Tien maanden cel en schadevergoeding na vogelroof

16 mei, 2017 | Politie
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

In september 2014 werden 36 zeldzame vogels gestolen bij Avifauna. De vogels werden zwaar verwaarloosd teruggevonden. Vijf overleefden de diefstal niet. Het OM eist tien maanden cel tegen de hoofdverdachte. Avifauna eist een schadevergoeding. Tegen de vier medeverdachten eiste het OM lagere celstraffen en werkstraffen.

Schadevergoeding

Het Avifauna eist een schadevergoeding van de daders. Zij willen een bedrag van 69.912 euro ontvangen om de kosten van de verzorging van de verwaarloosde vogels te dekken, de kosten voor de vogels die het niet hebben overleefd en smartengeld.

De diefstal

De vijf mannen worden ervan verdacht in september 2014 te hebben ingebroken bij Avifauna. Hierbij werd een groot aantal vogels meegenomen. Het ging onder anderen om toekans, neushoornvogels, kaketoes en kraagpapegaaien. Een maand later werden de vogels terug gevonden. Zij waren zwaar verwaarloosd. Een van de vogels was toen al overleden. Vier andere vogels kwamen later te overlijden. Het betrof een aantal zeldzame broedparen, waardoor de schade nog groter is. Sommige van de gestolen vogels waren aan het broeden of hadden jongen.

Andere diefstallen

Het OM vermoedt dat de dieven ook achter een aantal andere vogeldiefstallen zitten. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. Over 14 dagen doet de rechtbank uitspraak.