Pas op voor fraude via Whatsapp!

11 jun, 2020 | Overig, Politie
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Het aantal frauduleuze appjes rijst sinds de coronacrisis de pan uit. We worden massaal overspoeld door nepberichtjes van onze bank, de Belastingdienst of het Justitieel Incassobureau. Daarnaast pakken fraudeurs het steeds slimmer aan door te doen alsof zij een vriend of familielid zijn in geldnood. Helaas soms met grote gevolgen.

Whatsapp van de Belastingsdienst

Afgelopen maand ontvingen tienduizenden mensen een appje van de Belastingdienst. Er zou een betalingsachterstand zijn van honderden euro’s. Gelukkig is de Belastingdienst zo vriendelijk om er meteen een betaal-link bij te zetten. Dat is handig! Alleen heb je hier niet te maken met de Belastingdienst, maar met een stelletje fraudeurs die op deze manier proberen mensen flink wat geld afhandig te maken. In totaal kreeg de Belastingdienst in een maand 40.000 meldingen binnen van mensen die zo’n app hadden ontvangen. Dit is waarschijnlijk een topje van de ijsberg, want niet iedereen zal hier melding van maken. Het aantal valse appjes die afkomstig lijken van de Belastingdienst is daarmee in een jaar tijd verdriedubbeld.

Familielid in de problemen

Ook bij banken en de politie kwamen veel meer meldingen binnen van valse appjes. Ook hier lag het aantal meldingen gemiddeld drie keer hoger dan in 2019. Toch lijkt het erop dat de meeste mensen ondertussen wel door hebben dat de Belastingdienst ze echt geen appje zal sturen en nemen mensen contact op met hun bank als ze iets niet vertrouwen. We worden steeds alerter en slimmer. Maar helaas geldt dit ook voor de fraudeurs. Ook zij trekken steeds meer uit de kast om vertrouwen te wekken en je te laten betalen. In hun nieuwste scam doen zij zich voor als een familielid of vriend die in de problemen zit. Hij/zij heeft geld nodig en door een slim app-gesprek te voeren, proberen ze je vertrouwen te winnen. Helaas zijn op deze manier al heel wat mensen veel geld kwijt geraakt.

Let op!

Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Krijg jij een verzoek om een betaling te doen van de Belastingsdienst, de bank, een incassobureau of van je zoon of dochter? Pak je telefoon en bel de betreffende persoon even op. Ga verhaal halen en klik nooit zomaar op een link! Hiermee kun je een hoop problemen voorkomen.