Deliveroo-bezorger is gewoon in dienst

22 jan, 2019 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Al lange tijd is er een discussie gaande over de bezorgers van maaltijdbezorger Deliveroo. Alle arbeidsovereenkomst van de bezorgers werden in 2018 door het bedrijf omgezet naar zzp-overeenkomsten. De kantonrechter heeft de zaak nu bekeken en bepaalt: De Deliveroo-bezorgers zijn geen zzp’ers!

Rechtszaak

Na het omzetten van de contracten naar een zzp-overeenkomst spande de FNV een rechtszaak aan. Doordat de bezorgers nu gezien werden als zzp’ers werden zij bij ziekte niet doorbetaald en hadden zij geen recht op vakantiedagen. Dit schoot bij zowel de bezorgers als bij de FNV in het verkeerde keelgat.

Werknemers

De rechter heeft nu besloten dat Deliveroo met terugwerkende kracht de cao beroepsgoederenvervoer moet naleven. “Een grote groep bezorgers wordt nu als werknemers aangemerkt, met alle rechten die daarbij horen, zoals loon tijdens ziekte en het opbouwen van vakantiedagen. Het nieuws moet bij Deliveroo als een bom zijn ingeslagen”, vertelt arbeidsrechtsjurist Pascal Besselink van DAS rechtsbijstand.

Hoger beroep

De maaltijdbezorger laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Dit omdat de rechtbank volgens hen niet goed begrijpt hoe het bedrijf in elkaar steekt. Daarnaast “heeft de FNV geen enkele bezorger gevonden om deze zaak te ondersteunen, omdat bezorgers juist kiezen voor de flexibiliteit van het werken als zelfstandige”, aldus een woordvoerder van Deliveroo.