Man mag 35.000 euro van bijstand houden

24 mei, 2019 | Uitkeringen
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Een man kreeg onterecht 35.000 euro uitgekeerd van de bijstand. De gemeente probeerde het geld terug te vorderen, maar de Centrale Raad van Beroep besloot toch dat meneer het geld mag houden.

Tijdelijke banen

In drie jaar tijd ontving een man uit Rotterdam in totaal 35.000 euro aan bijstand. Naast de bijstand had hij echter ook geld verdiend met een aantal tijdelijke banen. Dit had hij niet doorgegeven aan de gemeente. Hij heeft het geld dus eigenlijk onterecht gekregen.

Verjaard

De gemeente Rotterdam trok echter niet snel genoeg aan de bel. De ambtenaren waren niet helemaal goed op de hoogte van de regels, maar werden er door de Centrale Raad van Beroep op gewezen dat de zaak ondertussen verjaard is. De gemeente had eerder actie moeten ondernemen. In dit soort zaken geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. De uitbetaling aan de man vond plaats tussen mei 2000 en november 2003. De man hoeft het geld dus niet terug te betalen.

Miljoenen

Diverse gemeenten vrezen nu dat in soortgelijke kwesties miljoenen euro’s niet meer zijn terug te vorderen. Alleen in Rotterdam gaat het hier al om zo’n 40 miljoen euro.