Onbeperkt verlof opnemen was nog niet zo lang geleden een arbeidsvoorwaarde waarmee hippe bedrijven zich onderscheidden van traditionele werkgevers. Maar er is verandering op komst. De helft van de leidinggevenden maakt het niet uit hoeveel vakantiedagen hun werknemers opnemen, zo lang hun werk maar van goede kwaliteit is.

Moeilijk vervulbare vacatures

Uit een onderzoek in 2018 viel op dat vacatures waarbij onbeperkt verlof werd aangeboden langer online stonden dan andere vacatures. Volgens de onderzoekers kan dit erop wijzen dat onbeperkt verlof vooral wordt gebruikt om personeel te vinden voor vacatures die lastig in te vullen zijn. ING kondigde eerder dit jaar aan sterk in te zetten op werkgeluk. Daarbij hoort ook een proef met onbeperkte vakantiedagen.

Duidelijke regels

Wanneer je onbeperkt verlof aanbiedt moet je als werkgever duidelijke regels opstellen. Alleen zeggen dat je op vakantie kan als je werk af is, is niet voldoende. Het is bovendien ook een onmogelijke eis: want wanneer is je werk echt af? Daarom wordt er gepleit voor duidelijke regels waarin wordt vastgelegd hoe iemands afwezigheid wordt opgevangen. Is er een vervanger wanneer iemand op vakantie gaat of worden zijn of haar werkzaamheden verdeeld over de andere collega’s?

Werkweek

Uit een ander onderzoek blijkt dat tevens de veertigurige werkweek aan verandering onderhevig is. Veel werknemers vinden dit ouderwets. Meer werken is ook niet altijd beter. Het is belangrijk dat mensen doen wat ze leuk vinden. Daarnaast zijn verantwoordelijkheid, vertrouwen en duidelijke doelstellingen de basis voor een goede samenwerking. Wanneer een medewerker weet wat hij moet doen, het vertrouwen krijgt en verantwoordelijkheid neemt, kun je als organisatie sturen op output in plaats van op aanwezigheid. Bovendien is een goede werk-privé balans voor medewerkers het meest bepalend voor hun werkgeluk. Dát is wat je als organisatie moet willen bereiken: gelukkige medewerkers én goede resultaten.