Ik wil scheiden, maar heb geen geld. Wat nu?

9,5
Klanten vertellen

1438 beoordelingen

Bijna 40 procent van de huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding. Dat zijn er heel wat. Scheiden kost veel verdriet, maar ook nog eens veel geld. Gemiddeld wel 3000 euro. De kosten van een scheiding kunnen dus flink in de papieren lopen. Los van de stress die een scheiding met zich meebrengt, kan een scheiding je dus ook financiële stress opleveren. Vaak heb je toch een advocaat of mediator nodig om alles goed te regelen. Sterker nog, je hebt altijd een advocaat nodig om het scheidingsconvenant in te dienen bij de rechter. Dit kan alleen een advocaat voor je doen. Nu is de vraag, kan je scheiden zonder geld?

Zonder geld een echtscheiding regelen

Een scheiding zal altijd wat kosten met zich meebrengen. Dat is niet te voorkomen. Er moeten nou eenmaal dingen geregeld worden. Toch kan je zelf wel veel doen om de scheiding zo goedkoop mogelijk te houden. Wij zullen je hier wat tips voor geven. Ook de overheid kan je hier eventueel bij helpen. Hoe zit dat precies?

Financiële hulp bij scheiding vanuit de overheid

In Nederland is er een voorziening voor mensen die een advocaat of mediator nodig hebben en een laag of geen inkomen hebben. Deze voorziening wordt ook wel ‘gesubsidieerde rechtsbijstand, pro-deo hulp of een toevoeging‘ genoemd.

Als je in aanmerking komt voor een toevoeging hoef je een groot deel van de kosten van de advocaat of mediator niet zelf te betalen. Je betaalt dan alleen een eigen bijdrage en een deel van de griffierechten. Het griffierecht zijn de kosten die de rechtbank in rekening brengt. De overige kosten zijn voor rekening van de overheid. Hoeveel je uiteindelijk zelf moet bijdragen, hangt af van je inkomen, vermogen en woonsituatie. Kortom, doordat er deze toevoeging bestaat, is het vaak wel mogelijk om te scheiden als je niet veel te besteden hebt.

Wanneer recht op toevoeging?

Of jij in aanmerking komt voor een toevoeging ligt aan jouw inkomen. Daarnaast geldt: hoe hoger jouw inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage. De eigen bijdrage verschilt en hangt af van een aantal situaties. Je inkomen, vermogen en woonsituatie spelen hierin mee. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen de kosten voor een advocaat of een mediator. Ben je alleenstaand en is jouw fiscaal inkomen niet hoger dan 28.600 euro, dan kom je in aanmerking voor een toevoeging.
Ben je gehuwd, samenwonend, of eenoudergezin en zit je onder de 40.400 euro, ook dan kom je in aanmerking voor een toevoeging. Hoe hoog je eigen bijdrage is hangt af van in welke schaal je zit. Hier zijn tabellen voor gemaakt.

Kom jij in aanmerking voor een toevoeging, dan betaal je dus een vast bedrag. Dat is fijn, want voor dit bedrag wordt alles van a tot z geregeld. Je hoeft dus niet bang te zijn voor extra kosten. Toch kan de eigen bijdrage voor het inschakelen van een advocaat nog best hoog zijn. De laagste eigen bijdrage is 362 euro. De hoogste ruim 900 euro. Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan is het wellicht slim om een mediator in te schakelen. De eigen bijdrage voor het inschakelen van een mediator ligt met 56 euro namelijk een stuk lager.

Maar wat als je niet in aanmerking komt voor een toevoeging

Ook als je niet in aanmerking komt voor een toevoeging kun je toch proberen te besparen op de scheiding. Dit kan op meerdere manieren. Ten eerste kunnen jullie kijken of jullie de meeste afspraken zelf kunnen maken. Hoe minder een advocaat of mediator hoeft te doen, hoe lager de rekening uiteindelijk zal zijn.

Zelf samen afspraken maken

Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken. Ga samen aan de keukentafel zitten en zet alles goed en duidelijk op papier. Denk dan wel echt overal aan: de verdeling van jullie vermogen of schulden, het huis, de inboedel, alimentatie, pensioenen en een ouderschapsplan als er kinderen zijn. Hebben jullie overal afspraken over gemaakt, dan kan je met dit pakket aan afspraken naar een advocaat. Deze zal de afspraken indienen bij de rechter.

Hoe meer je zelf hebt geregeld, hoe goedkoper je uit bent. Echter is dit vaak wel lastig omdat je aan veel dingen moet denken en dus ook kunt vergeten. Of je maakt een afspraak die achteraf toch niet duidelijk genoeg geformuleerd is. Het berekenen van bijvoorbeeld de alimentatie is ook een lastige klus om zelf te doen. Je zou kunnen overwegen om alle afspraken samen te maken, maar hier toch de hulp van de advocaat voor in te schakelen. Zo weten jullie allebei zeker dat er een eerlijke afspraak wordt gemaakt.

Mediator of advocaat

Het samen maken van afspraken is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak is het toch lastig om hier samen uit te komen, omdat jullie tegenstrijdige belangen hebben en emoties natuurlijk ook een grote rol spelen. Kun je nog goed overleggen met je ex en wil je meer begeleiding bij het opstellen van afspraken, dan is een mediator een goede optie om de kosten te besparen. De mediator stuurt de gesprekken, zorgt ervoor dat alles goed verloopt en wijst je op alle zaken die tijdens een scheiding geregeld moeten worden. Zoals eerder gezegd, is er nog steeds een advocaat nodig om de aanvraag in te dienen bij de rechtbank. Je kunt ook kosten besparen door een mediator te kiezen die ook al advocaat is. Is het convenant tijdens jullie gesprekken opgesteld, dan kan dezelfde mediator/advocaat het meteen indienen. Je hoeft dus niet meer op zoek naar een advocaat. Kom je ook nog in aanmerking voor een toevoeging, dan is dit een goedkope oplossing om begeleid te scheiden.

Online scheiden

Heb je geen recht op een toevoeging en weten jullie al goed hoe jullie alles willen regelen? Dan is online scheiden een relatief goedkope oplossing. Bij online scheiden doe je eigenlijk alles zelf. Je krijgt een voorbeeld convenant toegestuurd en dit vullen jij en je ex samen in. Zo zie je geen belangrijke zaken over het hoofd. En je hoeft niet op zoek naar een advocaat. De organisatie regelt de rest. Makkelijk, snel en betaalbaar!

Wat als er geen goed overleg mogelijk is?

Hoe meer je zelf al samen kunt regelen, hoe betaalbaarder en scheiding wordt. Maar wat nou als er van goed overleg geen sprake meer is? In dat geval ben je genoodzaakt om toch een advocaat in te schakelen. Kom je niet in aanmerking voor een toevoeging, dan kan je misschien best schrikken van de kosten van een advocaat. Gemiddeld betaal je rond de 200 euro per uur. Gelukkig hebben wij onze advocaten bereid gevonden om een lager tarief te hanteren, waardoor het iets betaalbaarder wordt. Maar ook dan gaat het om veel geld.

Het is belangrijk om je te beseffen dat hoe meer tijd de advocaat kwijt is aan jouw zaak, hoe hoger de rekening zal zijn. Je kan dit zelf wel een beetje onder controle houden. Stuur jij veel mailtjes naar de advocaat of bel je regelmatig met algemene vragen? Realiseer je dan dat ook dit allemaal in rekening wordt gebracht. Ieder mailtje of telefoontje kost je geld. Probeer dit dan ook te beperken. Daarnaast is het ook belangrijk om stukken die de advocaat nodig heeft op een goede manier aan te leveren. Je kan je voorstellen dat een advocaat veel tijd kwijt is als jij met een schoenendoos met papieren aankomt. Als je hier zelf vast wat structuur in aanbrengt scheelt je dat uiteindelijk in de portemonnee.