Is een afspraak op een bierviltje bindend?

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

In de kroeg of het café worden onder het genot van een koud biertje of een glas wijn de nodige afspraken beklonken. De stemming is goed en je hebt er andere gesprekken dat op kantoor. Snel worden de gemaakte afspraken op een bierviltje gekrabbeld. Maar hoe rechtsgeldig is zo’n viltje?

Bierviltje levert voetballer 11.000 euro op

Een leuk voorbeeld is dat van een amateurvoetballer uit Amsterdam. Tijdens een avond in de kroeg maakte hij met de technisch directeur van zijn voetbalclub een afspraak over zijn salaris. De afspraak werd op twee bierviltjes gezet en de directeur zette zijn handtekening. Toch puntje bij paaltje kwam, weigerde hij dit bedrag te betalen. De voetballer stapte naar de rechter die al snel oordeelde dat de afspraak op het bierviltje wel degelijk stand hield. De voetbalclub moest hem 11.000 euro aan achterstallig loon betalen.

Papier, bierviltje of Whatsapp

Een contract is een contract. Of dit nou netjes op papier, op een bierviltje of in een Whatsappje staat. Als er maar iets schriftelijk is vastgelegd. Je kan dan namelijk bewijzen dat de betreffende afspraak is gemaakt. Waarop je het schrijft maakt eigenlijk niet uit. Zorg er wel altijd voor dat er een handtekening onder staat. Bij Whatsapp hoeft dit niet, want dan is het duidelijk wie er via de app heeft gereageerd en of hij/zij akkoord heeft gegeven of niet. Krijg je een conflict met iemand over de afspraak die jullie hebben gemaakt, dan kan een advocaat je helpen om hier goed uit te komen. Neem daarvoor gerust even contact met ons op.

Kun je ook ontslagen worden door een bierviltje?

Je kan het ook van een andere kant bekijken. Zo is het ook mogelijk om ontslag te krijgen door een bierviltje. Een restaurant-chef was niet blij met zijn baas. De laatste dagen van zijn contract moest hij werken bij een andere horecagelegenheid. Hij was hier niet blij mee. Toen zijn contract erop zat besloot hij op de laatste avond zelf maar een afscheidsfeestje te organiseren. Op een groot aantal bierviltjes schreef hij teksten die kwetsend, beledigend en bedreigend waren voor de werkgever. Hij tekende onder andere doodshoofdjes en uitspraken als ‘R.I.P.’ De viltjes werden door hem door de hele locatie verspreid. Toen de werkgever hier achter kwam werd de chef op staande voet ontslagen. Terecht, volgens de rechter. De man had namelijk een voorbeeldfunctie en had de werkgever niet op deze manier voor paal moeten zetten.

Neem een bierviltje serieus!

Al is het een bierviltje, afspraken of uitingen kunnen zeer serieus worden genomen. Let dus goed op wat je afspreekt in de kroeg onder het genot van een drankje. Want voor je het weet, zit je ergens aan vast. Heb je ook een dergelijke situatie waarin afspraken zijn gemaakt die niet nagekomen worden of heb je hulp nodig bij ontslag? Neem dan gerust contact met ons op voor gratis juridisch advies over jouw situatie.