9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

In België kreeg een werkgever wel een heel bijzonder doktersbriefje onder zijn neus. Zijn werkgever hoefde van zijn arts 14 dagen lang niet te werken, omdat zijn hond ziek was.

Slechte grap

De werkgever dacht in eerste instantie nog dat het om een slechte grap ging, maar het bleek toch echt serieus te zijn. De werknemer van Awouters Beton in Houthalen was wel verteld dat hij best een paar dagen thuis kon blijven om voor de hond te zorgen. “Mensen kunnen altijd bij mij terecht als er iets aan de hand is. Maar toen hij kwam met een ziektebriefje om 14 dagen thuis te blijven wegens ziekte van zijn hond, ging het voor mij te ver”, vertelt Luc Awouters van Awouters Beton. “Andere mensen moeten nu overwerken, omdat hij thuisblijft. Dat gaat niet. Hij kan zijn ontslag verwachten. Ik begrijp dat trouwens ook niet van die arts”, aldus Awouters.

En juridisch?

Juridisch gezien heeft de werknemer geen poot om op te staan. Thuisblijven bij arbeidsongeschiktheid kan alleen als de werknemer onmogelijk kan werken omdat hij ziek is of een ongeluk heeft gehad. “Niet omdat een familielid of een goede vriend, laat staan een huisdier, ziek is. Dat een werknemer zoiets aan zijn huisarts durft te vragen en dat die dokter daar dan ook nog op ingaat, is ongekend. Tenzij het om een blindengeleidehond of een andere assistenthond zou gaan , natuurlijk. Maar dat was hier duidelijk niet het geval”, legt Kris Claes van Voka Limburg uit.

Medische problemen

De betreffende huisarts wordt ook op de vingers getikt. Huisartsenvereniging Domus Medica buigt zich over de zaak. “Deze arts zou beter moeten weten. Er moeten duidelijke medische problemen zijn met de patient, zoals een ziekte, een operatie of de naweeen hiervan. Een zieke hond is tegen de letter van de wet”. De arts riskeert mogelijk een klacht bij de Orde.