Het uitbouwen van je huis: wat mag wel en wat mag er niet?

27 nov, 2023 | Geen categorie
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Wil je jouw huis uitbouwen, ga dan goed na of er een bouwvergunning nodig is. In de meeste is dat niet zo, maar als je een fout maakt, kan dit een heel kostbare fout zijn. Het gevolg kan zijn dat je de verbouwing moet stoppen of de uitbouw moet weghalen. Vereniging Eigen Huis (VEH) drukt huiseigenaren op het hart zich goed te informeren en altijd eerst met de buren te overleggen.

Overleg met de buren

Het is belangrijk om de uitbouwplannen met de buren te bespreken. Laatst heeft een vrouw uit Bussum de buren voor de rechter gesleept omdat zij, zonder haar toestemming, een keuken wilden bouwen tegen de buitenmuur van haar woonhuis. De buurvrouw ondervond veel geluidsoverlast van de verbouwing. Daarnaast zat er geen ruimte meer tussen de woningen, waardoor haar woning geen half vrijstaande woning meer was en in waarde daalde. De bouwende buren kwamen slecht uit deze situatie, zij moesten per direct stoppen met uitbouwen. De voorzieningenrechter bepaalt dat de eigenaren een eigen buitenmuur moeten plaatsen, op minimaal een meter afstand van de buurvrouw. Met deze buitenmuur wordt geluidsoverlast tegen gegaan. Daarnaast kan de buitenmuur ook geventileerd worden en goed worden onderhouden. Zulke voorbeelden komen gelukkig weinig voor, maar de consequenties kunnen dus heel groot zijn. Terwijl het in de meeste gevallen eenvoudig is te voorkomen, want de regels zijn eigenlijk heel duidelijk.

Gouden regel uitbouwen

Buren mogen geen nadeel ondervinden van een uitbouw van de mensen die naast hen wonen. Een gouden regel is dat een ruimte tussen twee huizen nooit bij een van de huizen mag worden getrokken, omdat je zo van een vrijstaand huis ineens een rijtjeswoning maakt of op een andere manier het eigendom van de buren aantast. Wel is het makkelijker om vergunningsvrij uit te bouwen. Een lange tijd was er voor elke bouwkundig handeling een vergunning nodig. Gemeenten wilden voorkomen dat er een ratjetoe van verschillende soorten architectuur in de wijken kwam. In België komt dit bijvoorbeeld veel voor. Daar lijken ze daar nooit van te hebben gehoord voor verantwoordelijke eenheid in bouwstijlen. Maar er was veel kritiek dat we in Nederland zo formalistisch en rigide met heel normale bouwaanvragen omgingen. Boekel was in 2006 de eerste gemeente waar inwoners vergunningsvrij konden bouwen. Dat ging eigenlijk vanaf het begin heel goed. Toen is het naderhand landelijk beleid geworden. Aan de achterkant van huizen mag je sinds 2014 tot vier meter uitbouwen (mits je tuin niet te klein is of de gemeente een beperking heeft opgelegd.) Aan de voorkant heb je altijd een vergunning nodig.

Omgevingsloket

Wil je weten hoe het bij jouw in de gemeente zit? Tegenwoordig kun je via het omgevingsloket van je gemeente ontdekken hoe jouw lokale situatie is en of je een vergunning nodig hebt. Een gemeente moet bij een aanvraag voor een zogeheten omgevingsvergunning binnen acht weken reageren. Buren en andere belanghebbenden hebben zes weken de tijd om bezwaar te maken. Wij adviseren altijd in gesprek te gaan met je buren als je verbouwingsplannen hebt. Dit maakt het hele proces vaak een stuk gemakkelijker.