Na jaren van daling nu meer criminaliteit

17 jan, 2020 | Politie
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Jarenlang daalde het aantal misdrijven in ons land. Helaas is aan deze daling nu een eind gekomen. Voor het eerst sinds lange tijd laten de cijfers weer een stijging zien. In 2019 steeds het aantal misdrijven met 4 procent en kwam uit op 800.000.

Overvallen, moord en doodslag

Afgelopen week maakte de Nationale Politie de jaarcijfers bekend. Vooral het aantal overvallen steeg en ook was er een lichte stijging te zien van het aantal zaken op het gebied van moord- en doodslag. Daarnaast is ook in de criminaliteit het internet een steeds grotere rol gaan spelen. Zo zijn er steeds meer fraudemisdrijven.

Verwarde personen en zwervers

Korpschef Erik Akerboom geeft aan dat er sprake is van een ‘crime change’. De politie is steeds vaker druk met zaken omtrent verwarde personen en zwervers. Zo kreeg de politie vorig jaar zo’n 100.000 meldingen over verwarde personen. Ook asielzoekers nemen hierbij een belangrijke plaats in. Alleen al in het centrum van Amsterdam pakt de politie jaarlijks honderden asielzoekers op voor zakkenrollerij. Dit soort zaken leggen veel druk op de politiecapaciteit en gaat ten koste van het echte politiewerk.

Preventie

Bij het bekendmaken van de cijfers bleek ook dat verdachten van criminaliteit steeds jonger worden. Deze deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk. Ze denken vaak snel geld te verdienen, maar dit kan een eerste stap zijn in de verkeerde richting. Jongeren houden zich vooral bezig met online fraude, maar ook het aantal incidenten met steekwapens waar jongeren bij betrokken zijn is flink toegenomen. Daarom wil Akerboom dat de politie meer tijd en energie gaat steken in preventie.