Ben je ziek, dan kun je eigenlijk geen ontslag krijgen. Je hebt in Nederland dan zogenaamde ontslagbescherming. Alleen in bepaalde situaties kun je toch te maken krijgen met ontslag. Wij zetten deze situaties voor je op een rij.

Tip:
Twijfel je of jouw ontslag tijdens ziekte terecht is? Je kan ons altijd bellen om jouw situatie door te spreken.

Wanneer mag de werkgever je toch ontslaan bij ziekte?

  1. Als het bedrijf failliet gaat
  2. Als er sprake is van een reorganisatie
  3. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen
  4. Op staande voet
  5. Met wederzijds goedvinden
  6. Als je twee jaar ziek bent

1. Als het bedrijf failliet gaat

Als het bedrijf waar jij werkt failliet gaat, dan staat iedereen op straat. Jij ook. Jouw ontslagbescherming komt te vervallen en het UWV zal het uitbetalen van de lonen verder op zich nemen.

2. Als er sprake is van een reorganisatie

Wordt een bedrijf gereorganiseerd, dan is dit meestal ook echt nodig. Er wordt een sociaal plan opgesteld waar de bonden over het algemeen nauw bij betrokken zijn. Naar alle functies binnen het bedrijf wordt opnieuw gekeken. En blijkt dat jouw functie komt te vervallen, dan kun je ontslagen worden. Ook als je ziek bent.

3. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen

Als het op financieel gebied niet goed gaat met het bedrijf waar jij werkt, dan kan een werkgever soms niet anders dan mensen ontslaan. De werkgever mag hierbij niet zelf bepalen wie hij wilt houden en wie eruit gaan. Hiervoor is het afspiegelingsbeginsel in het leven geroepen. Dit bepaalt welke medewerkers ontslagen worden en welke medewerkers niet. Alle personeelsleden worden hierin meegenomen, ook eventuele zieke werknemers. In zo’n situatie komt jouw ontslagbescherming te vervallen en kan de werkgever een ontslagvergunning voor je aanvragen bij het UWV.

4. Ontslag op staande voet

Doe jij tijdens je ziekte dingen die echt niet door de beugel kunnen, dan kun je gewoon op staande voet ontslagen worden. Dus stelen of fraude plegen als je ziek bent, je leidinggevende in elkaar slaan of doen alsof je ziek bent kunnen er ook nu voor zorgen dat je op staande voet wordt ontslagen.

5. Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden kan bij ziekte best aantrekkelijk zijn. Misschien zit jij wel in een burn-out die voornamelijk veroorzaakt is door jouw huidige werk. In dat geval lijkt het wellicht een goede oplossing om definitief afscheid te nemen van het bedrijf en akkoord gaan met het ontslag. Toch is dit lang niet altijd verstandig. Teken je een vaststellingsovereenkomst en gaan jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar, dan zul je hierna een WW-uitkering moeten aanvragen. Om dit te kunnen doen met je aan de sollicitatieplicht voldoen. Kun je dit niet doordat je nog ziek bent, dan zul je geen uitkering krijgen en zit je dus zonder inkomen. Teken zo’n vaststellingsovereenkomst dus nooit zomaar!

Let op:
Twijfel jij of je akkoord moet gaan met een voorstel van jouw werkgever? Dan geven onze juridisch adviseurs je graag advies. Zij bekijken samen met jou wat je in jouw situatie het beste kunt doen. Advies van onze medewerkers is altijd gratis en vrijblijvend!

6. Als je twee jaar ziek bent

Ben je twee jaar ziek, dan komt de ontslagbescherming te vervallen. Je werkgever mag vanaf dat moment je loon stopzetten en tot ontslag overgaan. Om dit te doen moet de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Heeft de werkgever er in jouw ogen niet genoeg aan gedaan om jou weer aan het werk te krijgen en is de re-integratie niet goed verlopen? Dan is het slim om dit aan te geven bij het UWV. Het UWV kan de werkgever dan een sanctie opleggen. Hij moet je dan nog een jaar langer loon doorbetalen. De werkgever kan er ook voor kiezen om het UWV buiten beeld te laten en het ontslag rechtstreeks met jou te regelen. Je gaat dan met wederzijds goedvinden uit elkaar en jullie tekenen een vaststellingsovereenkomst.

Tip:
Ga je uit elkaar met een vaststellingsovereenkomst? Laat deze overeenkomst atijd controleren door een specialist. 

Recht op een transitievergoeding

Krijg je ontslag nadat je lange tijd ziek bent geweest? Ook dan heb je recht op een transitievergoeding. De hoogte van de ontslagvergoeding die je meekrijgt wordt gewoon op de standaard manier berekend, behalve als je al gedeeltelijk in de WIA zit. In dat geval is de berekening een stuk ingewikkelder en kun je beter een jurist in de arm nemen om te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.

Hulp ontslag bij ziekte

Krijg jij te maken met ontslag bij ziekte, dan komt er heel wat op je af. Je toekomst is best onzeker. Heb je vragen, dan kun je voor gratis juridisch advies terecht bij onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag verder en brengen je eventueel in contact met een specialist die je kan helpen. Je kunt ze bereiken op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op het contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.