Heb jij een nulurencontract, dan ben je officieel bij de werkgever in dienst met een arbeidsovereenkomst. Toch heb je het eerste jaar nog geen vast aantal uren en kun je flexibel ingezet worden. Met een nulurencontract heb je met andere regels te maken dan bij een ander contract. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van jouw rechten en plichten.

Wat zijn je rechten en plichten bij een nulurencontract?

De overheid heeft er de afgelopen jaren veel aan gedaan om mensen met een nulurencontract beter te beschermen. Hun rechten zijn flink verbeterd. In principe heb je met een nulurencontract dezelfde rechten als een werknemer met een gewoon arbeidscontract. Maar en zijn nog een aantal aparte regeltjes die alleen gelden bij een nulurencontract. Zo ben je verplicht om te komen werken als de werkgever jou oproept.

Let op:
Na zes maanden werken op basis van een nulurencontract heb je bepaalde rechten opgebouwd. Zo is de werkgever verplicht om je een bepaald aantal uren uit te betalen.

Op tijd oproepen

Roept de werkgever jou op, dan moet je komen werken. Toch kan hij jou niet zomaar oproepen. Dit moet minimaal vier dagen van te voren op schrift worden gedaan. Zo weet jij toch nog een beetje op tijd waar je aan toe bent en kun je niet last minute worden opgeroepen. Vraagt de werkgever je toch op het laatste moment of je wil bijspringen, dan mag je dit natuurlijk doen, maar je bent het niet verplicht. Heeft de werkgever jou netjes vier dagen van tevoren opgeroepen, maar wordt de oproep ingetrokken en hoef je toch niet te komen werken? Dan zal de werkgever deze uren wel moeten uitbetalen. Je had er immers in je planning al rekening mee gehouden. In de cao kan hiervan afgeweken worden.

Een jaar in dienst? Dan vaste uren!

Heb jij ondertussen al een jaar een nulurencontract? Dan moet de werkgever jou verplicht een aanbod doen voor een vast aantal uren. Dit aantal moet minimaal gelijk zijn aan het gemiddelde aantal uren dat je het afgelopen jaar hebt gewerkt. Wil je geen vaste uren, dan kun je de situatie ook zo laten zoals hij is of een ander aantal uren afspreken. Doet de werkgever jou geen aanbod, dan kun je eventueel aanspraak maken op het loon dat je bent misgelopen. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Krijg je wel een aanbod, dan moet je dit binnen een maand accepteren anders komt het te vervallen. Besluit je akkoord te gaan, dan gaat het nieuwe aantal uren uiterlijk in op de eerste dag van de 15e maand dat je in dienst bent. Eerder mag, later niet.

Let op:
Heb jij al langer dan een jaar een nulurencontract? Dan moet de werkgever jou een vast aantal uren aanbieden. Gebeurt dit niet, dan kun je wellicht loon vorderen. Advies nodig? Wij helpen je graag!

Zes maanden in dienst? Meer rechten!

Na zes maanden werken op basis van een nulurencontract krijg je meer rechter. Zo krijg je bijvoorbeeld je uren ook uitbetaald als je door redenen die buiten jouw macht liggen niet kunt komen werken. Ook heb je na zes maanden het recht om het gemiddeld aantal uren van de afgelopen drie maanden uitbetaald te krijgen.

Hoe stopt een nulurencontract?

Helaas horen wij vaak dat werkgevers mensen met een nulurencontract gewoonweg niet meer oproepen. Zij denken dat hiermee het ontslag is geregeld, maar dit is niet het geval. Een nulurencontract stopt alleen als jij zelf ontslag neemt, als een tijdelijk contract verloopt of als je op een andere manier wordt ontslagen. Dit moet wel volgens de regels gaan. Dus bijvoorbeeld op staande voet, met wederzijds goedvinden, via het UWV of de kantonrechter.

Hulp of advies nodig?

Houdt jouw werkgever zich niet aan de regels of heb je hulp nodig bij ontslag? Dan kun je voor gratis juridisch advies altijd terecht bij onze juridische medewerkers. Je kunt ze bereiken op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.