Verdienmodel advocaten oorzaak faillissementen

21 mei, 2015 | Advocaten
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

” Advocaten, notarissen en accountants moeten hun verdienmodel echt aanpassen. Indien ze dit niet doen zullen ze echte klappen krijgen.” Dit zegt ABN Amro-sectorbankier Han Mesters. ” Advocaten en notarissen onderschatten de invloed van automatisering en globalisering. Deze trends gaan snel en hebben een enorme impact op de maatschappij.”

Terughoudender bij leningen

ABN Amro sectorbankier Han Mesters geeft aan dat ze terughoudender zijn geworden in het verstrekken van leningen aan advocaten. Vooral met partnerfinancieringen is de bank voorzichtiger geworden, het is maar de vraag of de toekomstige winst de inkoopprijzen rechtvaardigt.

Prijsdruk onder advocaten

De toenemende transparantie in de advocatenbranche zorgt voor een enorme prijsdruk. Het aantal advocatenkantoren stijgt elk jaar. Er komen vooral veel kleine kantoren met maximaal 20 medewerkers bij. De uurtarieven die worden gevraagd lopen enorm uiteen. Veel advocaten hanteren tarieven van €250 – €500 per uur. Deze tarieven zijn niet meer houdbaar.

Klappen bij notariskantoren

De notariskantoren in Nederland hebben op hun beurt de afgelopen jaren flinke klappen gevangen. Het notariaat krijgt meer en meer concurrentie. Ook winkelketens als de Hema bieden notariële diensten aan tegen een scherp tarief. Zowel het aantal werknemers als het gemiddelde inkomen is in de notariële sector flink gedaald.

Omslag is nodig

Om te kunnen blijven overleven is een omslag nodig. De markt vraagt om reëlere en begrijpbare uurtarieven voor de consument! Gebeurd dit niet dan zullen de nodige klappen gaan vallen in advocatenland.