis advies naar 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of laat je gegevens achter op het contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.