De meeste werkgevers en werknemer gaan met wederzijds goedvinden uit elkaar. Bij deze vorm van ontslag maak jij met jouw werkgever afspraken over het ontslag. Hebben jullie uiteindelijk alle afspraken gemaakt, dan worden deze in een vaststellingsovereenkomst gezet. Deze vaststellingsovereenkomst tekenen jullie allebei. Doordat jullie alles samen overleggen, kun je ook goed onderhandelen over bijvoorbeeld de hoogte van de transitievergoeding en proberen om hier zo goed mogelijk uit te komen.

Tip:
Laat je vaststellingsovereenkomst altijd controleren door een specialist! Wij kunnen jou hierbij helpen! Onze specialisten controleren jouw vaststellingsovereenkomst gratis en vrijblijvend.

Belangrijke punten bij ontslag met wederzijds goedvinden

Bij ontslag met wederzijds goedvinden moet je als werknemer op een paar punten letten.

  1. Risico’s
  2. De transitievergoeding
  3. De wettelijke opzegtermijn
  4. Is er een concurrentie- of relatiebeding?
  5. Laat de vaststellingsovereenkomst checken!

1. Risico’s

Het is belangrijk om te bekijken of ontslag voor jou eventuele extra risico’s met zich meebrengt. Zo kun je bijvoorbeeld beter niet met de werkgever gaan onderhandelen als je ziek bent. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je na het ontslag geen uitkering krijgt. Wordt het voor jou straks heel moeilijk om een andere baan te vinden? Ook dan kun je misschien beter niet akkoord gaan. Om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan, heeft de werkgever jouw handtekening nodig. Teken je niet dan zal hij een andere weg moeten zoeken om je te ontslaan. Is er geen goede reden voor het ontslag, dan zal dat niet lukken. Het kan dus slim zijn om niet mee te gaan in het ontslag en gewoon je werk te blijven doen. Vind je het moeilijk om in te schatten wat voor jou het verstandigste is? Vraag dan onze juridische medewerkers gratis om advies. Wij bekijken jouw situatie en adviseren wat in jouw situatie de beste vervolgstappen zijn.

2. De transitievergoeding

Krijg je ontslag, dan heb je ook recht op een transitievergoeding. Dit is een soort ontslagvergoeding of gouden handdruk. Gaan jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar, dan kun je onderhandelen over de hoogte van deze vergoeding. Is er eigenlijk geen goede reden om jou te ontslaan, dan heb je een goede onderhandelingspositie en kun je waarschijnlijk meer meekrijgen dan als er wel een goede reden voor het ontslag is. De werkgever is voor het ontslag afhankelijk van jouw handtekening. Je hoeft dus niet direct akkoord te gaan met het eerste voorstel van de werkgever. Probeer eruit te halen wat erin zit! Vind je dit lastig, dan is het slim om een jurist of advocaat in te schakelen die voor jou gaat onderhandelen. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

3. De wettelijke opzegtermijn

Bij ontslag moet de werkgever zich altijd houden aan de opzegtermijn die in de wet is vastgesteld. Jullie kunnen besluiten om hier in de vaststellingsovereenkomst van af te wijken. Dit kan wel voor problemen zorgen. Het UWV die de WW-uitkering verstrekt houdt zich namelijk wel gewoon aan de wettelijke opzegtermijn. Spreken jullie samen af dat jullie een opzegtermijn van een maand aanhouden, maar is de opzegtermijn volgens de wet twee maanden? Dan zal jouw uitkering pas na twee maanden ingaan. Dit zorgt er dus voor dat je een maand zonder inkomen zit.

4. Is er een concurrentie- of relatiebeding?

Het is belangrijk om na te gaan of er in jouw arbeidscontract een concurrentie- of relatiebeding is opgenomen. Is dit het geval dan kan dit jouw zoektocht naar een nieuwe baan een stuk lastiger maken. Het is dan ook slim om tijdens de onderhandelingen over het ontslag meteen korte metten te maken met dat concurrentie- of relatiebeding. De werkgever kan dit namelijk nietig verklaren in de vaststellingsovereenkomst. Zo wordt het voor jou gemakkelijker om weer een nieuwe baan te vinden.

5. Laat de vaststellingsovereenkomst checken!

De vaststellingsovereenkomst die jullie uiteindelijk tekenen moet goed in elkaar zitten. Kloppen er belangrijke dingen niet of ontbreken er bepaalde zaken, dan kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat je geen WW-uitkering krijgt. Ook voor de werkgever is het belangrijk dat alles goed geregeld is. Daarom stellen werkgevers vaak een bedrag beschikbaar voor juridische kosten. Dit kun je gebruiken om de overeenkomst te laten checken door een jurist of advocaat. Zo weet je zeker dat je met een gerust hart kan tekenen.

Wil jij jouw vaststellingsovereenkomst laten checken? Wij brengen je graag in contact met een specialist bij jou in de buurt.  Neem hiervoor contact op op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier.